Симпатии към "Бай Тошовото време"? Нормално – млади не останаха!

Според наблюдатели противоречивите оценки за комунизма у нас се дължат на емиграцията
16 ное 2017 15:37,
436

Голяма част от българите не спират да хранят симпатии към комунизма, а причина за това е, че младите хора у нас са по-малко от по-възрастните.

Около това мнение се обединиха бившият депутат Методи Андреев и журналистката Ива Николова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Изследване на "Тренд" от вчера показа, че 28 години след началото на т. нар. "преход" българите все още не могат да се обединят мразят или харесват социалистическия период. Раздвоението ясно личи в проучването, според което напълно еднакъв процент хора одобряват годините преди и след 1989 година.

Още по темата

"Младите хора в България са доста по-малко в сравнение с възрастните, оттам идват и резултатите "в полза" на социализма. Нормално е наследствено обвързаните граждани да изпитват симпатии към "Бай Тошово време", каза в студиото на "България сутрин" журналистът Ива Николова.

Пред Bulgaria ON AIR Методи Андреев подкрепи нейната теза и допълни, че много голяма част от активно мислещите млади хора са напуснали страната ни, за да търсят по-добри условия за реализация. Пред тези, които са останали в България, пък се изправял огромният проблем с образованието.

"Ние сме единствената държава от тези, които свалиха комунизма и тръгнаха по пътя на свободната пазарна демокрация, която през тези 28 години не успя да направи първата стъпка в образователната система да се изучава подробно историята", смята Андреев.

Годините на комунизма (1944 – 1989) събират положителните оценки на българите със социалните постижения. Работа за всеки е получило плюс от 16%, спокойствието е оценено положително от 11%, безплатно здравеопазване и образование – съответно 8% и 7%., са част от данните на "Тренд".

Следват негативните асоциации - цензура и ограничаване на личните свободи (5%), репресии (4%), изолация и забрана за пътуване (2%).

44% от всички анкетирани обаче не могат да направят никаква асоциация с този период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


436
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Ми то и в момента България е един от най-големите производители и износители на мебели в европа"О да, бъка от беге мебели из европа, че и тук у нас. Може да си съчиняваш колкото искаш но фактите са на лице - на дъното сме. Високи цени, ниски заплати, потресаващо лошо качество на живот. Навремето нямаше и 10% разлика между стандарта на живот тук и в Русия, днес сме 10 ПЪТИ ( това са 10000% ) по-бедни от господарите ни, и разликата само се увеличава...
184
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През първите години на 70-те години външният дълг бележи плавно покачване, а от 1974 г. започва рязко да се увеличава. През 1970 г. той е 1,3 млрд. валутни лева, през 1974 г. 2,6 млрд. валутни лева, а през 1977 г. 4,6 млрд. валутни лева Петролната криза от 1973 г., когато страните-производителки от ОПЕК, налагат контролирано производство на петрол и увеличават цената му, оказва значително влияние върху световната икономика.
183
0
 
9
 
! Отговори
До 181 преди 6 години
Стига си писал дивотии... А що не напишеш, че в Париж през 46 г. опрощават 75 млрд. дълг на хитлерова Германия към България! Как се компенсира това бе, мозък? За 45 г. толкова е построено, че днес близо 30 г. не могат да го боядисат....
182
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо са по-малко младите?Защото демокрацията в български вариант е много хубава или може да предложи нещо повече от това,което предлагаше времето на Бай Тошо?
181
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така между 1960 г. и 1964 г. с негово разрешение са продадени общо около 31 880 кг или 31,8 тона чисто злато, като получената конвертируема валута е използвана единствено и само за погасяване на задължения предимно към съветските банки Ейробанк в Париж и Московската народна банка в Лондон. ТОВА Е ПЪРВИЯТ ФАЛИТ . Межу ругото правило ли ви е впечатление, че 1962 има обмяна на парите . Това е точно в разгара на продажбите на злато и проблемите на бюджета . Крушкаъа си има опашка
180
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 178Ми то и в момента България е един от най-големите производители и износители на мебели в европа, какъв ти е проблема, и между другото мебелната индустрия в момента произвежда няколко пъти повече от най-добрите Тошови години, вярно заетите в сектора не са пропорционално повече но това е заради новите технологии
179
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига,бе!Ние заливахме с продукция от нашия завод пазарите,най-вече за Азия и соц лагера,но предимно Азия,имахме толкова много поръчки,че понякога караха хората да работят и в събота,а след това им връщаха дните в почивки.А в завода работеха няколко хиляди работника.
178
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега се правят само мутренски хотели и тиквени магистрали, дето са по 10 милиона на километър строеж и след 2 години вече за нищо не стават. Евала.
177
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сериозните проблеми с платежния баланс на НРБ и острата нужда от конвертируема валута за погасяване на взетите кредити продължават и след това. Чрез БНБ и Българска външнотърговска банка през 1964 г. е депозирано още злато в залог срещу кредит в Московската народна банка в Лондон в кюлчета и в български и чуждестранни златни монети. Три месеца по-късно то също е продадено. Теглото му възлиза на 5 849 кг, а операцията е съгласувана отново с Живков.
176
2
 
