ГЕРБ се хвалят с добър бюджет. И към БСП: Дразните!

Стоянова съветва БАН да покаже реформи, когато иска пари
40
ГЕРБ се хвалят с добър бюджет. И към БСП: Дразните!
Снимка: архив "Булфото"

ГЕРБ се похвалиха с добър бюджет за следващата година и обвиниха БСП в създаване на пречки по време на гласуването му.

"Опозицията се опита да бави дебата за приемането на бюджета и да дразни управляващите с дълги изказвания", каза шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Последните два дни депутатите заседаваха до късно през нощта, дебатирайки и приемайки бюджета за догодина.

"БСП имаха действително много предложения, а в зала са се изказвали 10 пъти повече - по 6-7 човека" каза Стоянова пред bTV. Тя се възмути, че депутат от БСП дори е чел предложение на Министерския съвет, само и само да заема време.

Още по темата

Менда Стоянова обобщи, че има 2,5 млрд. лева повече разходи от планираните в сравнение с предишната година. Шефката на бюджетната комисия е убедена, че много сектори ще го усетят.

"Най-много пари отиват в образованието, здравеопазването и сигурността, както и в  социалната сфера", обобщи тя.

Тя коментира и критиките на опозицията, че се наливат пари в нереформирани сектори, каквито са именно образованието и здравеопазването.

"В образованието пари не се изливат, има целенасочено влагане на средства – да имаме качествено образование и да се привлекат млади учители", каза Стоянова. Тя отхвърли критиките за недофинансиране на БАН и обясни, че освен пари, там трябва да има и реформи.

Вчера учените от БАН опънаха черни знамена в знак на протест срещу малкото пари, които държавата им отпуска за догодина.

"Имат само 5 млн. ръст, но имат и за първи път достъп до 65 млн. лв. за наука – там трябва да се работи и кандидатства по проекти. Смисълът е да има задачи, да се ангажира потенциалът на учените и да се получи максимален ефект", обясни Стоянова.

Тя коментира и скандала около отпускането на пари за ремонт на храм-паметника "Св. Александър Невски". Депутатите от мнозинството отказаха да отпуснат малко над 1 милион за обновяването му. Причината за това Менда Стоянова обясни с процедурна грешка на БСП, които искали да внесат предложението за повече пари не по правилата.

"В този сложен закон, какъвто е бюджета, не може предложения да се дават в зала, на крак. Това става в комисия. Антонов не дойде в комисия да представи проекта си. Това е по-скоро популизъм, а не да се свърши работа", посочи тя.


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако всеки заслужаваше парите си, както Менда обясни на БАН, то парламента трябваше да кара на мускули от началото на мандата си! И не само те.
37
1
 
5
 
! Отговори
Хамлет преди 1 година
Госпожа МЕНТА Стоянова си опънала гушата като за гилотината.
36
0
 
5
 
! Отговори
До 35 преди 1 година
Там е проблемът - кой оценява проектите?
Пари за научно-изследователска дейност се отпускат, но като чуеш чии и какви проекти са отхвърлени и кой е получил финансиране, иде ти да забегнеш в дън гори Тилилейски и да заживееш като Магули.
35
0
 
2
 
! Отговори
До Възмутен (№34) преди 1 година
Казано накратко, от БАН претендират, че са някакво висше съсловие, на което трябва да се осигури комфорт, оборудване и консумативи на световно ниво и гарантирани високи месечни заплати. На такива претенции има право каймакът на хората, надарени с изключителни умствени способности и забележителни знания.
Всички знаем, че сред онези около 3 000 човека, заемащи научни длъжности в БАН, няма и стотина, които да отговарят на такова определение. В това се състои проблемът.
Иначе щях да те подкрепя.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те тези 65 млн. лв. са само обещани, нарисувани са във въздуха, вижте я Менда на къде гледа. Няма ги нито в бюджета на Министерството на образованието, нито във Фонда за научни изледвания, нито при самия Министерски съвет. Не е ясно кой и как ще ги оценява проектите, още повече - как ще се финансират те после. Работата е там, че и на мен тате обеща да ми купи велосипед...
33
4
 
