Борисов: Искат да ни съборят, защото намаляваме дълговете!

Премиерът доволен от финансите на държавата: Догодина по-добре!
Обновена: 9 ное 2017 18:49 | 9 ное 2017 18:45, Веселина Йорданова
243
Борисов: Искат да ни съборят, защото намаляваме дълговете!
Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов заподозря опозицията, че иска да свали правителството чрез вота на недоверие заради намалелия външен дълг.

Още по темата
"Ето за това толкова искат да съборят правителството, затова, защото всичките тези дългове, това намаляване означава по-малко лихви към банките в света, които ни обслужват, носи и други предимства", казва той пред министрите на заседанието на правителството, според стенограмата.

"Добри са ни резултатите. Догодина трябва да сме още по-добри", коментира той цифрите, обявени от зам.-финансовия министър Кирил Ананиев. 

Ананиев информира, че Министерството на финансите очаква в края на годината ръстът на брутния вътрешен продукт да стигне 4 процента, а безработицата да бъде около 6,5 на сто. За периода януари – септември са събрани с 1 750 млн. повече приходи спрямо същия период на миналата година, което е ръст от 8,7 на сто. Когато има такъв ръст, който надхвърля ръста на брутния вътрешен продукт, както е в случая, показва, че имаме повишена събираемост и сериозна борба със сивата икономика, заявява Ананиев.

Към 30 септември имаме излишък от 2 420 900 хил. лева, което представлява 2,4% от брутния вътрешен продукт. Фискалният резерв към 30 септември е 11 900 млн. лева.

"Сиреч това, което говориха – дълг, откраднали, изхарчили…", пита Борисов, а Ананиев отговаря: "Гледали са друга държава и други цифри, сигурно". По думите му в края на годината ще завършим с балансирано бюджетно салдо, макар че по закон имаме дефицит от 1,4%.

"Все пак да напомня, че и два месеца приходите бяха с близо 200 милиона по време на служебното правителство по-ниски. Финансов министър беше Ананиев, но премиер беше друг, така че виждате, има разлика и в това. Едни и същи могат и така, и така да работят. Все пак аз съм заложил на 4,6% ръст и се надявам да го стигнем догодина. Още повече, че тази година, за радост, нямахме такива наследства да плащаме като КТБ, като задълженията по американските централи, плащанията по "АЕЦ Белене", така че за това си позволихме и повече пари за пенсии и заплати, за армията и полицията. Убеден съм, че догодина лятото с показателите, които ще имаме, можем дори да мислим за допълнителни неща. Но виждате, ние все пак като държава, която иска да влезе в чакалнята на Еврозоната, се съобразяваме и показателите ни, особено бюджетният дефицит, следим да са балансирани", заявява Борисов.

Ананиев пък допълва, че догодина няма да имаме емисия на външен дълг, ще се намали с около 600 милиона дългът на държавата, с което ще отидем на 22,3% от брутния вътрешен продукт. А в края на тригодишния период ще отидем на 20% от брутния вътрешен продукт, което ще ни нареди между второ и трето място, възможно е и второ място, сред страните членки на Европейския съюз, казва зам.-министърът.

Борисов дава срок до 15 януари за оптимизиране на административните услуги така, че хората да усетят това.

"МВР със своите административни услуги е едно от лицата на административната реформа. Там не се ли справим, значи не сме се справили. Те са няколко министерства, които имат пряк допир с хората – там, където са гишетата за документи за самоличност, свидетелства за управление на моторни превозни средства… Там най-вече трябва да сме брилянтни", казва той.

Премиерът коментира и възможността за намаляване на цените на роуминга с държавите от Западните Балкани.

"На Московски паметник трябва да му направят след това, ако успеем да го направим", казва той.


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
1
 
4
 
! Отговори
ИСТИНА преди 3 години
Външния дълг на България е 42 милиарда и 420 милиона долара към днешна дата! Има го във американския сайт глобал файър пауър GFP rating 2017. Там България е на 67 място. Има всичко за страната колко петрол консумираме какви резерви имаме. Американците са много стриктни и точни.
186
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много късно ще разберете , че ГЕРБ е антибългарска партия, дори правнуците ви няма да могат да изплатят дълговете на България, направени от ГЕРБ-ерската мафия.
185
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Външният дълг на България клони към 40 милиарда долара. Някой вярва ли на данните от Министерството на финансите?Само си припомнете финансовите министри, единия(Дянков) показваше постни пици, пък водеше любовниците си - секеретарки из скъпи курорти .
184
3
 
8
 
! Отговори
БиБи преди 3 години
Вие сами ще се съборите - начело на държавата един *** пожарникар и много по-*** физкултурник. А зад тях се наредили крадец до крадеца и крадат не до 10 хил. лева, а започват от 100 000 нагоре. Пък и структурата им е една - крадлива - Изпълнителна комисия, обл. координатори, областни управители, председатели на местни структури , кметове и всичко това окичено с кумове, сватове, братовчеди, кумици, съученици и близки фирми. 1 млн.лв да им подадеш , я останат 100 лева, я не...
183
1
 
