Непубликувана стенограма: Драмата на Тодор Живков през 89-а

Държавният глава поискал смяната си след натиск от Москва
Обновена: 10 ное 2017 07:04 | 10 ное 2017 07:00, Александър Попов
199
Непубликувана стенограма: Драмата на Тодор Живков през 89-а
Снимка: Олег Попов, БТА

Непубликувана досега стенограма хвърля нова светлина около драматичните събития на 9 ноември 1989 г. Тя излезе в книгата "Откровения" на бившия министър на културата от времето на социализма Георги Йорданов, съобщи БНТ.

От текста става ясно, че на историческото заседание на 9 ноември Тодор Живков категорично заявява, че иска да бъда освободен като Генерален секретар на БКП.

Събитията имат своята предистория седмица по-рано. На 2 ноември 1989 пристига съветският посланик Виктор Шарапов и още на следващия ден се среща с Живков. Уведомява го, че генералният секретар на КПСС Михаил Горбачов иска той да се оттегли.

Живков не се съгласява веднага, но натискът от Москва продължава. Бившият първи изразява опасения, че партията няма подходящ човек, който да го замести. Разбира обаче, че ръководството на СССР препоръчва на пленума на 10 ноември за Генерален секретар на ЦК на БКП да бъде предложен, и то от самия Тодор Живков, външния министър Петър Младенов.

В навечерието на пленума се провежда драматично заседание на ЦК на БКП, на което още в началото Живков заявява, че иска да бъде освободен. В изказванията си някои от членовете на Политбюро настояват той да остане, други се съгласяват, че обстановката и в партията, и в държавата е кризисна и това налага промени.

На заседанието, което трае над два часа, присъстват 17 души - Тодор Живков, Георги Атанасов, Петър Младенов, Андрей Луканов, Георги Йорданов, Добри Джуров, Стоян Овчаров, Димитър Стоянов, Васил Цанов, Петко Данчев, Милко Балев, Йордан Йотов, Емил Христов, Григор Стоичков, Димитър Станишев, Начо Папазов, Пенчо Кубадински.

Георги Атанасов адмирира решението на Живков, но си прави отвод и предлага всички да се обединят още същата вечер около кандидатурата на Петър Младенов, да отидат единни на утрешния пленум и да "изкажат благодарност на другаря Тодор Живков за дългогодишната му работа".

Луканов определя решението на Живков да се оттегли като "акт на политическа мъдрост" и подчертава, че "всяка друга позиция е лоша услуга и на другаря Живков, и на партията".

Георги Йорданов заявява, че дълг на членовете на Политбюро е да дадат "пример за цивилизованост при вземането на това изключително важно, съдбовно решение“, но накрая на изказването си прави неочквана констатация: "Питам се: Защо в КПСС, в нашите комунистически партии естествените промени в ръководствата се превръщат в драми, понякога дори в "панаири на суетата?".

"Това не бива да го допускаме", отговаря Живков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Професор 79Да, тогава турците се увеличаваха, но те все пак са на много по-високо ниво от ***. Децата ходят на училище, чисти са и много честни и трудолюбиви. Сега *** само чакат дъжавата и ние да им плащаме за да ни крадат, да рушат всичко около тях и да ни излгата пред чужденците. Безконтролно размножение и разруха това са
63
12
 
22
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 6 години
Цъкайте минуси колкото искате. Плюйте "онова време", НО ИСТИНАТА Е, ЧЕ ПРИ ТАТО СЕ ЖИВЕЕШЕ ПО-ДОБРЕ И ПО-СПОКОЙНО!
62
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 82"Не мога да разбера само защо след като...."Ти никога нищо няма да разбереш с този умствен багаж.
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПрофесорMaloumen individ,vqrvash li si na dumite a?sega kolko milona ostanahte 2 ili 3 hayvanin
60
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 74Aз също си мисля че на много хора които заминаха на "екскурзията с покъщината" им беше повече от спокойно тук. Не мога да разбера само защо след като омразния Възродителен процес им даде нови имена, след това не ги върнаха и сега са с две? Турско за пред комшийте на село и българско в града че иначе се срамуват (повечето).Какъвто си такъв - ще те разберем и приемем
59
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех, ако беше успял Тодор Живков да осъществи мечтата на живота си България да стане 16-та република на великият СССР днес щяхме да сме една процъфтяваща държава от ранга на Армения. Ама американците се намесиха и разтуриха съоръжениет СССР, съоръжението СИВ и съоръжението Варшавски договор, което пък повлече след себе си разтурването на съоръжението НРБ и съоръжението БКП-тесни терористи.
58
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От това което пише по-горе става ясно какви политически кpетени продали се на една чужда държава са ни управлявали. Днешният проблем е че децата и внуците на тогавашните управляващи ни управляват и днес и са се продали и те по ДНК линия на същата държава.
57
7
 
