Каракачанов пита: Кой млад човек ще работи в армията за 608 лв.?

Министърът настоя, че ако няма ръст на заплатите, няма да има и кадри
138
Каракачанов пита: Кой млад човек ще работи в армията за 608 лв.?
Снимка: БТА

Ако не започнем да увеличаваме трудовото възнаграждение на военнослужещите, и в перспектива ще имаме проблем с хората, които постъпват. Това коментира пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Не че в българските младежи липсва патриотизъм, но кой млад човек на 19-20 години ще започне работа в армията, където има много повече отговорност и трудна работа, за 608 лева заплата, тези хора не са много, коментира той, цитиран от БТА.

В бюджета са заложени допълнителни 100 млн. лева за увеличение на възнагражденията на военнослужещите.

"Не разбирам логиката на някои колеги от опозицията, аргумента - ще гласуваме против, защото искаме повече. Отговорът е прост - за да има повече, трябва да стане и това, а ако искахте повече, да бяхте го направили, когато вие бяхте на власт", коментира министърът.

Според него парите за заплати трябвало да бъдат двойно по-големи, но това са финансовите възможности. Каракачанов каза, че заплатите в армията не са повишавани от 2013 г., а сега стремежът му е да се направи справедливо разпределение и да бъдат стимулирани онези поделения, в които има недокомплект, в които службата е по-тежка и където повече има нужда от нови хора.

В тези 100 млн. лева е предвидено и увеличение на щата с 1300 души, посочи Каракачанов.

Министърът пресметна, че при около 500 напускащи военнослужещи годишно поради различни причини, ако успеят да привлекат 1300 човека с отделените за новия щат средства, това ще бъде с около 10-12 процента намаляване на недокомплекта.

Попитан дали обстановката в авиобазата "Граф Игнатиево" се е успокоила, Каракачанов отговори, че тя отдавна е спокойна. Изпълняват се и тренировъчните полети, носенето на бойното дежурство не е прекъсвало. Малко изкуствено създаден шум в системата, но за съжаление много хора предпочитат да създават негативни новини и да правят скандали, отколкото да говорим за положителните неща, коментира министърът и допълни, че ввъпреки трудностите те служат и защитават държавата и гражданите.

Според министъра негативните коментари вредят на самочувствието и достойнството им. Той отново напомни, че летците са в правото си да откажат полет, което е практика в армиите по света. Нищо лошо не бяха направили тези хора и аз не позволих върху достойнството им да се хвърлят подобни кални петна, това е незаслужено, заяви министърът.

Според мен няма външно влияние, коментира Каракачанов на въпрос за действията на пилотите, като добави че самото състояние на техниката и проблемите в авиацията всъщност са "външното влияние" и той напълно разбира летците. Стараем се да решим проблема около тези документални неуредици на двигателите, каза Каракачанов. Той отново добави, че военните пилоти заслужават уважение, а не критики, защото всеки един от тях, както и военните моряци например, може да намери многократно по-добре платена работа в чужбина, но те служат на България срещу много по-ниски възнаграждения.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев участваха днес в тържествения ритуал за връчване на дипломите на слушателите от "Випуск 2017" на Военната академия "Г. С. Раковски". Получавате новите си назначения във време с много предизвикателства както за България, така и за съюзниците ни, каза на ритуала Каракачанов. Бъдете опора на своите началници и пример за вашите подчинени. Не забравяйте, че носите униформата и пагоните на офицери от една армия, която никога в своята история не е посрамвала Отечеството, добави министърът.

Да бъдеш офицер е не само професия, това е призвание, за което се иска желание, но и солидна подготовка и опит, изтъкна генерал-лейтенант Андрей Боцев. Във важен етап от развитието на въоръжените сили сме. Необходимо е българските военнослужещи да бъдат сигурни, че разполагат с такава техника и въоръжение, че да изпълняват с чест и достойнство задълженията си и да издигат авторитета на Българската армия и на въоръжените сили не само в национален, но и в коалиционен мащаб, каза Боцев.

Дипломите си получиха 181 офицери - слушатели в шест специализации от специалността "Организация и управление на военните формирования на оперативно ниво" от професионалното направление "Военно дело". Първенец на випуска е капитан-лейтенант Страхил Люцканов от специализацията "Военноморски сили".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
3
 
! Отговори
До Пенко Травеститя преди 6 години
С тези пари 10 млрд. , като прибавим Бази , Мази , Вази и така нататъка не по 2000 - 3000 , а по 10000 - 15000 -20000 - 50000 лв. и нагоре та в Евро и Долари . И много други работи и екстри . Не е за завиждане , че дори и елементарна сметка не могат да направат , че искат и още , а па че не познават и парите , счетоводители и финансисти ли немат , те и другите решения така ги взимат .
90
2
 
12
 
! Отговори
Пенко Травеститя преди 6 години
Не ви ли стигат 10 Млрд. Бюджет бе *** такива ?!! Не ви ли е срам бе просяци нейдни от организираната просия. Кой взима такива пари у държавата , че кво с толко пари не мое си сметнете заплатите от 608 лв. да ги качите на 2000-3000 лв. и нагоре. Че лесно е с толкоз много пари да се смета . Казваш от утре заплатата ми е толко , толко и толко , вече нема глад и мизерия . И счетоводството е слабо нещо . Та НАТО дава , та Европа дава , та държавата дава , на кучето в *** ли не сте бръкнали още.
89
3
 
