ГЕРБ не се разчувства от черните знамена, имало пари

В бюджета за 2018 г. имало 5 милиона повече за БАН
31
ГЕРБ не се разчувства от черните знамена, имало пари
Снимка: Булфото

Шефката на бюджетна комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ не се разчувства от черните знамена, спуснати от сградата на БАН срещу парламента в знак на протест срещу недостатъчния бюджет за наука.

Напротив – според нея има достатъчно пари за учените, стига обаче да се използват както трябва.

Още по темата

"В бюджета за 2018 г. има 5 милиона повече за БАН в сравнение с тази година. Ръстът е 5%, малък е, но това са възможностите на бюджета", обясни тя. Според нея учените обвиняват държавата, че недофинансира БАН, но това не било така.

"За пръв път през 2018 г. от бюджета са предвидени 65 милиона за проекти, за които учените от БАН и от университетите ще кандидатстват, това са пари които те биха спечелили на проектен принцип, а така се финансират учените от цял свят", обясни Менда Стоянова.

Освен това за трета поредна година имало и програма за финансиране на млади учени.
 
Тя припомни, че през 2015 г. средствата по програмата не са били харчени както трябва, защото се оказало, че половината от тях си ги взели ръководителите на тези млади учени за техните си заплати.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски обаче успял да оправи нещата и сега всичко било наред.

"Може би на учените от БАН не им харесва това, че трябва да се борят за заплати, че те са за проекти", допусна Менда Стоянова и допълни, че това е световната практика.


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Стига вече

Не си наясно. Много пари има за проекти и точно тези "сироти" учени от БАН ги взимат чрез частните си фирми, регистрирани на името на подставени лица. После разработват въпросните проекти, като безплатно използват лаборатории, уреди, помещения на БАН, а също и труда на най-младите си колеги, които не смеят да шукнат.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 13

Тогава защо не патентоват постиженията си зад граница?
Или там никой няма да им обърне внимание, защото въпросните "постижения" просто са преписани от чуждестранни научни списания.
Нали се шумя около името на един нашенец, предложен за супер престижната награда "Декарт" за научни постижения? И защо го отсвириха?
Защото "постиженията" му се оказаха преписани от руски научни списания. После преведени на английски и публикувани в чужбина. Но се оказа, че и там четат руските издания
22
1
 
8
 
! Отговори
Коригирам г-жа Менда преди 1 година
През 2008 и 2009 г., само на Фонд "Научни изследвания" към МОН бяха
отпускани по 100 МИЛИОНА ЛЕВА !!! И, наистина, за да вземеш част от тези пари, трябва да се пребориш на конкурентни начала.
Защо БАН-аджиите не си кажат честно, че участваха със свои имена в тези конкурси като представители на БАН, а отделно кандидатстваха и от името на частните си фирми, регистрирани на името на някой роднина или приятел? А после ползваха базите на БАН, за да разработват проектите на частните си фирми!
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе и аз ще обявя конкурс за моите данъци, медицинско осигуряване, дедесе-та, акцизи и други вноски. Нека Менда напише проект, пък ако спечели - оставам. Ако не - има и други държави, техните проекти съвсем не са за пренебрегване.
20
0
 
3
 
! Отговори
Терсенето преди 1 година
Говоря за преди 20 години. От нищо което съм свършил във животът си не ме е срам.
19
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
парите за проекти са само ако ги спечелиш. Доритогава трябав да дадеш пари на герб, пък и се удържат 20 процента ДДС. говорим за капиталови разходи и пари за заплати на СЛУЖИТЕЛИ. нека да не се смесват с проектите. Това че тече покривът на сграда не може да се опраив чрез проект.
18
5
 
9
 
! Отговори
Стига вече преди 1 година
Стига с тези проекти. Проекти са много успешни, но те са бонбончето на една торта. Никой не може да живее с едно бонбонче. Предлагал от днес МВР да живее само с Проекти, и да има вземе единия милиард.
17
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 18 ако знаеше в какив условия работят синоптиците в БАн щеше да се засрамиш.
В Ф1 имат невероятни компютри които могат да ти измерят до минута времето но те струвата стотици милиони, също и екипи от аналитици. а в БАн покривът над главата на НИМХ се рони, няма отопление през зимата, квалифицирани магистри са почти на минимална заплата.
16
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шефовете на МС съвет не крадат пари, разбира се. Горанов окраде МИЛИАРДИ, но не исак да пусне едно милионче за наука. Човека не исакше да пусне и пет милиона допълнително за ЧЕСТВАНЕ НА ЛЕВСКИ в неговата година, какво се чудим че намалява парите за БАН, след като Герб заложи КАТО СВОЙ ПРИОРИТЕТ ОБРАЗОВАНИЕТО.
15
4
 
6
 
! Отговори
Терсенето преди 1 година
Навремето, във нетрезво състояние, налях две кофи вода, във тенджерите на виден областен синоптик. На другия ден се скъса да обяснява, по радиото, че бил валял най големия дъжд от миналия век насам.
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички говорят за Вълчитрънското или рогозенското съкровище, но не пак са открити от учени от БАН и Университета. Археологията ни е най-силно оценената ни наука от Запада - три ААА-та, но и тя е част от БАН.
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
знаете ли че министерство на отбраната работи с института по Катализ на Бан-Варна, който проверява дали мините наистина са се взривили. Вие въобще не цените труда на тези хора- тук работят най-добрите специалисти. Знаете ли че всички метереолози си сверяват часовника с НИМХ -БАн, а в БАн получават в пъти по-малко отколкото в БТВ или НОВА.
12
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами знаете ли например че БАН са създали патент - "сорт домати "Бела4, сорт домати " Трапезица", сорт домати "Бонония", сорт домати 4захарина", че "метод и система за унищожаване на вредители" е патентвоно от БАН. БАН има огромни патенти в билогичните, и инжинерните науки, но не може да се изхранва от тях, защото в нашата страна патентното право не е регулирано.
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а партията майка герб си окачиха суджучи на прозорците
10
3
 
10
 
! Отговори
gs преди 1 година
Всичко в държавата отива надолу.остава да ни спрат и евросубсидиите и ще ни лъснат ,познайте кое................
9
15
 
8
 
! Отговори
Терсенето преди 1 година
Хайде бе учени от БАН. Без да съм адвокат на тиквата от банкя, сумарно всичките не можете да изнамерите едно изобретение. Никола Тесла ви завижда:)
8
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бесепарите се скъсаха да наливат пари последните 20 години за наука, че сте тръгнали да обвинявсте Боко и компания. Айде стига глупости
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радой Ралин най-точно го е казал "Сит търбух за наука глух"
6
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доживяхме неуките неграмотни депутати дето не знаят столиците да определят парите за наука пхаха.
5
5
 
12
 
! Отговори
ВИЦ преди 1 година
Камиларите от Рияд сега ще налеят в българската наука едни милиарди долари.