Цветанов: Провокация, президентът говори с военни термини

Зам.-председателят на ГЕРБ сравни Радев със севернокорейския лидер
Обновена: 2 окт 2017 22:06 | 2 окт 2017 22:02, Анисия Иванова
166
Цветанов: Провокация, президентът говори с военни термини
Снимка: БТА

Може би президентът е прочел глава четвърта от Конституцията, член 100, алинея 5-та, че може да обявява военно положение и да обявява война. Но искам да му кажа, че там е записано, че това става след решение на българския парламент. Така председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и зам.-председател на ГЕРБ отговори в Хасково на думите на президента Румен Радев, че ГЕРБ води битка срещу президентството.

По-важно е президентът да се запознае с чл. 92 от Конституцията, където е записано, че той олицетворява обединението на нацията, препоръча Цветанов, цитиран от БТА. Тази терминология и този въпрос съответства ли на българския президент, който трябва да бъде обединител на нацията, попита той.

По негови думи това е поредният системен опит на президента да неглижира и да противопоставя институциите и да не зачита всички различни мнения, които излизат в публичното пространство. Ако смятаме, че ще имаме нов севернокорейски лидер, който ще се нарича Румен Радев, аз не бих искал българският президент да бъде олицетворение на противопоставянето и разделението на нацията, посочи зам.-председателят на ГЕРБ.

Още по темата

За ГЕРБ и ПГ на ГЕРБ, която представлява над 1,16 млн. гласа, аз смятам, че те трябва да бъдат уважени. Както изпитваме уважение и респект към президентската институция, защото дали ни харесва или не, г-н Румен Радев е законно избраният президент на Република България, подчерта Цветанов.

Той препоръча да се направи извод дали днешното изказване не е и упрек към Европейския съюз, защото Радев коментира, че от европейското председателство ще се случи "потупване по рамото" като оценка на Брюксел. И припомни, че когато през 2007 година страната ни е станала пълноправен член на ЕС не е имало нито ГЕРБ, нито Румен Радев като президент.

Цветанов изтъкна още, че държавният глава би трябвало да знае като излязъл от Хасковския избирателен район, че благодарение на ГЕРБ и депутата в оставка Делян Добрев в община Хасково са влезли 140 милиона лева.

Смятам, че е провокацията от страна на президента и да говори с военни термини е търсене на челен сблъсък. Ген. Радев е президент на България, не е главнокомандващ на ВВС, уточни председателят на ПГ на ГЕРБ и предупреди, че подобна терминология не е допустима за президент, който трябва да бъде обединител на нацията.

Цветанов попита още как Радев би могъл да проведе консултативния съвет, насрочен за 9 октомври, за който покани имат всички председатели на парламентарни групи, премиера Бойко Борисов, правосъдният министър и как ще може да се говори за антикорупционното законодателство.

Нито президентът на страната, нито министър-председателят на България могат да се отнасят с неуважение към българския парламент, а днешното поведение на президента, за да прехвърли отговоростта към министър-председателя, не му прави чест, защото България е парламентарна република, заключи Цветанов.

На журналистически въпрос дали парламентаристите от ГЕРБ се чустват като беквокали той уточни, че умишлено не иска да използва подобна терминология, защото много са нещата, които могат да бъдат изговорени за президента и неговия екип. Той не смятал за коректно национални политици да имат подобни лични нападки или да персонализират определени парламентарни групи.

Цветан Цветанов пристигна в Хасково заедно с Делян Добрев на събрание с целия партиен актив от областта.

Цветанов определи обаче Добрев като достоен, честен и почтен човек и изтъкна заслугите му за резултатите от последните местни избори.

