Радев критикува Борисов: Трудно може да надвика съпартийците си

Не приемам сценария за добрия премиер и лошото му мнозинство, заяви държавния глава
Обновена: 12 окт 2017 20:08 | 12 окт 2017 19:25, Красимир Ангелов
205
Радев критикува Борисов: Трудно може да надвика съпартийците си
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев отново призна за проблеми между него и управляващото мнозинство в парламента.

"Напрежението трудно може да се скрие, дори когато се забранява да се произнася името на президента. Виждате, че срещу президентството беше хвърлена цяла парламентарна комисия. Оценявам посредническото усилие на премиера, но очевидно той трудно може да надвика собствените си съпартийци", заяви държавният глава в предаването "Още от деня" по БНТ.

Още по темата
"Има съвсем коректен и работен диалог между мен и премиера Борисов и много от неговите министри. Но това нямам как да смъкне отговорността му за собственото му мнозинство и неговото поведение. Иначе пиесата за "доброто и лошото ченге", за добрия премиер и лошото му мнозинство, е със сценарий, който не приемам, отчете още Радев. Все пак той уточни, че е готов да се срещне с премиера, но при ясни условия. "Първо, не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт. Второ, трябва да е много ясно кой и какво говори от името на властта", заяви държавният глава.

Президентът коментира и парламентарната комисия за "Грипен"-ите. "Както виждате, с една завидна страст и борбеност група депутати се хвърлиха да бранят народната пара. 1,5 милиард лева за самолети, забележете - неизхарчени. А защо същите борци - защитници на парите на народа не направиха една анкетна комисия за 2 милиарда, похарчени за саниране. Никога не е късно да се направи една такава комисия", посочи Радев. "Аз го очаквам, мисля, че не само аз", заяви държавният глава.

По думите му изборът на изтребител в никакъв случай не е предопределен. "Тук има много сериозно внушение на лобисти. Мога да гарантирам категорично, че тези три типа самолети, които останаха в конкурса, отговарят и покриват минималните военни изисквания и изискванията за съвместимост на Алианса", категоричен бе Радев.

По думите му в случая трябва да се търси оптималното, а не предубедено решение.

По отношение на борбата с корупцията Радев посочи, че отнемането на незаконно придобито имущество е задължително, но не достатъчно условие за успех.

"Моята роля като възглавяващ този съвет не е да търся някакво механично обединение в два проектозакона, а по-скоро да търся обединение около принципи и насоки, които да са в интерес на обществото. Иначе философията на управляващите залага на превенцията и на пасивни форми за борба с корупцията. В мотивите, в които този закон се внася, ясно е записано, че държавната политика по противодействие на корупцията няма за цел възмездие, а възстановяване на справедливостта в обществото", коментира той.

По думите му корупцията у нас не е проблем на бъдеще време. "За да има ефективна борба с корупцията трябва да има преследване на сегашни и бивши корупционни деяния. Не можем да разчитаме на самопризнания в имуществени декларации", каза държавния глава.

Президентът отново заяви, че не може парламентарното мнозинство да излъчва едновременно и правителството, и ръководството на антикорупционния орган. "Ще разследва ли това мнозинство собствените си министри? Очевидно това ще стане много трудно", посочи държавният глава. Румен Радев добави, че назначаването на ръководството на антикорупционния орган за него не е самоцел и би приел да носи тази отговорност само при положение, че органът има ясно изразени разследващи функции и капацитет да ги упражнява.

Категорично господин Христов не е имал достъп до нито един класифициран документ, това ще покаже и проверката на ДАНС, каза Румен Радев по отношение на скандала с началника на кабинета му.  Повод за коментара му стана съмнение от страна на ГЕРБ, че се нарушава Законът за защита на класифицираната информация в администрацията на президента.

Запитан дали се притеснява от процедура по импийчмънт, Радев посочи, че за него няма значение колко дълго ще бъде президент. "Много по-важно е какъв президент ще бъда. Приех тази мисия с ясно осъзнаване на отговорностите и на всички трудности. Ще направи всичко, което зависи от мен, хората да не съжаляват", отчете държавният глава.