31
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Трябва да признаем, че Живков имаше един много успешен ход за бъдещето на страната чрез възродителния процес. Изселването на турското малцинство спаси България от кипърски сценарий. Още през комунистическо време българския етнос беше с отрицателна раждаемост. Въпреки това населението на страната се увеличаваше и почти ставахме 9 милиона с над милион турци които се увеличаваха. Поне 400 хиляди от тях вече ги няма в България благодарение на Живков.
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 68само ще допълня 4) ДПС туркото крило на БКП
55
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герберасти пламенни защитници на мутро-тиквата, отговорете ако обичате на следните въпроси :Вярно ли е, че Бойко и Гоце са били заедно,когато бивши червени демони са откривали паметника на Тодор Живков. Вярно ли е, че Бойко и Маджо са се срещали тайно в Кемпински през 2007 г
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спокойно ни беше познавам много турци които си смениха имената за да останат и да работят в ''лошия концлагер' Питай турците те ще ти кажат защо си смениха имената и защо се върнаха нямало да остане никой.
53
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе, да Още помня че бях на село и се бяхме наредили около телевизора и каква физиономия направи другаря Т.Х.Живков,идея си нямаше какво му готвят. Ама и той като стамболов си пуснал оставката , за да види как ще реагират - и един ден някй я видял в деловодството и взел мерки.
52
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не беше предал комунизма Горбачов, днес Тодор Живков щеше да продължава да си управлява България, отрочето Тодор Живков младши щеше да е подготвен от него да го смени а ние щяхме да си живеем щастливо в комунизма както щастливо живеят в момента в Северна Корея.
51
12
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората бяха милион пъти по добри и много по човечни. Всички живеехме като едно семейство. Къщите бяха пълни с гости и веселие. Какво беше на войнишко изпращане. Във всяка къща всички бяха добре дошли. А и никой не ни е питал искаме ли капитализъм. Нито за НАТО.Сега не ми пука за никой . Гледам си семейството и до там. Други и друго не ме интересуват изобщо. Нито пък на някой му пука за мене освен на близките ми. Това е реалността днес.
50
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поколението на Борисов е лягало и ставало с книгите. ЩО се отнася до "индианските" книги, то те са се четяли в пубертетска възраст. А Джек Лондон в Сияйна зора пише, че онези, които създават законите първи ги нарушават, а искат от нас техните жертви да ги спазваме. Но едно е сигурно нито Живков, нито Борисов са навлизали дълбоко в дебрите на художествената литература. Простотията им е осезателна.
49
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Старото БКП се разцепи на: 1) БСП (Джуров, Луканов, Лилов, Станишев-баща...)2) ГЕРБ (живковистите).3) СДС - пребоядисаните другареСтарата партия-кYчка не е слизала от власт.
48
11
 
16
 
! Отговори
Брей преди 6 години
Брей, изкараха Тодор Живков репресиран!!! Още малко ще излезе, че и в Белене са искали да го отведат! И тази стенограма- въобще съществува ли? Защото от кадрите се вижда, че когато другаря Луканов чете декларацията, уж написана от Живков-то Живков гледа със зяпнала уста, неочакващ такова нещо! И сега-тия старите муцуни отново ни напомнят за себе си -колко били добри,колко са били хубави, как са предпазили държавата..Ай стига вече ве!
47
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подходящо четиво за русофил-предатели дето по цял ден ни обясняват как Москва никога не се месела на България и как хубаво сме си живяли при левия цъpвул Тодор Живков. На цървулът пък най-голямата му мъка в момента било не това че кремълското началство го уволнява а това че в партията му БКП-терористи нямало друг подходящ ляв цъpвул който да го замести. Големи драми.Между впрочем и до сега нищо не се е променило. Борисов си подаде оставката през 2013 след телефонна заповед от Москва.
46
3
 
6
 
! Отговори
хасанчо преди 6 години
освен това турците продаваха къщите си на българите, от там паричен ресурс изчезна пак към турците съответно от банковите сметки на българите.
45
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подходящо четиво за русофил-предатели дето по цял ден ни обясняват как Москва никога не се месела на България и как хубаво сме си живяли при левия *** Тодор Живков. На цървулът пък най-голямата му мъка в момента било не това че кремълското началство го уволнява а това че в партията му БКП-терористи нямало друг подходящ ляв *** който да го замести. Големи драми.Между впрочем и до сега нищо не се е променило. Борисов си подаде оставката през 2013 след телефонна заповед от Москва.