Единодушно: Край на приватизацията на обособени части

Забраната трябва да защити важни за страната дружества
15 ное 2017 14:07,
4
Единодушно: Край на приватизацията на обособени части
Снимка: архив "Булфото"

И без БСП парламентът прие промените в закона за приватизация, внесени от БСП. С тях на първо четене депутатите сложиха точка на продажбата на обособени части от държавните дружества, включени в забранителния списък за приватизация.

Промените станаха извънредно първа точка в дневния ред на парламента за седмицата. Макар и да настояват от дни измененията да влязат за гласуване в пленарната зала, социалистите не можаха да дадат вота си за тях, защото по-рано напуснаха заседанието. Причината – решението на шефа на парламента Димитър Главчев да отстрани лидерката им Корнелия Нинова заради напомнянето, че Бойко Борисов нарича депутатите "безделници".

Още по темата

Забраната за продажба на обособени части от дружества в забранителния списък бе приета без дебати и единодушно.

В мотивите си социалистите са записали, че внасят поправките заради порочната практика чрез продажбата на обособени части да се заобикаля забраната за продажба на цели дружества, включени в забранителния списък .

По закон в него влизат предприятия, важни за икономиката на страната, които могат да бъдат продавани само след решение на правителството и парламента.

Един от последните случаи, когато забраната бе заобиколена, бе скандалът с продажбата на Дипломатическия клуб "Бояна". Той бе продаден за 8,5 милиона лева, въпреки че е актив на "АДИС" ЕООД – дружество, което е включено в забранителния списък за приватизация.

След скандала от Агенцията за приватизация разясниха, че фигурирането на дадено дружество в забранителния списък не спира агенцията да се разпорежда свободно и без контрол от страна на Народното събрание с "обособените му части".

Случаят стана повод още в миналия парламент депутати да търсят забрана за продажба на обособени части. Тогава инициативата бе подета от депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров и разграничиля се по-късно от ГЕРБ Методи Андреев.

До приемането на промени обаче така и не се стигна, макар сред партиите да имаше принципно съгласие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
10
 
! Отговори
Бай Колю преди 6 години
Е то има ли още за крадене в тази държава бре? Смятайте онези 45 години колко е направено, щом 25 години се краде и продава и няма свършване тази каца с мед. Пък после сме били много зле преди 89-та.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ограбват дори предприятията от забранителния списък. Това са хора с престъпно мислене. Трябва всички да бъдат проверявани с детектор на лъжата. Всички висши длъжности.
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А има,има.Готвената концесия за летище София за 35 години си е чиста приватизация.Щом посегнаха и на обект от стратегическо значение,представляващ част от националната сигурност на България,значи са свалили гащите до долу.Това е национално предателство,което не трябва да им позволим.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А,щом е край на приватизацията,значи не е останало вече нищо за приватизиране.