205
Още от
Напиши коментар Коментари
126
13
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 месеца
Ще критикува ми, какво друго да прави, трите влъхви нали затова са се изкиприли до него, да го подкукуросват, а и на ген.Решетников трябва да рапортува и да дава отчети ... за назначението си .... !!!
125
5
 
2
 
! Отговори
ПОлзват наркотици преди 2 месеца
Пси препрограмирани псевдоактивисти на БСП почват да викат при всяко напомняне на престъпленията извършени от терористите около ЖАн ВИденов. ПСи препрограмитори им внушили че ЖАн виденов не крал НИЧЕГО..ДАже кредитни милионери и масова приватизация не бил правил май..НЕ фалирал банките не въвели ДДС и СаМО ИВАН КОСтовия наглец бил виновен за всичките золуми на кликата ДОган ВИденов и сие
124
5
 
3
 
! Отговори
Затворете училищата преди 2 месеца
Нагли престъпници менкащи на власт нагло престъпни групировки маскирани като партии ,
ползват от 1989 година спец наркотици добавяни вклв хляба и пси препрограмиране през телевизии.
В Момента над един милион деца вече са трайно повредени от педофилски и терористични камери монтирани криминално в училищата въпреки забраната на КОнституцията.
РАдев да издаде указ за затваряне на всички училища и градини до демонтаж на опасната техника.БОрисов е поен с наркотици и е недадекватен
123
15
 
9
 
! Отговори
да преди 2 месеца
ТИПИЧНИЯТ *** ЧЕРВЕН БУНАК Е ВАШИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ЧЕРВЕНИ КОМУНДЕРИ И БАБУШКЕРИ
122
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
крайно време беше Президента да сложи червения борисов и герп на мястото им!
121
31
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С
След този кух фатмак, сигурно следващият ни президент ще е някоя *** метачка от улицата.
120
26
 
13
 
! Отговори
Къцамун преди 2 месеца
- Как се нарича мъж, който е управляван от една е?
Мъж под чехъл.
- Как се нарича мъж, който е управляван от две жени?
Заврян зет.
- Как се нарича мъж, който е управляван от три жени?
Румен Радев.

*ba dum tss*
119
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 111:Абсолютно сте прав!И аз мисля,като Вас!Адмирации!!!
118
23
 
15
 
! Отговори
Радев=бай Тошо преди 2 месеца
Радев за жалост прилича на бай Тошо - срича, мънка, мрънка, чете трудно, няма ясна и собствена мисъл, не може да говори добре, използва кухи заучени фрази и произнася неправилно много думи. Жалко е, че не вървим напред, а се връщаме много много назад…
117
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Фатмака следва точно инструкциите на Решетников: внасяй разкол!
116
11
 
21
 
! Отговори
ОТВРАТ ГЕРБАДЖИЙСКА преди 2 месеца
МОЗЪЧЕН ИНВАЛИД,КАКВОТО И ДА ОЗНАЧАВА ТОВА, Е МУТРАТА БОРИСОВ,БОЙКО БОРИСОВ И ЗАЩИТНИЦИТЕ МУ, КОИТО ГО БРАНЯТ ОТЧАЯНО, ЗАЩОТО КРАЯТ НА СКАПАНИЯ МУ КОРУМПИРАН КАБИНЕТ БОРИСОВ 3 И УПРАВЛЕНИЕТО МУ КАТО ЦЯЛО, ЩЕ Е ТОЛКОВА БЕЗСЛАВЕН И СРАМЕН,КАКТО И ПРЕДИШНИТЕ. ЗА ЖАЛОСТ АНГЛИЯ ИЗЛИЗА ОТ ЕС И СЕ ГУБЯТ 70 МИЛИАРДА ЕВРО ГОДИШНО.ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФОНДОВЕ СПИРАТ ПРЕЗ 2020 Г.И ТОГАВА ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕ КОЛКО Е ОТКРАДНАЛО УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ И В КАКЪВ БАТАК Е ДЪРЖАВАТА.ТОГАВА ИДВА ИСТИНСКИЯ ГЕНЕРАЛ-ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ
115
15
 
8
 
! Отговори
дани преди 2 месеца
наш мунчо
114
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И ти трудно ще надминеш Миа Халифа,ама...
113
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Воят на герберастите на Суджук ефенди е песен за ушите на нормалните хора у нас, които искат да имаме нормална държава, а не шайка крадци да я обират и излагат по света. Сикаджията от простотия, алчност, слугинаж и страх разсипа България!!
112
8
 
