Борисов: Контрабандата е под 7%, пример сме за останалите държави

Заделени са 700 млн. за по-високи заплати през 2018 г., отчете премиерът
17 окт 2017 14:31,
138
Борисов: Контрабандата е под 7%, пример сме за останалите държави
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов отчете успехи в борбата с контрабандата и заяви, че сме пример за останалите държави.

Има много неща, които като приключат, престават да бъдат интересни, без да се оценява какъв огромен труд е положен, но ние наистина сме пример за останалите държави, посочи той по време на конференцията "Бизнесът и правителството в един отбор", организирана от Български форум на бизнес лидерите" /БФБЛ/.

Когато поехме властта, контрабандата на цигари беше 34 процента, бюджетът се пълнеше с по 2 милиарда лева по-малко. Сега контрабандата е под седем процента. Цигарите са най-бързо превъртащата се стока и беше много трудно да координираме хората, които да се борят с контрабандата. Същото се случи с алкохола, сега го правим с горивата, каза премиерът, цитиран от БТА.

В битката с контрабандата мисля, че надделяхме. Обаче за два месеца служебно правителство и приходите паднаха с двеста милиона лева, допълни Борисов.

Когато започнахме да се занимаваме с еврофондовете, усвояването беше 0,48 процента, сега сме седми и двайсет държави в ЕС са след нас. Радвам се на инвестициите, които се правят сега, защото те са в заводи. Преди имаше преки инвестиции, които пряко се закачаха на електромерите на хората и държавата ги дотираше, каза премиерът. Това не са инвестиции, защото ние миналата година платихме 1.2 млрд. лева дотации за тях, каза той. Сега увиваме с фолио оборудването, пристигнало на площадката в Белене, добави Борисов. Премиерът посочи и инвестицията в Цанков камък.

Променихме над 100 закона за намаляване на административната тежест и ще се справим и с този проблем, каза Борисов. Намаляваме натиска в туризма с кадри отвън, но нашите хора отиват да работят в други държави - не може ли да направим така заплатите, че хората да си остават тука, попита Борисов участниците в срещата. По думите му имаме абсурдна социална политика, защото плащаме за всичко и навсякъде.

Като приоритет ние поставяме образованието, макар че в една държава всичко е приоритет, заяви Борисов.

Заделили сме 700 млн. лева за по-високи заплати през следващата година при положение, че в бюджета за тази година тези пари са били 115 млн. лева, допълни премиерът.

Министър-председателят коментира и отношенията на България с Турция.

Каква критика понесох за добрите взаимоотношения с Турция, но само България има нулев емигрантски натиск по границата, отбеляза той. Ако не бяхме се разбрали с турския президент Реджеп Ердоган, нямаше да можем да пазим заедно границата. Ако Турция пусне три милиона бежанци и на нашата граница дойдат 100 - 200 хиляди души, какво щяхме да правим, попита Борисов. Щеше ли някой да даде заповед да се стреля, защото аз нямаше да я дам, заяви той.

А като влязат тук, къде ще отидат тези хора, след като навсякъде има огради, попита още той. Много трудно е да имаш добри отношения с всички страни, каза Борисов.

На 7 януари ще открием заедно ремонтираната църква "Свети Стефан" в Истанбул, на която вече златното кубе и кръст вече греят над Босфора, каза Борисов.

Премиерът коментира и председателството на Съвета на ЕС.

"Това не е нещо като да ти дадат властта за шест месеца и да правиш което си поискаш, каза Борисов. По това време можем да поставим въпроса за Западните Балкани, защото и те трябва да имат перспектива. Там младите хора си вземат куфарите и заминават и така целият регион се оголва, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
16
 
! Отговори
Наркозното Събрание преди 6 години
Бойко естествено коментира с охота темите, по които е вещ.Ама *** го питай за история на България, ще ти отговори нанайси
79
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
700 милиона лв.са заделени за държавните служители.Да не си помислите,че са за всички.Да не си помислят пенсионерите,че ще има и за тях.По 2-3% за бог да прости и толкова.А сега за примера,който даваме на останалите.Кажи Бойко,колко стотици милиони и милиарди левове даде за пътища и магистрали и защо сме на 90 място по качество на пътищата от 123 страни???
78
1
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Всеки народ си заслужава политиците.
77
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-бедната държава сме, какво се хвалите че сме пример.Поне си мълчете..................станахте нагли вече.
76
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А пример ли сме за минималните пенсии и заплати ??? За едно прасе питам .. Да не говоря за пътища , здравеопазване и хиляди други неща ..
75
1
 
