Симпатии към "Бай Тошовото време"? Нормално – млади не останаха!

Според наблюдатели противоречивите оценки за комунизма у нас се дължат на емиграцията
16 ное 2017 15:37,
436

Голяма част от българите не спират да хранят симпатии към комунизма, а причина за това е, че младите хора у нас са по-малко от по-възрастните.

Около това мнение се обединиха бившият депутат Методи Андреев и журналистката Ива Николова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Изследване на "Тренд" от вчера показа, че 28 години след началото на т. нар. "преход" българите все още не могат да се обединят мразят или харесват социалистическия период. Раздвоението ясно личи в проучването, според което напълно еднакъв процент хора одобряват годините преди и след 1989 година.

Още по темата

"Младите хора в България са доста по-малко в сравнение с възрастните, оттам идват и резултатите "в полза" на социализма. Нормално е наследствено обвързаните граждани да изпитват симпатии към "Бай Тошово време", каза в студиото на "България сутрин" журналистът Ива Николова.

Пред Bulgaria ON AIR Методи Андреев подкрепи нейната теза и допълни, че много голяма част от активно мислещите млади хора са напуснали страната ни, за да търсят по-добри условия за реализация. Пред тези, които са останали в България, пък се изправял огромният проблем с образованието.

"Ние сме единствената държава от тези, които свалиха комунизма и тръгнаха по пътя на свободната пазарна демокрация, която през тези 28 години не успя да направи първата стъпка в образователната система да се изучава подробно историята", смята Андреев.

Годините на комунизма (1944 – 1989) събират положителните оценки на българите със социалните постижения. Работа за всеки е получило плюс от 16%, спокойствието е оценено положително от 11%, безплатно здравеопазване и образование – съответно 8% и 7%., са част от данните на "Тренд".

Следват негативните асоциации - цензура и ограничаване на личните свободи (5%), репресии (4%), изолация и забрана за пътуване (2%).

44% от всички анкетирани обаче не могат да направят никаква асоциация с този период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


436
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 5младите имат роднини, познати, а освен това и си ценят свободата повече от родените като рая.
24
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямаше дори да помним комунизма, ако имахме истинска демокрация и капитализъм през тези 30 години.Оставка!
23
24
 
8
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Никакви разумни аргументи - не могат да пробият бетонираните буци на носталгиците!Единия ЛЪЖЕ колко достойно са се отнасяли с родителите ни - закрепостени с "жителство" по села и паланки на 1.20лв.човекочас! Другия лъже за някакви апартаменти - все едно, че партията му ги е подарила .Болен народ остана!45 години брейнуош не остават без следи! И тези "носталгиците" не заслужават по-добра съдба!
22
15
 
2
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Спокойно,другари!Бай Тошо,Бат Бойко,разлика няма.Само спокойно.Много ви идва всеки ден натрапената носталгия по комунизма,но свиквайте!Преди бяхте свикнали,ще свикнете и сега!Ще,ще.
21
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като оставим лъжливата пропаганда настрана,всеки,който е живял през социализма знае,че това беше перфектната демокрация и система,но не се заблуждавайте,че това ще се върне,нека гледаме какво можем да напрвим в настоящето,а не какво е било в миналото.Нито безплатните здравеопазване,детски домове,обучение и т.н. ще се върнат,нито това,че всички ще сме долу-горе равни,както беше тогава.Няма как да стане.И затова по-добре да гледаме настоящето и бъдещето.
20
2
 
7
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Защото това не е демокрация и възможност за реализация
19
10
 
12
 
! Отговори
Циник до 10 преди 6 години
Миграцията е "нормален процес" при определени условия! Сегашната миграция от Азия и Африка прилича на нашествие от ска калци! Иначе - България беше един голям затвор - от който - да "избягаш" се плащаше или с живота ...или с дълги години из трудовите лагери на Тошо! Ако през 85 по някакво чудо границите не се пазеха "избягалите" щяха да са 7 000 000 не "само 3"С потрес - българите откриха, че нямат адекватно образование , за да работят на запад! Всеки швед...датчанин...холандец..говори английск
18
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При бай Тошо бирата също беше два типа. Дефицитният и качествен тип беше бира в бутилка с етикет на който е отбелязана дата на производство и посочена трайност. С такава бира зареждаха обектите на УБО и ресторантите. Масовият тип беше бира в бутилки без етикет и без никакви означения. Хората (народонаселението) подбираха първо зелените бутилки, защото се виждаше добре дали в тях има *** и буболечки, каквито се намираха често. Кафето пък търгашите връзкари често кръщаваха с хинин и веро.
17
10
 