9
 
! Отговори
бухалкокрация преди 3 години
Чии дългове намалявате? Вие нямате дългове, вие имате милиони в разни бамки. Иначе частния дълг у нас масово расте. Българина губи имуществото си и постепенно спада процента на хората, притежаващи имоти. Тия, които притежават добри имоти пък, са набълбукани с ипотеки. Бедност и безработица в повечето области на страната. От тук нататък следва: 1. Продължаване на миграцията и спадане на коренното население под 30% от това, което е било до скоро.2. Дългова криза.3. Внос на хора извън ЕС.
182
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ГЕРБ "намалява" външният дълг?...2009 - Бойко Борисов започва да управлява с 3,33 млрд. евро външен дълг2017 - в края на второто правителство на Бойко Борисов, външният дълг е "само" 10,27 млрд евро. Това е според официалните данни на Министерството на финансите публикувани на сайта му. Интересното е, че с увеличаването на дълга на държавата, все повече информация не се публикува на сайта на МФ.
181
3
 
11
 
! Отговори
Манолски преди 3 години
Аз мисля, че ББ, Ананиев и СИЕ живеят в паралелна държава. Това, което виждам аз е: опростачващо се население, нарастваща агресия сред младежите, издигане в култ на кича, изтичане на човешк и финансови капитали навън. Смея да твърдя че съм що годе добре подготвен икономист и пътя на страната е към небитието. Иво Христов каза нещо много точно, но правилата политическа риторика от позицията му на депутат го задължи да се извинява. Безобразие !!!
180
9
 
3
 
! Отговори
вой на червени псета преди 3 години
Вай - колко сме страшни по АНОНИМНИТЕ форуми !!!
179
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
долу мафията долу тик вената мафия
178
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хората на село отглеждат тикви балки и свински тикви а в Банкя и друг вид отглеждат
177
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забравихте ли червения терор, ами доносниците, ами лагерита на смъртта, ами цялата соц изостаналост. А, забравихте ли, че партията на тази оядена и примитивна с.виня е наследница на терористичната организация - БКПИ имат тези нагли и ос.рани комунофилистици, наглостта да плюят и да дават акъл.
176
1
 
16
 
! Отговори
Тинев преди 3 години
ГЕРБ - стил на управление:Прочетено по: ТВ Европа - 9ч04мин 10.Ноември.2017" АРЕСТУВАХА ДВАМА ПОЛИЦАИ И ЧЕТИРИМА ДИЛЪРА В СТРАЖИЦА "п.п.Не коментирам!
175
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя индивид дори не е от 80-те процента на Иво Христов.Дебилнустта му е от друго измерение.Да вземеш 16 милиарда заем,с лихвите над 25,който така и не се разбра къде отиде,в бюджета за следващата година да си заложил още 1 милиард нов заем и да твърдиш,че външният дълга спадал.Наистина това същество от Банкя е дебилл от деруга вселена.
174
3
 
19
 
! Отговори
... преди 3 години
Руснака и Маргина малко са го били едно време...жалко.
173
3
 
6
 
! Отговори
Гошко преди 3 години
До Б***ko ООIT не е промишленост, а проектантска дейност и понеже не изисква сериозно оборудване, а един за предпочитане мощен компютър и акъл и обширни математически познания, в частност такива по компютърни системи и технология - това е единият раздел и по дигитализация на определени отрасли - вторият, много по-мощен напоследък раздел, затова част от завършилите в чужбина специалисти се върнаха и работят в БГ. Впрочем, и в ТУ има цял факултет по IT от почти 30 г. Не е мощен отрасъл.
172
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко речи? Тези милиони дето ги изтеглихте назаем как точно намаляват дълговете, че не ми стана ясно...
171
3
 
19
 
! Отговори
Shark преди 3 години
Тези се държат нагло и лъжат. А овчия народ слуша и мълчи. Е, хайде кажете ми сега, Иво Христов прав ли е, или не за ***.
170
2
 
25
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
Баце, и едно нещо ме тревожи: първите избори ги взехте честно, ама сетне възникнаха проблеми. Костинбродската афера - нея Ц.Ц. ли я скрои, после Цецо впрегна всички държавни чиновници да гласуват за ГЕРБ. И 330 хил. човека дадоха гласа си за Биби. Ами *** гласове на два пъти? Ами кумгейта, суджукгейта, Йовчевгейта, този с НДК? Не падайте, иначе Цв.Цв. няма да отърве панделата. Първият път му се размина.
169
2
 
8
 
! Отговори
гошо преди 3 години
Баце, остави събарянето на кабинета. Днес е 10 ноември, датата , на която БКП и СДС се договориха за първите свободни избори. На практика това е първият ден на прехода към демокрация. Само че нещо си мълчите. Да не искате първият ден на новото летоброене за BG да е този на кабинета ББ-1? Ама преди него имаше няколко кабинети... Казвай, ако ти си новият Буда на България, приемаме те. Ами ако след няколко месеца паднеш какво правим с новата ера?
168
5
 
11
 
! Отговори
Б@ko ©О®О© преди 3 години
Бачи Бойко си приписва неща които не е постигнал, а просто се получават някак си. Истината е, че ИТ индустрията ни се е развила и става чудовище. От там и икономиката тръгва, това е нормално.