Радев ще кани успели българи да инвестират в България

Президентът предлага: Да се създаде портал за сънародниците ни в чужбина
Обновена: 24 сеп 2017 12:01 | 24 сеп 2017 11:55, Анисия Иванова
217

Снимка: Президентството

България ще се стреми да засили връзките си с успелите българи в чужбина, чиито професионални успехи са най-добрата реклама за страната ни в международните бизнес среди. Насърчаването на инвестициите в България трябва да бъде обща задача на институциите и на тези доказани експерти. Това заяви президентът Румен Радев на среща в Чикаго с наши сънародници, работещи за световни компании във финансовото Сити на града.

Президентът беше категоричен, че страната ни се нуждае от нови стратегически инвеститори, които да помогнат за трансформирането на бизнес климата у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Радев представи идеята за създаването на информационен портал, който да свърже българите в чужбина с браншовите организации и компаниите, които развиват дейност в България или имат намерение да инвестират у нас и търсят професионалисти в конкретни области.

Според президента подобна информационна платформа следва да съдържа данните както за личния опит и експертизата на даден професионалист, така и за сферите на дейност и проектите на инвеститора.

"Подобен информационен портал може да съществува само на доброволна основа и за неговото изграждане и актуализация ще бъде необходима подкрепата на Министерството на външните работи, Българската агенция за инвестициите, българските посолства и консулски служби“, заяви Радев.

Държавният глава добави, че в редица европейски държави съществуват програми, които насърчават емигрантите в чужбина да се завърнат и да работят в своите страни.

По думите на президента рекламирането на страната ни пред потенциалните инвеститори не трябва да залага на ниските разходи на труд, а на качеството на човешкия капитал, за което е необходимо засилването на връзките между образователните и научните институции и бизнеса.

"Ако не виждат условия за развитието си в България, хората ще продължават да я напускат“, подчерта президентът.

Младите професионалисти определиха осъществяването на реформите в правосъдието, ефективната борба с корупцията и намаляването на административната тежест като основни предизвикателства за инвеститорите в България. Те заявиха, че се наблюдават и позитивни промени, но са необходими мерки за подобряване на сигурността в страната и за спазването на върховенството на закона. 

По-рано президентът Румен Радев посети българското училище "Джон Атанасов" в Чикаго. Държавният глава подчерта, че ако днес България съществува и ще я има и в бъдеще, то е защото дори и в най-тежки времена, българинът е полагал усилия за образованието. Президентът поздрави директора на училището Боянка Иванова за признаването на възможността българските ученици да полагат изпити по своя роден език в щата Илинойс чрез т.нар. печат за двуезичност и подчерта, че това е национална кауза, която ще продължи да бъде отстоявана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
3
 
20
 
! Отговори
30738 преди 6 години
Моля, моля, успелите българи са успели извън България - защо им е да се връщат? за да им вземе бизнеса няКОЙ, КОЙто вече е оглозгал всичко тук, така ли? По-добре обещавайте това-онова на НЕуспелите българи в чужбина - те са многократно повечеот успелите, но не си го признават и търпят несгоди, понякога доста по-ужасни от тази в родината..
108
3
 
6
 
! Отговори
серсем преди 6 години
До до 106,Тулуза,центъра"place saint Georges"Два ресторанта Търси и намери .собственици ,имена и т.н .Нали си образован.Няма нищо покрито .ще видиш и имената на собсвеника и снимки и каквото си пожелаеш.Гадно е да е изобличат неневежеството тИ?А,ти си трупай пачките и се взимай на сериозно.Лъжи из сайтовете и ...Какво ли ти обяснявам ти си знаеш какъв си неудачник.
107
9
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Много българи в чужбина обичат да се попохвалват - как са преуспели, как там са на светлинни години преди нас и как от чешмите тече вино, бира и мед. Действителността е доста по-различна.
106
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той и оня сакса мадридски дето щеше за 800 дена да ни оправи нали докара разни разбирачи-специалисти ,Юпита,Айкюта,Айпита,МикиМауси и Дянковци дето забъркаха още по голяма каша и после тихомълком се изнизаха кат пъз ня от *** без никой да им дири сметка:-) :-)
105
6
 
13
 
! Отговори
до 108 преди 6 години
Парите от наркооброта по цялото българско Мутро-Фекаломорие се отчитат само на един човек и той носи кодовото име Суджука. Всички го знаят, но никой не може да направи нищо, тъй като той държи цялата власт в Държавата.
104
4
 
