Симпатии към "Бай Тошовото време"? Нормално – млади не останаха!

Според наблюдатели противоречивите оценки за комунизма у нас се дължат на емиграцията
16 ное 2017 15:37,
436

Голяма част от българите не спират да хранят симпатии към комунизма, а причина за това е, че младите хора у нас са по-малко от по-възрастните.

Около това мнение се обединиха бившият депутат Методи Андреев и журналистката Ива Николова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Изследване на "Тренд" от вчера показа, че 28 години след началото на т. нар. "преход" българите все още не могат да се обединят мразят или харесват социалистическия период. Раздвоението ясно личи в проучването, според което напълно еднакъв процент хора одобряват годините преди и след 1989 година.

Още по темата

"Младите хора в България са доста по-малко в сравнение с възрастните, оттам идват и резултатите "в полза" на социализма. Нормално е наследствено обвързаните граждани да изпитват симпатии към "Бай Тошово време", каза в студиото на "България сутрин" журналистът Ива Николова.

Пред Bulgaria ON AIR Методи Андреев подкрепи нейната теза и допълни, че много голяма част от активно мислещите млади хора са напуснали страната ни, за да търсят по-добри условия за реализация. Пред тези, които са останали в България, пък се изправял огромният проблем с образованието.

"Ние сме единствената държава от тези, които свалиха комунизма и тръгнаха по пътя на свободната пазарна демокрация, която през тези 28 години не успя да направи първата стъпка в образователната система да се изучава подробно историята", смята Андреев.

Годините на комунизма (1944 – 1989) събират положителните оценки на българите със социалните постижения. Работа за всеки е получило плюс от 16%, спокойствието е оценено положително от 11%, безплатно здравеопазване и образование – съответно 8% и 7%., са част от данните на "Тренд".

Следват негативните асоциации - цензура и ограничаване на личните свободи (5%), репресии (4%), изолация и забрана за пътуване (2%).

44% от всички анкетирани обаче не могат да направят никаква асоциация с този период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


436
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
4
 
6
 
! Отговори
до 199 преди 6 години
Ми като искаш врмето на Жовков заминавай за Северната Корея, хаха
204
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"1981 СЕ СЪБУДИХМЕ С НОВИ ЦЕНИ"А сега се събуждаме с нови цени 2 пъти всяка година.
203
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В представения му документ е направен разчет на плащанията по външния дълг по главницата и лихвите. Посочено е и общата задлъжнялост (само по външния дълг) на страната в края на 1987 г. около 6000 млн. валутни лева, което е над 7 млрд. долара. Дадена е и информация за предстоящите плащания по външния дълг за следващите три години, както и данни за по-високите лихви, които НРБ трябва да плаща при положение, че външната ѝ задлъжнялост се увеличи. На финала председателят на БНБ подчертава, че единственият начин да се обслужва нормално външния дълг е взимането на нови кредити.
202
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като чета глупостите на червените каскети, разбирам защо навсякъде по света комунистическите режими се провалят, произвождали били, моля ? какво сте произвеждали бе, телефони централи 29, които никои не използва след ВСВ, поризвеждали дуплексни касети :) които пак никой не използва, произвеждали черно бели телевизори без дистанционно, които пак никои не купува от 60-те години :) а да сетих се произвеждахте и фалшиво шотлондско уиски и цигари малборо, та Океански риболов и СО МАТ станаха за смях)
201
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои от споменатите аргументи, разбира се, са толкова наивни, че дори и авторите им едва ли вярват в тях. Такива например са твърденията, че образованието и здравеопазването в Народна Република България са били безплатни и общодостъпни. Както вече е ставало дума, няма как да бъде безплатна услуга, предлагана от хора, получаващи заплати, в сгради, харчещи ресурси за построяването и поддръжката си, с помощта на материали и инструменти, които са произведени от други хора на заплати в други сгради
200
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
163 Не не съм част от този пазар, за да си част от този пазар трябва да те удобрят, трябва да платиш такса.----------------------------198 Как да не си част от пазара Днес товаря българска стока за Германия и след 4 дни е там приружена само от едно ЧМР и товарителница , фактурата пускам по мейла , стоката е без ДДС , няма никакви митнически формалности , не минавам на вътрешна митница . Какъв ти е проблемът А по интернет мога да продам още по лесно
199
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проста държава, слаб народ - само погледнете кой ви е президент
198
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, което Тодор Живков построи, пазвантинът му не може дори да го боядиса.
197
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както знаеш, носталгията по изгубения социализъм, която допреди няколко години рядко се споделяше извън ограничения кръг на крайните социалисти и комунисти, напоследък се превърна в нещо като модна тенденция. Прекрасно илюстрирайки правилото, че колкото по-отдалечени сме от даден период или място, толкова по-въображаема е представата ни за него, дори във време на информационна пренаситеност, това явление в последно време вдъхновява огромно количество зле информирани статии, които учудващо си приличат една с друга и не толкова учудващо се опитват да ни убедят, че социалистическа България е била
196
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми след близо 30 години еврейска демоНОкрация заличила България е нормално хората да започнем да милеем и си спомняме с добро за времето на бай Тошо..Дори аз която съм от пострадало след 9 сеп.44 семейство сега ако ме питат 100 пъти предпочитам времето на Жовков пред сегашния еврЕоалтантически кошмар ,който съсипва планомерно родината ни.Който не вярва на думите ми да прочете плана Ран -Ът (има го в нета) и ще разбере какво имам предвид
195
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 1985 г. НРБ отново влиза в спиралата на външния дълг. Лошите икономически показатели във всички отрасли и неадекватната политика водят до взимането на все повече заеми от западни банки и до все по-голямо задлъжняване на режима. В същото време Тодор Живков отказва да прави каквито е икономически реформи. През октомври 1987 г. той е предупреден в писмена форма от председателя на БНБ Васил Коларов, че реално управлението се намира в състояние на фалит.
194
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
163 Не не съм част от този пазар, за да си част от този пазар трябва да те удобрят, трябва да платиш такса. Аз познавам само 1 човек който продава дюли за европейският пазар. Европейският пазар не е понятие за търгуване в Европа, Европейски пазар е по-скоро фирма, която е прекупвач. 1962 за малко да фалира Египет с цените на житото и огромният износ за нея. При нас внася и както споменах знам само 1 дето изнася. Сега разбра ли какви са понятията?
193
0
 
