Симпатии към "Бай Тошовото време"? Нормално – млади не останаха!

Според наблюдатели противоречивите оценки за комунизма у нас се дължат на емиграцията
16 ное 2017 15:37,
436

Голяма част от българите не спират да хранят симпатии към комунизма, а причина за това е, че младите хора у нас са по-малко от по-възрастните.

Около това мнение се обединиха бившият депутат Методи Андреев и журналистката Ива Николова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Изследване на "Тренд" от вчера показа, че 28 години след началото на т. нар. "преход" българите все още не могат да се обединят мразят или харесват социалистическия период. Раздвоението ясно личи в проучването, според което напълно еднакъв процент хора одобряват годините преди и след 1989 година.

Още по темата

"Младите хора в България са доста по-малко в сравнение с възрастните, оттам идват и резултатите "в полза" на социализма. Нормално е наследствено обвързаните граждани да изпитват симпатии към "Бай Тошово време", каза в студиото на "България сутрин" журналистът Ива Николова.

Пред Bulgaria ON AIR Методи Андреев подкрепи нейната теза и допълни, че много голяма част от активно мислещите млади хора са напуснали страната ни, за да търсят по-добри условия за реализация. Пред тези, които са останали в България, пък се изправял огромният проблем с образованието.

"Ние сме единствената държава от тези, които свалиха комунизма и тръгнаха по пътя на свободната пазарна демокрация, която през тези 28 години не успя да направи първата стъпка в образователната система да се изучава подробно историята", смята Андреев.

Годините на комунизма (1944 – 1989) събират положителните оценки на българите със социалните постижения. Работа за всеки е получило плюс от 16%, спокойствието е оценено положително от 11%, безплатно здравеопазване и образование – съответно 8% и 7%., са част от данните на "Тренд".

Следват негативните асоциации - цензура и ограничаване на личните свободи (5%), репресии (4%), изолация и забрана за пътуване (2%).

44% от всички анкетирани обаче не могат да направят никаква асоциация с този период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


436
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така ли виждаш, щото аз съм банкер в Германия със 6 цифрена годишна заплата в евро и виждам други неща като се прибера в България, а и да те светна - живял съм по време на соца, а не съм слушал за него от тати.
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До do 23Хората през 90 и 91 започнаха да бягат по икономически причини,защото производството и всичко останало рухна.Съответно си загубихме и пазарите в Азия и Русия,което беше катастрофално.Европейците и Европа трябва да се поучат от нашите грешки и да не повтарят това,ако искат силен ЕС.Само три-четири икономически силни държави не може да поддържат цяла Европа,а останалите да са смазани,всички държави в Европа трябва да са свободни и икономически силни,иначе ЕС ще е слаб играч .
43
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалба за младост!Предлагам,за 1 месец да върнат режима на тока 3към1 от соца и жалеещите ще намалят драстично,а младите ще го научат реално!
42
6
 
9
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До Народен артист80-сетте години на 20 век. Твърдо. В демокрацията живея по несобствено желание, и ако имах право на избор, бих живял при демокрация, само, ако държавата я управлявам аз;)))По точна оценка не мога да ви дам;)))
41
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виждам, че тук масово пишат провинционалисти, нормално е да реват и да недоволстват, то да се изкарват пари не е като да се пие ракия, да се краде и да се скатаваш от работа.
40
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не виждам разлика между 80-те години на ХХ и век и сегашното време. И тогава бяхме бедняците на Европа и сега сме на същия хал. Управляващите са изключително необразовани и взимат глупави решения. Подливаме вода един на друг и се мразим. Всеки се прави на голяма работа и си мисли че правилата не важат за него.
39
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова простите мутри се возят в дебелите коли, а вишистите бъркат в кофите, щото капитализма е най-справедливата система.
38
21
 
10
 
! Отговори
СОФИЯ Бизнес Парк преди 6 години
Само бездарниците в днешно време реват, че са зле, че нямат пари, че са онеправдани и някой ги е прецакал. Умният, трудолюбивият и съобразителен индивид бута, справя се добре и има пари! ФАКТ!
37
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Туй което соца построи демократите не могат да го боядисат само. А младите избягаха във търсене на по-дoбър живот защото без Бай Тошо територията се превърна във пустиня.
36
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами върнете соц-а, бре, щом толкова хора го харесват.Ама няма кой да плаща сметките на търтеите, нали така?
35
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ми харесва как една шайка тъмносини антикомунисти се мъчат да ми обяснят кога народа е живял по-добре. Осъзнайте се малко бе, що говорите от името на народа? Нали виждате народа какво смята? Виж си плюсчетата и минусчетата и си прави сметка. Иначе за мандрите на дядо ти хич не ми пука.
34
1
 
10
 
! Отговори
Бай Герги преди 6 години
До ЦиникНе забравяй, че положението беше такова именно заради нискоинтелигентни подмазвачи като теб. Сега критикуваш и се правиш на интересен, но тогава другарЕте пеехте друга песен.
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ива Николова и Методи Андреев-траве**ти и на такива приличат.Сега има билети за театъра на другия траве.... калигула.Креативни хора са това да знаете.
32
7
 
24
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Ами не е заради това. Голяма част от народа наистина живя по-добре тогава. Държавата даваше безплатно обучение, здравеопазване, сигурно работа. Какво не му беше добрето? Нека сегашната система да покаже, че е по-добра и тогава хората ще го видят. Иначе само на сляпа пропаганда колко лошо е било ... няма как да стане.
31
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой иска да се върне Старото време, никой! Но Новото какво донесе, ужасна корупция и несправедливост, опростачване на обществото, ненормално забогатяли мутри, политици, кметове и хора до властта. Образованието се срина нарочно, здравеопазването е тото-лото, имаш пари-живейш, нямаш-гушваш чемширчето. И кое е виновен, Бай Тошо ли? Не, Суджук ефенди, който унищожи и това което имахме. Хората искат част от онова време, когато парите бяха малко но стигаха.Имаше справедливост, съд, наказания за лошите
30
3
 
21
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Симпатии към "Бай Тошовото време"? Нормално млади не останаха!------Евтин популизъм!!!!!!!В такъв случай да си зададем въпроса : А, защо младите хора напуснаха, напускат и ще продължат да напускат "демократична" Бг??? Нали по принцип разполагат с всички права и свободи??? В какво се състои противоречието???
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че като имат роднини и познати, да интервират и да запитват тях, а не хора дето са чували за комунизма от филмите за Рамбо и са го виждали на снимка в албума на баба. Ти се изказа направо...
28
12
 
9
 
! Отговори
do 23 преди 6 години
"Перфектната демокрация" имаше само 1 партия и без опбии да не гласуваш. Всеки въпрос що така, можеше да ти коства свободата или при късмет "само" малко физическо възпитание на голо в мазето на пожарната.Направо ме удивлява що за пропаднал народ сме с подобни блянове. Още 90-та 91-ва избягаха първите огромни количества хора. Що така, нали хубаво било.
27
22
 
7
 
! Отговори
Народен артист преди 6 години
До vargОнова е било "достоен живот" само за разни примитивни мижитурки като тебе. За нормалните хора никак не беше достоен живота. Но ти нямаш умствения капацитет да ги разбереш тези неща.
26
24
 
8
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Млади и Стари разберете един път завинаги така нареченото "тошово време"е срам и позор това е БЕЗВРЕМИЕ