5
 
! Отговори
до 108 преди 6 години
Чул си ти, една жена ли ти каза, *** не може толкова лековерен изказ да имаш и да си мениджър на 5 хотела, лъжльо!
103
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да инвестират тук ли?И кой ще им пази инвестициите,недвижимостите,парите в банките,нито охранителните органи,нито законодателството работи!навсякъде рекет,смазване чрез мутри,данъчни,бездействие на полиция ,да не са луди!
102
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямало как, наивник, ела да ти ги шибна в лицето тия 12 000 лева, ама тоя селджук не може и да чете, в евро го прочел, толкова може и да чете и пише
101
1
 
9
 
! Отговори
до 106 преди 6 години
Не се занимавам с такива неща. Аз съм почтен човек на средна възраст. Приоритетите ми в живота са работата ми и семейството ми.А освен това не съм чул или видял в Тенерифе някой да продава дрога.Чул съм че в Слънчев бряг това се случва ежедневно и дори под крилото на полицията, която пък се отчита на политиците.
100
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Престани със тези глупости бе Радев. Ще се върнем в България като ни пенсионират тук. Ако България е все още Българска.
99
4
 
6
 
! Отговори
до 105 преди 6 години
В Тенерифе 9 800 евро освен ако не продаваш дрога, няма как да ги изкараш, ай пробвай пак
98
1
 
15
 
! Отговори
до 104 преди 6 години
И какво точно "работиш"?В българия с работа няма как да се изкарват 12000 евро!Най вероятно си се закачил към някоя държавна хранилка за точене..косултантче..специалист..експерт и т.н! :-) :-) :-)
97
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живея и работя от 14 години на о.Тенерифе, Гран Канария - в туристическия бизнес.Мениджър на 5 хотела съм. Заплатата ми е различна, в зависимост от бонусите и варира между 4 500 и 9 800 евро. Нямам разходи, тъй като работодателят ми осигурява всичко - живея със семейството си в хотела, където се и храним в ресторанта - 3 пъти на ден.В България, работех в родната Варна общо взето същото за около 1000 - 1500 лв.Нали се сещате, че никога няма да се върна.
96
4
 
4
 
! Отговори
серсем преди 6 години
До Анонимен 104.От Серсема.Абсолютна лъжа.Идея си нямаш за колко,какво и защо работят хората в скандинавието.Чул не дочул,проповядваш клишета.Колкото до твойта заплата и начин на живот.ПЪЛНА лъжа,личи си от сметките ти.НЕлепи са.Щото очаквам нападка след написаното от мен ,то мога да докажа с документи и фотоси моят си живот.Горд съм от постигнатото.
95
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
проба..проба..1.2.3..Анисийо..мога ли да коментирам вече
94
1
 
7
 
! Отговори
след свещениците преди 6 години
отървахме и президента, отидоха в щатите и забравиха да се приберат, колко дни тая разходка вече
93
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живея и работя в София, България, от 5 години. Към момента заплатата ми след удържане на данъци е 12 000 лева. Нямам наем на апартамент, защото имам собствен, а всички останали такси, включително и храна - са ми още около 600 лева. Спестявам по около 11 400 лева, или 5 800 евро на месец. Нали се сещате, че това в Нидерландия няма как да се случи. Доколкото съм чул в Нидерландия хората работят за около 1 800 евро
92
2
 
7
 
! Отговори
луд умора няма преди 6 години
Този Радев през ден надува едни безсмислени БАЛОНИ !!!! Мъчи се , като грешен дявол, но нищо не се получава !!! Абсолютно не кадърен човек !!!!
91
1
 
14
 
! Отговори
серсем преди 6 години
9год.не съм се връщал,децата и дума не дават да се каже.Някак си успях да отворя два ресторанта(историята е дълга).Но все си ме тегли назад към родината.И така реших да отворя ресторант в София.Направих си сметките ,всичко беше ОК.Сина ми ги прегледа .Браво тате ама пропускаш нещо.Корупция,нагли чиновници.завистлива конкуренция,псевдо патриоти и т.н.Е ,отказах се.Като ми стане мило за БГ гледам едни новини и рязко ми минава мерака за връщане....Пращам всеки божи месец около 400Е на родителите си
90
4
 
8
 
! Отговори
Пеп преди 6 години
До Анонимен И аз познавам в София хора които имат по високи доходи от твоите.Но са единици.А сега виж коко българи има около тебе живеещи на помощи. И с тази заплата защо не си си взел апартамент а караш под наем.Нещо послъгваш май че.Я намали малко.