От президента: Днес бойкот на ВСС. Утре – вето за ВАС?

Очаква се в сряда да обяви решението си за Георги Чолаков
3 окт 2017 15:00,
48
От президента: Днес бойкот на ВСС. Утре – вето за ВАС?
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев не уважи встъпването в длъжност на новия Висш съдебен съвет. Държавният глава не отиде на днешната церемония, въпреки че бил първи в списъка с поканените.

Това се приема като знак, че държавният глава няма да подпише указа за назначаването на Георги Чолаков за нов председател на Върховния административен съд, пише "24 часа".

Чолаков бе избран от стария състав на ВСС на 11 септември. Държавният глава обеща да каже решението си утре.

Още по темата

Вчера Радев не отговори нито с "Да", нито с "Не" на въпроса ще подпише ли указа за назначаването на Чолаков.

"Вече обявих, че очаквам новият състав на ВСС да потвърди кандидатурата. Мисля, че това е основателно и ще даде нова легитимност на кандидатурата в духа на реформите в съдебната система, които провеждаме", каза единствено президентът вчера.

На въпрос това означава ли, че няма да подпише указа, Радев коментира: "Ще разберете на 4-ти октомври".

Малко след като Чолаков бе избран от стария ВСС в началото на септември президентът намекна, че може да не подпише указа за назначаването му.

"Най-логично е новият председател на ВАС да се избира от новия състав на ВСС. Старият състав вече излъчи своя кандидат, ако му дадем шанс да бъде потвърден и от новия състав на ВСС, неговият авторитет ще бъде още по-голям", каза Радев тогава.

В правомощията на президента е той да наложи вето на избора и така процедурата да се върне отново във ВСС. Това обаче може да бъде направено еднократно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
13
 
21
 
! Отговори
ПЕТРОВА преди 6 години
ПРАВ Е ПРЕЗИДЕНТА - НОВ БАРДАК СЪС СТАРИ *** НЕ СТАВА. НОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ ИЗБРАН ОТ НОВИЯ СЪВЕТ. ИНАЧЕ НАМИРИСВА НА НЕЩО ДРУГО.
20
7
 
15
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До АнонименА селският махараджа на Бългучистан, Тиквалан Бокванапутр, не е и ли и той със зелени чорапки? Не е ли и той, богопомазан?
19
5
 
10
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До Огнян Минчев-цитатМинчев, словоблудстването много ти се отдава, но си гол и бос в политиката. Я въри на нивата и копай картофи, не сиз а тая работа.
18
6
 
13
 
! Отговори
ПОДКРЕПА преди 6 години
Подкрепям решението на Президента .В България и ЕС започнахме да си правим т.а.ш.а.ци с работата за която ни плащат . Вчера изтече Информация че в ЕС има 400 безработни пилоти на самолети .Скоро ще има и безработни Лекари и Политици .Всеки се пеняви за повече пари без да работи .Сина на Пеевски открадна 120 000 000 лева за които има Доказателства за Корупционна схема в Хасково .За какво са ни Нужни тези *хора *?
17
23
 
10
 
! Отговори
Огнян Минчев-цитат преди 6 години
Ако президентът Радев не се заеме сериозно с процеса на своето политическо самообразование в позицията на държавен глава, ако продължава да бърка познанията за политиката с ирационалните митологии, характеризиращи колективната некомпетентност на издигналата го на този пост партия БСП, ще му бъде трудно да се ориентира в своите задължения, за които той и без друго е твърде неподготвен.
16
9
 
34
 
! Отговори
Do 8 преди 6 години
Президента не е от БСП, защото с действията си показва това. Последователен е и принципен. Опитва се да прави това, което е обрщал ,затова и толкова го плюят. Народа го подкрепя,колкото и да не им се иска на управляващите!!! Това е нашият ПРЕЗИДЕНТ , напълно различен от *** !!!
15
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зеленият Чорап Радев се мисли за богопомазан - заплашва, руши постигнатото до момента и играе в услуга на Москва.
14
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом троловете на КОЙ налазиха президента, работата е ясна - той е от добрите.
13
22
 
10
 
! Отговори
Президент надали ? преди 6 години
Летци си имаме, ама президент надали...
12
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, че Радев е избран с гласовете на БСП е манипулация. Аз не помня последните 20 години да съм гласувал за БСП, типичен десен избирател съм (под десен нямам предвид създания като Кунева и Лукарски), но гласувах за президента Радев.
11
22
 
5
 
! Отговори
до2 преди 6 години
Тарикатският език(беквокалисти), злостното подхвърляне и жаргона не са ПРИСЪЩИ за Президентско слово пред гражданите, които трябва да обединява.( не вярвам това да е лично написано, а от някой млад от екипа, който ползува такъв език в ежедневието.)
10
32
 
9
 
! Отговори
така е преди 6 години
Радев беше избран с гласовете на БСП. Без техните гласове той нямаше да стане президент. Тъй че не се чудете, че играе по свирката на БСП. Той и Нинова са в комбина.
9
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
давай другарю зелен чорапогащник !всеки ден по една поръчка от сибирския император и така петилетката за 3 години !
8
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колега,Румен,не значи умен!Умна е генерал Деса- поетеса и ген.Решетнков!
7
27
 
9
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
Президентът е умен човек, но моля ви не го свързвайте с БСП.-Как да не го свързваме с БСП след като Нинова директно и безпардонно го командва? Той е кукла на конци на БСП.
6
9
 
22
 
! Отговори
доктор преди 6 години
Г-н президент, дръжте си! Народът е зад вас - ей сега ще грабнат по туба вазелин и ще си изразят мнението за вас!
5
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Президентът е умен човек, но моля ви не го свързвайте с БСП. Червените другари са ми точно толкова неприятни, колкото суджуците. Гласувам винаги на избори, но за щастие не за тези, които са сега в Парламента. Дано президентът удържи на атаките, понеже БСП и ГЕРБ са в един отбор отдавна.
4
38
 
13
 
! Отговори
генерал-смешно е преди 6 години
Мястото на генералите е в армията, а не в политиката. В цивилизована Европа в мирно време няма нито един президент генерал.
3
36
 
7
 
! Отговори
нали! преди 6 години
Я, подчехлю пак го показват по новините. Явно избива тежки комплекси, тъй като жена му пред няколко дни каза, че е под чехъл - тя била гениралша с 3 звезди, а Радев само с 2. И тоя клоун се прави на шеф на армията. Човек, който не може да камандва жена си, как ще командва цяла армия? Оставка!
2
7
 
12
 
! Отговори
1 преди 6 години
До избирател,какво не си разбра,когато си спрът бековокалистите,г-н Президента,ще ги уважи.