Самият Добрев припомни, че сегашният кмет Добри Беливанов, заради когото възникна конфликтът, е заел поста след три изгубени избора. Той подозира, че неговите писмени обяснения по няколко повода идват от партийна централа. И определи далите оставки зам.-кметове Евгени Консулов и Милена Трендафилова като изключително способни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
2
 
22
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Тази *** Цецо ми стана по-противен и от Станишев.
110
2
 
10
 
! Отговори
Не преди 6 години
В затвора мръсни ГЕРБ-ерски ***.
109
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само рови и предъвква дори и незначителни неща и случки,които могат да станат поводи за упреци и критики към Президента и министър председателя.
108
3
 
23
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Цецо долу *** си ръце от Президента.Той е там по волята на народа ,а ти не можеш да спечелиш и избор на учител в селско училище.ГЕРБ????? Това са СИК и ВИС , само са свалили анцузите и са облекли костюми.
107
1
 
22
 
! Отговори
пух преди 6 години
Цветан е рядко не харизматична личност. Неговите словоизлияния са добре заучени фрази, нищо друго.
106
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те с нищо не обиждат Президента, нито една лоша дума, само коректност ... Само че, много се взеха насериозно и смятат, че могат да се мерят с единствения мажоритарно избран! На всички *** задачата е по всякакъв повод, с всякакви средства да вмъкват Президента и да го ползват за контрапункт. Изтърка се номера! А за Северна Корея, май Цецко добре е изучил похватите на диктатурата и при него се забелязва прилагане на "демократичните" северно-корейски прийоми! Диктатурата на суджуците е shit!
105
2
 
19
 
! Отговори
тъпчо преди 6 години
Цв.Цв. се опитва да остроумничи, но и лицето и подплатата правят илюзорно и непосилно такова негово начинание!
104
1
 
22
 
! Отговори
погр ебален агент преди 6 години
Фирмата на пожарникаря, ЕТ "герб", още не може да се примири, че загуби президентските избори. И като истински български политици, злобеят и си отмъщават.
103
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цецоооо,нито ти нито падишаха можете да стъпите на малкия пръст на президента-един независим мъж с достойнство,качества,които вие НЕ притежавате.Затова злобата и завистта ви е толкова силна.
102
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте има само физиономиите на тези тримата. Като глутница озверели кучета.
101
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цветанов - един евтин човек, който изкривява чуждите думи по най-евтиния начин. Сложен там от най-евтиния електорат в България, в пряк и преносен смисъл.
100
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най "трудният случай" и голяма грешка за Борисов е Цветанов.
99
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев се видя с американските си приятели и стана по дързък! Иначе каза Бойко да купува каквото иска, той решава, плаща и толкова.
98
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американските *** вият на умряло.Появи се един мъж,който не може да бъде манипулиран и който отстоява твърдо компетентното си мнение за разлика от полазмодиите които го плюят и това ги извади от равновесие.Но ако стане война/да не дава господ/президента ще е на първа линия,а тия ще се изпокрият като плъхове.
97
3
 
35
 
! Отговори
ODESSA преди 6 години
Президентът е пряко избран от народа. Ти цецо не можеш да спечелиш и избори за кучкар ако се явиш.
96
2
 
28
 
! Отговори
Питащ преди 6 години
А какво ще каже Цецо-апартементо за развитието на случая СУДЖУКГЕЙ в Добрич?Какво е ОФИЦИАЛНОТО становище на ГЕРБ, относно отправените заплахи за убийство към ключов свидетел от страна на бивш началник на МВР-Добрич?Чрез суджуци и заплахи за убийство ли ГЕРБ задържат властта?
95
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом и американския посланик започна открито да лобира за Ф16,можете да си представите колко голям е натиска отвъд океана и защо от ГЕРБ така са озверели срещу президента.
94
2
 
31
 
! Отговори
редник преди 6 години
Цветанов се е филмирал и май си изпуска нервите, много му се събра с тез суджуци и далавери в Хасково. За какво война говори и защо изопачава думите на резидента?!Радев казва:"Води се тази битка, но считайте, че след като я търсят, ще я получат.Физкултурник да обяснява на генерал военни термини и меко казано неуместно!И още нещо, разбрахме че е чел конституцията или може би само извадки от нея.
93
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УУУ, тези на снимка да ги видиш - да ги заплюеш
92
1
 
25
 
! Отговори
Ганчо преди 6 години
Трябва да се намери отговор на въпроса:КОЙ ЗАПОЧНА ВОЙНАТА СРЕЩУ ПРЕЗИДЕНТА . Някой подцени президента и сега май търси начин да се измъкне, защото този НАТОВСКИ ГЕНЕРАЛ НЕ Е НИКАК ЛЕК ЗА МАНИПУЛАЦИЯ КАМО ЛИ ДА БЪДЕ КОМАНДВАН.