Забраната за нови лекарства – геноцид над живота

Депутати и пациенти искат вето на приетите от текстове
1 дек 2017 09:30, Петя Славова
10
Забраната за нови лекарства – геноцид над живота
Снимка: Reuters

Единна народна партия ще поиска от президента Румен Радев да наложи вето на приетите от парламента текстове в закона за бюджета на здравната каса, с които през 2018 г. се забранява да се плаща за нови лекарства и да се финансират нови болници.

Още по темата

"Мотивите на искането ни се базират на изказванията в пленарна зала от страна на управляващите, които сметнаха за естествено да забранят достъпа до иновативни лекарствени средства, от които зависи живота на българските граждани, оправдавайки се с неспособността си да упражняват ефективен контрол върху разходите. Смятаме за безумие управленската немощ да узаконява геноцид над гражданите на България, които се борят за живота си", заявяват от ЕНП. Преди дни вето поискаха и от федерация "Български пациентски форум", пишат те.

Управляващите твърдят, че забраните се налагат временно, докато се приемат законови и административни промени, с които контролът над разходите за лекарства и болници да се подобри.

Според шефа на здравната комисия в НС д-р Даниела Дариткова, подобен род тревоги е неоснователен.

"Забраната за плащане на нови медикаменти е временна мярка - заяви тя пред "Труд". - И следващата година ще се плащат за генерични и биоподобни продукти, които навлисат в позитивна листа, но временно се ограничава плащането на скъпите терапии, които все още не са в лекарствена употреба. Тази мярка касае няколко медикамента, те не са първа линия на терапия и в този смисъл смятам, че нито един български пациент няма да остане без осигурено лечение чрез НЗОК", настоява тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 2Че той е легализиран. Какъв е проблема?
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам точно за какви нови лекарства става въпрос, но това, което се продава в аптеките почти не ми помага.За банални болести лекарствата нямат никакъв ефект, само пари на вятъра.....
7
1
 
14
 
! Отговори
не народ а мърша преди 6 години
Ако такива запрани се гласуват в нормална Европейска държава по улиците ще се води война,народа ще излезе и помете политиците а тука ни я ***.лите си траем и си викаме болните да му мислят но утре като се разболеем ще е късно.
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
о Легализирайте канабисаКанабисът не лекува рак. Митът за това се дължи на факта, че употребата му влияе на резултатите от кръвните изследвания. Освен това като всеки наркотик те кара да се чувстваш добре, но канабисът не лекува. Той не е нищо повече от едно обезболяващо. Навремето старците са го пушили, за да притъпят болките си от артрит, дископатия и т.н.
5
0
 
18
 
! Отговори
ужас преди 6 години
Значи десетките контролни органи който получават огромни заплати не могат да спрат грабежа и затова ще страдат болните хора без нови лекарства?!това е върха на цинизма и ид.иотизма на политиците.
4
1
 
14
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 6 години
В Ютуб има едно документално филмче. Дано НЕ са го изтрили вече , защото на много хора и Фармацевтични компании никак няма да им хареса предполагам. Казва се - "ДОКЛАД ЗА РАКА". Ако имате възможност - гледайте го ! ... Иначе , със това състояние на Българската здравна система ... мога само да кажа ...... ГОСПОД ДА НИ ПАЗИ ОТ ТЕЖКИ БОЛЕСТИ И ПРЕСТОИ В БЪЛГАРСКА БОЛНИЦА , БРАТЯ И СЕСТРИ БЪЛГАРИ !!!
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Oligarha Mihail Tikov klati DARJAVATA I PLASHTA ZA PROTESTITE
2
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Легализирайте канабиса!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Д-лите повече се вълнуват от биг брадър.