26
 
! Отговори
някой преди 6 години
кат не ви кефи соца, откажете се от апартаментите си, в които 90% от хората живеят са купени по времето на соца за стотинки - откажете се и си купете сега :D
16
12
 
26
 
! Отговори
varg преди 6 години
Няма как един млад човек да даде оценка за комунизма след,като не е живял по то време и не се интересува от историята си,за да научи колко щастлив и достоен живот са получавали неговите родители тогава.
15
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При бай Тошо сутрин чакахме на опашка пред млекарницата да дойде ифата от която млекарят да разтовари мръсни пластмасови кални легени с плуващи пликове прясно мляко в тях. След заплащане на цената от 35 стотинки и изваждане на такъв плик от легена, от дупките му започваше да шурти мляко на струйки във всички посоки. Опитът за преваряване на това мляко в по-голямата част от случаите зъвършваше със извара или храна за свинете на кварталния свинар, защото беше заразено с бактерии.
14
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай Тошо добре се грижеше за енергетиката, че кварталите и селата ни мигаха като дискотеки, а всеки обект на ЦК и УБО предвидливо беше снабден с дизелгенератор, който се ползваше ежедневно. За 35 години не успя да направи изцяло магистралата от София до родното си село.
13
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пенсионерите бъркат спомена по безвъзвратно отминалата им младост с носталгия по Тошо`вото време !Някой хвърлят пари от балкона, та да им олекне.
12
24
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай Тошо така добре се грижеше за язовирите, че през 1966 г. издави почти до крак населението на врачанското село Згориград (мир на праха им). Така грижливо опазваше здравето ни, че за да угоди на господарите си не позволи на хората от Гражданска Отбрана да си свършат работата и да ни предпазят от радиоактивното замърсяване след като гръмна бомбата за евтин ток в Чернобил. Така добре се грижеше за сигурността, че нарочно разяри турците и те започнаха да слагат бомби във влаковете и по гарите.
11
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи емиграцията е виновна така ли, че кой принуди младите да търсят другаде по-добър живот не са ли същите тези които вече 27 години ни убеждават, че живеем по-добре . Ставате смешни с такива проучвания включително и вие сте малка част от ежедневната лъжа как ставаме все по-добре.
10
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми да разчитаме на попиканите дядки на 70 и нагоре тогава?Попиканите дядки когато им е било времето са си свършили работата. Въпроса е непопиканите сини милениалчета какво свършиха, освен да врещат, че който не скача е червен? Костов предизвика най-голямата национална катастрофа в модерната ни история, а огромната част от вас останахте голи и боси и се чудите кой виновен и чакате да ви спаси някой месия. И БСП и пребоядисаните сини и непребоядисаните десиденти крадоха и продължават да кр
9
18
 
10
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
Защо младите хора от Швейцария "не бягат"?-А защо младите хора от Ирландия бягат? Защо милиони хора от Европа са избягали в Америка, германци, французи, италианци? Миграцията е естествен процес, който при диктатурата на БКП беше спрян. Но щом *** паднаха от власт, той отново започна. Познавам млади и стари швейцарци, които също емигрирали - в САЩ и Канада.Не се плашете от миграцията. Тя е естествен процес. БГ няма да загине.
8
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Симпатии към "Бай Тошовото време"? Нормално млади не останаха!Старите защо харесват повече при бай Тошо при положение, че са живели и при него и при демокрацията?
7
14
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е само това. Българите сме завистливо племе. Едно време всички краднеха - кой повече, кой по-малко, но всички имаха (или по-скоро нямаха) приблизително еднакво.Сега се вижда огромното разслоение и колко е голяма разликата богат-не богат и типично по нашенски народа злобее и мечтае как бай Тошо ще въведе правдата - всички да са еднакво бедни. Омразата към "чорбаджиите", "буржоата" и "интелигенцията" не е от последните 25 години по нашите земи.
6
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми да разчитаме на попиканите дядки на 70 и нагоре тогава?