21
 
! Отговори
ГЛУПАЧКА РАДЕВА преди 2 месеца
АДЕЛИНА РАДЕВА СЕ ДЪРЖА ПО МОЕ МНЕНИЕ, ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОТВРАТИТЕЛНО С ПРЕЗИДЕНТА И СЛАГАЧЕСКИ НА ДНЕС УПРАВЛЯВАЩАТА МУТРА. ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ ПРАВЕШЕ ВНУШЕНИЯ, ЧЕ ПРЕЗИДЕНТА ЕДВА ЛИ НЕ Е ПОД ПОХЛУПАКА НА МУТРАТА ПРЕМИЕР, КОЕТО ТРЯБВА ДА ГО ОТЧАЙВА В УСИЛИЯТА МУ ДА ВЪРНЕ НОРМАЛНОСТТА В ДЪРЖАВАТА И ЧЕ ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ ТРЯБВА ДА Е СВРЯНА В ЪГЪЛА, ЗАЩОТО СИ ИМАМЕ ПРЕМИЕР СЛЪНЦЕ, КОЕТО ОГРЯВА НАВСЯКЪДЕ.МУТРАТА Е СПЕЦИАЛИСТ ПО ВСИЧКО А ГЕН.РАДЕВ ТРЯБВА САМО ДА СЪЖАЛЯВА, ЧЕ Е В ПОЛИТИКАТА.ГЛУПАЧКА
111
33
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
гледах интервюто на Радев по телевизията... Много съжалявам, но гусин Радев е мозъчен инвалид. И въпроса който възниква е - как този човек успя да стане президент ?
110
11
 
32
 
! Отговори
ТАКААААА преди 2 месеца
ЕДИН ДЕН ТОЗИ ЧОВЕК ЩЕ СПАСИ БЪЛГАРИЯ ОТ ТЕЗИ КОИТО "КРИТИКУВА"КАКТО КАЗВАТЕ ВИЕ - ТОЙ НЕ КРИТИКУВА А СИ КАЗВА МНЕНИЕТО - ЩЕ СТАНЕМ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА И ТОЙ ЩЕ Е ПРЕЗИДЕНТ КОЛКОТО НА НЯКОЙ ДА МУ Е МЪЧНО - ТОЙ НЕ ГОВОРИ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ НЕ РЪСИ ЛЪЖИ СТАБИЛЕН ЧОВЕК С ВРЕМЕТО ЩЕ Е МНОГО ПО - ЗА ВСИЧКО КОЕТО КАЗА Е ПРАВ - ЖЕЛАЕМ МУ УСПЕХ!!!! ЗАМИСЛЯЛИ ЛИ СТЕ СЕ КАК ЩЕШЕ ДА ИЗГЛЕЖДА БЪЛГАРИЯ АКО ЦАЧЕВА БЕШЕ ПРЕЗИДЕНТ???????
109
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Навежда се надолу Суджук Паша и кво да види - мадури, ама два чифта.....
108
26
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 2 месеца
Много елементарен е подходът на генерал Маринкин спрямо управляващото мнозинство.
Според него Бойко Борисов е добър, а всички останали в ГЕРБ са лоши.
Фатмашки начин на разсъждение, който е внася нищо ново в българската политика. Тази песен я слушаме вече 15 години.
Тя започна още, когато ББ беше главен секретар на МВР с репликата:
"Ние (демек ние добрите) ги хващаме, те (съдиите лошите) ги пускат" ...
Кралят-Слънце е безгрешен всички други сме грешни ...
И Радев-Маринкин запя тази стара песен.
107
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поради системни проблеми със системата за кометнтарите в този сайт спирам да го посещавам за 2 седмици. Щед правя това всеки път когато ми се наложи да коментирам през ТОР. Предполагам, че с времето ще се получи така, че ще го заменя с някой друг. Както се случи с нюз.бг. Или имате мног сериозни технически проблеми, или модераторите ви имат много неустановен критерий за съществуване под вашата шапка. Вземете се ориентирайте, щото аз започвам да се преориентирам. И не само аз, мисля.