3
 
! Отговори
До 195 преди 6 години
Какъв "износ" на мебели бе.... Затова ли изсякоха горите? Няма що - повод за "гордост"!
192
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Над СССР обаче вече са надвиснали сериозни икономически проблеми, изразяващи се с разходите във военната авантюра в Афганистан, наливането на милиарди за спасяването на режима в Полша и изчерпване на запасите на петрол и газ в европейската част на страната. На срещата в Крим през 1978 г. Брежнев директно казва на Живков, че да определим окончателно още сега евентуалните обеми на доставките на суровини и оборудване, които вие искате, ние не можем.ВТОРИЯ ФАЛИТ 1981 СЕ СЪБУДИХМЕ С НОВИ ЦЕНИ
191
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 192абе ти така си мааш, само за миналата година износа на мебели от България е за над 3,5 млрд, в най добрите Тошови години целия ни износ никога не е надвишавал 4 млрд и това със стоковите кредити към Либия Ирак и Сирия, отиди в някой новопостроен хотел в която и да е съседна страна в т.ч и Турция и погледни къде са произведени мебелите, ще останеш учуден :)
190
0
 
6
 
! Отговори
До 191 преди 6 години
А сега колко пъти в повече валутни лева ни е дълга и с какво е обезпечен?! Напиши, не се стеснявай....
189
1
 
2
 
! Отговори
10 неща за комунизма преди 6 години
Русия е номер едно. Другите да си ..т майката ( по историческото откровение на Румен Петков)Дори и комунистите грешат, но партията никога;Идеологическа склонност към репресии и жестокости, доказана от дългогодишен опит;Особена слабост към единовластие и безскрупулно управление;Политическа надменност, безкомпромисност и силно чувство за уникалност, изместващи встрани всякакви принципи за морал, хуманизъм и добродетели;Агресивен атеизъм и омраза към всякаква духовна дейност в човешкия живот, с изключение на марксизма и ленинизма, зле прикрити зад конюнктурните им мимикрии;Самочувс
188
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова е убаво в демократична България, че млади не останаха да се радват и оценяват тая благословия. Феноменално *** статия. Ако беше мноо убаво "демокрацията" нямаше да се е обезлюдило тук. Липсата на млади доказва точно обратното.
187
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тодор Живков е принуден лично да моли за помощ Леонид Брежнев. На Москва отново да налага отпуска финансова помощ под формата на два поредни годишни транша от по 400 млн. рубли, защото управлението на Живков за втори път е изправило страната до ръба на неплатежоспособността. Валутните задължения към 1978 г. достигат заплашителните 6 млрд. долара
186
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИМПЕРИАЛИСТИТЕ ОТ ЗАПАДА ЩЕ ИМА САМО ДА СИ МЕЧТАЯТ ЗА ТОВА - НИКОГА НЯМА ДА ГО ПОСТИГНАТ....