По 200 лв. на калпак за концерти, книги – дар от държавата!

БСП иска парите да се отпускат от бюджета за култура
13
По 200 лв. на калпак за концерти, книги – дар от държавата!
Снимка: Булфото, архив

БСП поиска да се стимулират младите над 18 години да се интересуват от култура. За да се случи това от левицата внесоха законови промени в деловодството на НС, малко след като в шефския стол на парламента седна Цвета Караянчева.

Още по темата

Социалистите предлагат да се създаде електронна културна карта, с която всеки желаещ да може да посещава музикални, театрална събития, цирк, музеи и да купува книги. Идеята е документът да се зарежда за една година срещу най-малко 200 лева.

Вносителите искат това да бъде записано в Закона за закрила и развитие на културата.

Размерът на картата ще се определя всяка година от правителството, а разходите за нея ще идват от бюджета на Министерството на културата.

Социалисте настояват промените в закона да влязат в сила от 1 януари 2019 г.

Вносителите обясняват, че такъв модел е приложен и в други страни, а целта му е да стимулира развитието на българското изкуство, както и да му окаже подкрепа.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Снощи написах преди 1 година
коментар като този по-долу (№11) за пенсионерите, но ми сложиха бан, защото под друга статия изразих мнение какъв може да е бил етносът на онези четири деца, от които са се отказали американските осиновители.
Изразих също така мнение, че нашенските служби трябва да имат предвид и да обясняват на кандидат-осиновителите, че на 12-14 г. юношите от този етнос вече не осмислят себе си като деца, а като лица, встъпващи в брачна възраст.
Нито една обидна или неприлична дума не употребих, но ме баннаха!
11
0
 
2
 
! Отговори
А пенсионерите? преди 1 година
Поне интелигентната част от тях цял живот е купувала и чела книги, ходила е на концерти, театри и опера, а днес това за средностатистическия пенсионер са екстри, които може да си позволи много рядко. Има хора, които с години не са стъпвали в театрална или концертна зала, нито са си купувал книга, защото не могат да си го позволят. А на тях тези културни преживявания наистина им липсват! Тези хора биха пълнили залите и изпразвали рафтовете на книжарниците!
Снощи написах това, но ми сложиха бан,
10
1
 
2
 
! Отговори
азбе преди 1 година
Опростачването може да бъде озъптено само с "окултуряване" - макар и това да зависи от волята на всеки индивид. Тези 200 лв. годишно, означават 55 ст.на ден, с които не можеш да си купиш дъвка дори! А обучението, възпитанието, културата на поколенията българи колко да струват???
9
0
 
8
 
! Отговори
Lidi преди 1 година
Tozi pornoserial s bsp oste li e na ecran...?
8
0
 
6
 
! Отговори
Lan преди 1 година
3
:) Кой ходи ли - в театрите е пълно! А за опера не можеш да си вземеш билет месец по-рано!
7
2
 
11
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
От къде ще идват тея пари?От народа,ли?Е,това е свръх нахалство-да караш хората да плащат на артистите,искат или не искат.Като има в бюджета пари в излишък,увеличете пенсиите на най-ощетените.Това са хората,работили по 35-40г и получаващи 200лв пенсия.Култура не се купува с пари.
6
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези от БСП само глу.пости мислят.
5
4
 
14
 
! Отговори
!!! преди 1 година
1 милиард и 400... тея не са нормални от БСП-то.
4
11
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 1 година
Всекидневно гледаме цирк Бори$ов, излизащ прескъпо на българите.
Погледнете препълнените гробища !
3
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тия насила ли ще ги карат чалгарите на театър? Кой ходи в днешно време на балет на опера на театър? На цирк все още някои ходят но не са много. Ще му напълнят картата с 200 лв. и какво за да ги изразходва трябва да си прави труда да ходи на театър или на балет? Аре стига бе. Ако беше заредена със дрога кандидатите щяха да са стотици хиляди ама за театър и балет особено пък опера желаещите ще се броят на пръсти. Селянжърин и балет кво е това животно бе? Или пък опера? Това па какво е?
2
6
 
5
 
! Отговори
доктор Менгеле преди 1 година
Чуя ли аз думата култура,
ръката ми посяга към кобура.
1
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Веднага виждам пробойна - младите роми под строй, купуват учебна литература и после я продават на половин цена.