24
 
! Отговори
7% преди 6 години
Само 7% и при това под 100% мой контрол!!!
74
0
 
22
 
! Отговори
строй и преброй преди 6 години
Изборите трябва да се забранят,когато шайка е яхнала държавата.Никакви избори,защото те са формално оформена от цик търговия,добре оформени документи,купени гласове и предварително раздадени министерства и постове.Всичко е фалшива анонимност,присъствате на фарс.Може ли всеки да се закълне,че неговата бюлетина е отишла за неговата партия? Да,ама друг път...
73
2
 
23
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Не мога да разбера няма ли някой от неговото обкръжение на Бацето да му каже ДА НЕ ГОВОРИ ПОСТОЯННО ГЛУПОСТИ И ДА СЕ ОПИТВА ДА НИ ПРАВИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НА *** И ДА НИ УНИЖАВА С НЕГОВИТЕ ПРОСТОТИИ.ТО БИВА ПРОСТОТИЯ АМА ТОВА МИНАВА ВСЯКАКВИ ГРАНИЦИ ДА КАЖЕШ НА НАРОДА НА НАЙ БЕДНАТА ДЪРЖАВА ЧЕ ЖИВЕЕ ДОБРЕ.СЪВЕТНИЦИ,***,ПИАРИ НА БАЦЕМОЛЯ ВИ СЪБУДЕТЕ ГО И МУ КАЖЕТЕ ИСТИНАТА ЧЕ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НЕ Е ГЛУПАВ И ВИЖДА РЕАЛНОСТТА И НАПРАВЕТЕ НЕЩО ЗА ТОЗИ НАРОД ЗА ДА ЗАЖИВЕЕ ПО ДОБРЕ.
72
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Между другото спрях да пуша, точно защото цигарите станаха непоносимо скъпи, говоря за контрабандните...Така че Боцеq то мен си на минус откъм акциз)) или контрабанда не те знам.Когато преди 10 години цигарите, които пушех бяха 1-2лв и можех да си ги купувам с една от най-ниските зпалати, не ми е тежало на бюджета.Да се смееш ли да ревеш ли, от казах и други неща, но понеже темата е контрабанда затова не ги споменавам...D
71
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как отчете,че под 7%?Или тази контрабанда,която покровителстват неговите хора не се брои.
70
8
 
7
 
! Отговори
ДА СЕ ПРЕБРОИМ преди 6 години
АЗ ПОДКРЕПЯМ БКП
69
19
 
5
 
! Отговори
ДА СЕ ПРЕБРОИМ преди 6 години
АЗ ПОДКРЕПЯМ ГЕРБ
68
2
 
24
 
! Отговори
хаха преди 6 години
Естествено че е паднала. Бедняците на Европа нямат пари да купуват и контрабандното. Заслугата е изцяло твоя! Отиди да те потупат в Симитли по...рамото!
67
19
 
3
 
! Отговори
БКП фен Преброяване™ преди 6 години
ДОЛУ БКП! САМО БОЙКО!
66
2
 
13
 
! Отговори
до 70 преди 6 години
Ама идолът ти Судука му беше гавазин на тоя така омразен Бай Тошо бе.И беше комунист - ощ еси пази Партийната книжка от БКП и не си я дава.
65
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боце, посмали малко де.Не ти ли омръзна да лъжеш като дърт дедо ти.
64
12
 
5
 
! Отговори
Анти БКП трол преди 6 години
Ей тез ***, пак не са си пили хапчетата. Пак заговориха за бай Тошово време. Носталгия, ама нанайси. Никога повече комунизъм. Долу БКП
63
0
 
19
 
! Отговори
Бай преди 6 години
Пример за лъжестатистик.Те не че другите не лъжат ама ние ги надминаваме петорно.
62
0
 
22
 
! Отговори
Осъден за Контрбанда преди 6 години
Моля някой тук да даде един пример за осъден за контрабанда. Само един? Някой?
61
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Управлява ни грандоман,покрит с фалшиф патриотизъм и много омраза към собствения си народ.Той все се счита за недооценен,а всъщност е терорист,който бърка в душата и джобовете на хората и който се чуди от какво да повърне,та да се натъпче отново,докато руги спят на студено и ровят по кофите.