Здравният министър Николай Петров хвърли оставка, Борисов я взе

Професорът напуска поста си заради скандал с обществени поръчки
Обновена: 30 окт 2017 13:21 | 30 окт 2017 11:25, Веселина Йорданова
262
Здравният министър Николай Петров хвърли оставка, Борисов я взе
Снимка: БТА

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров е подал оставка, която е приета от премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.

Здравният министър напуска поста след излъчен репортаж за обществени поръчки, спечелени от фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете. По това време проф. Петров е шеф на ВМА.

Сключените договори са за близо 1,2 млн. лв. Случаят е бил отразен в одитен доклад, но прокуратурата е отказала да образува наказателно производство.

Професорът твърди, че законът при провеждането им е спазен. В репортажа е отразено и мнение на премиера Бойко Борисов, изпратено писмено след запитване на bTV дали е запознат с одита. "Моралът е въпрос на личен избор. Аз съм ощетявал семейството си, именно защото съм убеден, че заемането на висша държавна длъжност означава приоритет на държавния, на обществения интерес. От това са засегнати най-близките ми хора", гласи отговорът на Борисов.

Досега проф. Петров получи подкрепа от ГЕРБ. Знакови лица от партията заявиха, че ще проверят случая подробно.

"Законът е спазен, тук можем да говорим само за моралната страна", коментира по-рано зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред bTV.

"Здравният министър затяга редиците и запушва доста пробойни в системата. В тази връзка може да подозираме, че това е някаква ответна реакция на хора, които не искат той да продължи да бъде на този пост. Аз му вярвам", коментира финансовият министър Владислав Горанов пред Нова телевизия.

Все пак той заяви, че фактите около случая ще бъдат проверени и че "свещени крави" в кабинета няма. "Ако има някакви притеснения и нередности, няма как да подкрепим подобно поведение", заяви още Горанов.

Оставката на здравния министър проф. Петров е първа в кабинета "Борисов" 3, който встъпи в длъжност на 4 май.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
25
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Ама за какво морално поведение говорите? - за какво изключване ?-- АКО има някакви далавери с общественни поръчки облагодетелстващи близки на министъра- То той трябва да бъде разследван и наказан по БГ правосъдието- да си влезе в затвора и т.н. - КАК Прокуратурата сама ще се спира ??? Това някаква детска игра ли е ? Свил няколко милиона и после се извинява публично- и хоп ГОТОВО Прощаваме му !! ?--- УЖАС!
125
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз искам 1,2 млн лева! На кой трябва да дам оставка за да си ги получа? Готов съм да кажа и: "Извинявай мило другарче, повече няма да правя така!", след това!
124
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо ново под слънцето.Далаверите в ГЕРБ си вървят както обикновено,а мат'ряла блее ли блее.
123
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Беловлас мъж, генерал, професор и тн, а всъщност излиза един обикновен схемаджия и ***.
122
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кога тиквената Цацаратура ще подхване Далавери Симеонов за ОГРАДАТА, метър от която излиза златен.Или той е Защитен свидетел.Ха-ха, България е пълна порнография и пародия на Държава.Властите не само че са смесени и се преплитат, нещо повече - всичко се управлява от един човек, при това полуграмотени и дълбоко самовлюбен.С умствено развитие на дете - трети клас.
121
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Надявам се сега на повече хора да им е просветнало защо ГЕРБ с такава ярост скачаха срещу Антикорупционния закон.Ортаците им в краденето - Патриотите - също.
120
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
саму да ви напомна дето Спас от Кочериново е у кауша за 490 кинтаи го даваха две седмици по 10 пъти на ден по всички телевизиизащото е никой и сега ще си лежи
119
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Справедливия ни гняв е само пред компютрите.Не смеем да го изразим както трябва и те на това разчитат.Както беше казал главния суджук "лош човешки мат'рял".
118
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако те хванат, хвърляш оставка и си харчиш милионите . Няма да връщаш парите,няма съд,разследване. Тя Цацаратурата даже го е оневинила предварително.
117
1
 
26
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Сега разбрахте ли колко е прав Президентът Радев, когато каза че всеки може да се обогатява чрез корупционни сделки, да си трае и когато го усетят, да си подаде оставката и да си харчи парите. Това е основната постановка в закона на ГЕРБ - измислят нов орган, който проверява имотни декларации и евентуално налага глоби, а далаверата си върви....... Точен пример с апартаментите на..... всичко е според закона.........
116
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че той си крадеше и като началник на ВМА, нищо ново под слънцето...
115
1
 
17
 
! Отговори
колко е лесно преди 6 години
Да поискаш и да приемеш оставката на Лекар,дори само за съмнения от морално естество и колко трудно да вземеш главата на Физкултурника-Милиционер при доказани Престъпления!?
114
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко пляска през ръката ако много прекалите с бъркането в хазната! :)))))))))
113
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега срещу тлъста комисионна (за министър е 500 000 лв), Цар Тиква ще сложи следващия крадец на поста.И овчето стадо ще продължи да си блее до следващата оставка.Е, ако го хванат де.
112
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво ще е всички да се махнете и да престанете да ни говорите като развален микрофон, че сме много добре. Не, не сме добре! Много сме зле. Където и да разровиш - скандали и корупция и безобразно свършена работа. А "здравеопазването" ни е главният виновник да се топим като народ. По добре го преименувайте в министерство на търговия със здравето.
111
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Където и да се бръкне не мирише, а вони без значение кой управлява въпроса е , че всички управляващи губят обонянието си когато са на власт.
110
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заврян зет да си. Дядо ще направи всичко за теб. Навсякъде трябва да бъде написано с ГЛАВНИ БУКВИ - без завряни зетове. Разбирам и защо дъщеря му живее на семейни начала с този. Той си е гол като пушка и сега тя и баща ѝ обират калая. Спокойно и редно е да му покаже вратата, да ходи да работи.
109
2
 
9
 
! Отговори
dk преди 6 години
винаги съм се чудила на такива хора,които по някакъв начин са си оправили финансово поколения напред,как отиват в челните редици на властта ,за да ги разнищваткакво ли силно его имат и си мислят ,че от тях зависи вс в този святжалко за провалената к7ариера ,градена с труд
108
3
 
18
 
! Отговори
до 104 преди 6 години
Не тайна за никой, че мафиотската шайка ГЕРБ се финансира освен от кражби, основно и от трафик на наркотици.Дилърите им продават отрова в дворовете на училищата. И това го знае всеки.Само не и Цацаров.
107
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я виж ти.60 години градял името си и затова подал оставка.В момента,в който се включи в тази далавера,ти вече оцапа името си.Сега ще си живееш с това петно,но спокойно,защото си си осигутил старините и живота на дъщеря си.