10
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
Изключително ме подразни коментара на Менда Бюджетарева за бюджета на БАН....."там трябва да се работи и кандидатства по проекти. Смисълът е да има задачи, да се ангажира потенциалът на учените и да се получи максимален ефект". На г-жата не е ли известно , че БАН не е шивашки цех и заплащането ти да е обвързано с бройките гащи, които си ушил. Там може цяла година да правиш безрезултатни опити и накрая да получиш искания, търсения резултат. Така е в целия свят...!!!
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Менда Стоянова навърши отдавна години за пенсия.
Не е ли време да се оттегли и да отстъпи мястото но качествени хора?
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МУТРЕНСКАТА ПАРТИЯ СЕ ОКАЗА АБСОЛЮТНО НЕСПОСОБНА ДА НАПРАВИ КАКВИТО И ДА Е РЕФОРМИ. НЕ МОГАТ, ЗАЩОТО ЗАВИСЯТ ОТ ОЛИГАРСИТЕ И ТРЯБВА ДА ПРАВЯТ ТОВА, КОЕТО НА ТЯХ ИМ Е УДОБНО.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спазваме нареждането на Еврокомисията: Щастливи кокошщки, щастливи прасета, щастливи гербураци.
Какво каза Марешки? България се управлява от трите прасета и тримата глупаци!
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най - хубавия Бюджет е когато се спазва златното правило - Пари няма . Всъщност това не е хвалба , а Самохвалство . Въгшният лик на управляващите отдавна е ясен - Избори до дупка и Мизерия до дупка . БСП ви дразни защото виси като Дамоклев меч над вас .
28
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бсп са царе на дългите изказвания без никой да ги разбира
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На хората трудно може да се угоди , даже понякога е невъзможно . Искат многопартийна политическа система , сега БСП - мръснишка партия . Ами , то така трябва да бъде . Ако в обозримо бъдеще се гласува вот на недоверие и той бъде спечелен от опозицията , то повече от ясно е , че опозициятя е силна управлението - слабо . Младите българи са слепи .
26
7
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
Позитанци не могат, дори да допуснат... - че може да се управлява и без да се краде...
25
1
 
9
 
! Отговори
БРАВО преди 1 година
Пропускат да се похвалят и със сабите на Боко......едни бюджет приемат.....друг кеф на султан прави
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
4, 10, 16, 19 -
добре са формулирани проблемите, но като си пееш Пенке ле, кой ли ми те слуша?
23
1
 
7
 
! Отговори
До Изнервен преди 1 година
А хората, като теб кога ще разберат, че "бизнесът" в България се поддържа единствено за да се спонсорират определени партии и да се купуват скъпи автомобили!! Истинските бизнесмени биват смачкани от държавните органи и или играят по правилата или губят бизнеса си.. Ако се вкарат новите технологии и тенденции в производството, ще намалеят приходите, които отчитат като разходи, няма да могат да заделят за избори и агитация, трябва да се вдигат заплати... А политиците ще трябва да живеят честно!
22
1
 
10
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Парите, които се наливат в парламента трябваше да са най -реформирания сектор в старната, а е точно обратното. Най много депутати от глава на населението в Европа. Най-големи субсидии на партиите. Най-скъпи коли карат. КОГА ЩЕ РЕФОРМИРАТЕ САМИТЕ ВАС? В България, които получават най високи доходи са най-малко реформирани.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия мутри спряха парите за най-големия катедрален храм у нас и се кефят. Те крадците като крадат успешно много се кефят.
У нас ремонтирани са само джаммиите.
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Госпожо Стоянова, аз пък не виждам особени реформи в милата ни татковина. Всичко си е по старому. Имам въпрос - трябва ли при това положение да спра да финансирам държавата? С данъци и акцизи взимате половината от това, което изкарвам с честен труд и пот на челото. Като си отворя очите - реформи няма и скоро няма да има.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Морски, като научих граматиката и къде се слага пълен член, тогава ела да се плюнчиш по сайтовете.