10
 
! Отговори
До 171 преди 6 години
Да бе.... Нищо не се е произвеждало тогава! Сега "всичко" - инфраструктура, язовири, електроцентрали, заводи... Колко се построиха за 28 г. бе, мозък!? Презастроиха само курортите, а произвеждаме главно... емигранти, чалга, дИбили и лош мтрял....
175
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При задълбочаващия се проблем с платежния баланс Живков прибягва до още няколко секретни операции със злато. През май 1962 г. Бюрото на Министерския съвет разрешава на БНБ да депозира 6 тона злато в Унгарската банка срещу кредит в размер на 10 млн. долара. Заложените общо 5 878 кг злато на Унгарската банка обаче по-късно също са продадени за погасяване на кредити.
174
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 165"Никаква промишленост не е имало тогава."Тебе не те е имало тогава, за това не знаеш.Роден и израстнал съм в Трявна - малък град, в който на времето се намираха 2-те най-големи в сектора си фабрики в радиус от 3000 км - за текстилни изделия и мебели.Имаше толкова много работа и износ, че работниците бяха на норма, а не на твърда заплата - колкото си изработят - толкова...Голяма час от тях взимаха в пъти повече от директорите. Ама минало - бешело. Днес само мутри произвеждаме
173
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българското злато е подложено на рафинация в Новосибирск за привеждането му към изискванията на международните златни борси в Цюрих и Лондон. Ценният метал, възлизащ на 20,1 тона е продаден от руската страна на четири партиди на 11 юли 1960 г., две от които в Цюрих и две в Лондон, при цена за тройунция (31.1035 гр.) от 35.10 щатски долара. Общо за него са платени 22 738 255 долара. От тях в българската хазна не влиза нито цент, защото са погасени просрочените задължения на Живковото управление към Москва.
172
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да се отложи временно неплатежоспособността на комунистическото управление, в която е изпаднало, Живков прибягва като крайна мярка и единствен изход да хариже на златния резерв на Кремъл. По това време на България вече не отпускаха кредити от чужбина, защото бяхме използвали вече много такива. Нямаше изгледи за нови валутни постъпления, с които да плащаме лихвите и кредитите. Причината за продажбата на голямото количество злато на СССР беше, че вече никой не искаше да даде кредит на България, дори и съветското правителство, разкрива проф. Нешо Царевски, началник на управление Валутно
171
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ние преди си отглеждахме всичко натурално,без грам химикали и нищо не се разваляше,а сега да не можете без химикали,как става тая работа?Най-много с вар със син камък да намажат стволовете на дърветата или напръскат гроздето,но ние и това дори не слагахме и не са съхнали дърветата.
170
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като почнете да ми пишете за това колко много се произвеждало при Тошо се спуквам от смех, спомям си 80-те на стаж в телефония завод, идва делегация от Нигерия :) и наште се опитват да им продадът телефонна централа тип А-29, 29 ознаачва че е измислена през 1929 година от Сименс, а оня Нигериец им казва че те вече не монтират такива централи, а съществуващите ги вадят от експлоатация :)
169
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зам.-председателят на БНБ по това време проф. Нешо Царевски разкрива: Спомням си, че с Кирил Несторов, председател на БНБ, изготвихме доклади устни и писмени, до Тодор Живков и Антон Югов [премиер] за тежкото валутно положение на страната и платежния баланс. Тогава се взе решение да се направи обръщение към Хрушчов двете съветски банки в Париж и Лондон да помогнат, като ни кредитират със западна валута. Хрушчов ни изпрати отговор в размер на една страница и с него становище на Госбанк, Москва, която доста критично се отнасяше към българската валутна политика.
168
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
169 В много дълбоко погрешна посока си Всичко което произвеждаме е конкурентноспособно защото ПРОСТО ИНАЧЕ НЯМА А ГО ИМА
167
9
 
7
 
! Отговори
до 165 преди 6 години
Никаква промишленост не е имало тогава. Соцзаводът е на загуба още на чертожната дъска, а производството му е брак. В момента българинът произвежда много повече /колкото и да им е странно на някои хора/, а БВП ни е в пъти повече, отколкото тогава. Социализмът винаги е бил неконкурентноспособен.
166
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БНБ предлага различни мерки изразяващи се в съкращения и икономии на валута, но заключението е, че и те не са в състояние да решат цялостно въпроса за плащанията ни с капиталистическите страни през тази година. Поради това БНБ не намира друг изход от положението освен използването на златните резерви, които се намират [от 1959 г.] на съхранение в Държавната банка на СССР. Тодор Живков прави неуспешен опит да измоли от съветския ръководител Никита Хрушчов отсрочка за връщането на старите кредити и получаването на нови