31
 
! Отговори
95 преди 6 години
Забравих социалните работници с 450лв и общинските експерти със заплата 500лв. На медицинските сестри не им знам заплатите, ама сигурно и те са там някъде в областние болници. Та защо всички те заслужават по-малко от военните?
88
0
 
12
 
! Отговори
1 преди 6 години
При това положение,др.агент-иван,ще си намалите заплатите,и парите от намалението,ще отидат при младите,които искат,да служат на България,от вас,няма никаква полза.
87
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Амчи кой млад човек се хваща да работи в БАН за 400лв? Или за учител за 600лв? Нещо не разбирам защо военните трябва да взимат повече. Предвид това, че имаме колко 2 мисии в чужбина от общо 100 човека, 6 танка, 3 изтребителя и една фрегата? На това професионална армия ли му викате? Аз му викам виртуална. В смисъл несъществуваща...
86
2
 
18
 
! Отговори
Антрополог преди 6 години
Армията да си направи охранителна фирма и да праща повече войници на мисии хем пари хем подържане на военна форма...А иначе Каракачанов да спре с мечтите за 2 милярда а да вдигне заплатите на войници и полиция! 600 лв е цената за 4 часа компания на "скромна мома" в студентски град....
85
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-доброто за армията са измислили в Швейцария.Служат по месец през някоя година,като стрелят и правят учения.Личното им оръжие си е в къщи.Няма ,чиновник,няма банкер,всичко по окопите ,стрелбищата,и бегом -марш по поляните,за швейцареца е чест,да ходи на воени учения!
84
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се запишат гробажиите да служат н няма ли желаещи що така евро-армия бe евро-пенсии и евро заплати да живее ЕС и евро-Боко.
83
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз се махнах , сега со лепя гипсокартон в София и съм супер, а не да вися по студа на караули и да се занимаеам с дежурства и обслужване на 30г.техника...който и сла да служи за 600лв
82
10
 
5
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 6 години
Че 608 лв заплата чисто се пада 510 лв чиста българска пара малко ли ви е ?
81
2
 
14
 
! Отговори
аман от министерства преди 6 години
ДА се ликвидират всички НАГЛО ПРЕСТЪПНИ МИНИСТЕРСТВА И ВЕДОМСТВА вкл МВР.Крадат десетки милиарди от народа оставен без доходи за оцеляване за тяхната ненужна издръжка ..В тях е пълно с диверсанти,чужди шпиони,платени нагли престъпници участници в ограбването на милиарди от народа и прането им през корупционни обекти..
80
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
никой как кой, то да не е като да дремеш *** някое бюро по цял ден
79
11
 
9
 
! Отговори
СТАМАТ преди 6 години
Ф армията ама никой не работи, ясно ле е!?Така, че и 300 лева са им много!
78
2
 
5
 
! Отговори
Васо преди 6 години
До анонимен 587 И други държави си промениха обшествения строй, ама не всички си разпуснаха армията. Па ти бай си Тошо сънуваш. Че те и по негово време, ако от Москва му бяха разпоредили, той моментално щеше да я разпусне. Другаде ни стега чепика нас, ама внего ни е завряна главата. По-скоро в цървулското ни мислене и житейска философия. Щото тия преди Тошо, негови съратници унищожили по първата ни славна армия и изтребили куп офицери герои.
77
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господ да ни е на помощ, ако стане конфликт на Балканите.България има най-слабата и най-обезкървена армия и най-корумпираната полиция, а политиците ни ще се скрият като мишки в имотите си или ще се разбягат към Западна Европа и САЩ.
76
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дано да върнат наборната служба...защо да назначават нови хора - наборните да ходят по афганистан
75
0
 
8
 
! Отговори
АМАН от крадци преди 6 години
Каракачанов да провери НОВИЯ НАГЛО ПРЕСТЪПЕН БЮДЖЕТ има ОГРОМНИ РЕЗеРВИ ЗА ЗАПЛАТИ <ПЕНСИИ И ПОМОЩИ ВКЛ ЗА РАЖДАНЕ И ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕЦА..КОНфискувайте поне 8 000 000 000 предвидени за КОРУПЦИОННИ ОБЕКТИ
74
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"И каква точно е ползата от армията, освен че харчат милиарди за заплати на шапките, а техниката я у а само на хартия."ОК, разпускаме армията, което означава, че автоматично излизаме от НАТО. НАТО е военен съсюз, в който участваш с армия и плащаш такса. Като нямаш армия, не покриваш критериите за членство, не можеш да участваш в операции, нямаш и военен бюджет с който да плащаш и изхвърчаш от пакта.А ако си включиш мозъка, дори да си извън НАТО пак ти трябва армия.
73
0
 
4
 
! Отговори
Страшно преди 6 години
Новия воден цикъл е с нарочно инсталирани тежко токсични канцерогенни тръби от черен мазен полиетилен ниско налягане. Заедно с остро токсично прехлориране и хоп НЕМА МЕСТА В ГРОБИЩЕТО>.Всички лекари и пациенти трайно НЕЛЕЧИМО ОТРОВЕНИ вкл ВОЕННИ от поделение в града.*** като мухи от инсулти,инфаркти и скоротечен рак..НЯМА НЕОТРОВЕНИ
72
3
 
5
 
! Отговори
никой преди 6 години
и при евентуално извънредно наложително използване 80 на 100 оръжията и боеприпасите няма да функционират коректно, ще има засичане и неизправност поради застоялост, неизправност и неподдръжка както и поради набралите годинки. Добре ще е да купуваме качествени нови оръжия лъхащи на топла стомана от запада Ако все още не го правим, то трябва да го включим в списъка за задачи за деня.