Мая Манолова плаши със съд заради бюджета на НЗОК

Омбудсманът срещу мораториума върху нови пътеки и лекарства
8
Мая Манолова плаши със съд заради бюджета на НЗОК
Снимка: Пресцентър на Омбудсмана

Омбудсманът Мая Манолова е готова да сезира Конституционния съд, ако не бъдат направени промени в бюджета на Здравната каса за догодина. Нарочените от Манолова текстове са тези, които предизвикаха протести на пациенти в последните дни. С тях се въвежда мораториум върху сключването на договори от болниците по нови клинични пътеки, както и върху заплащането от НЗОК на нови лекарствени продукти, с ново международно, непатентно наименование, без да е предвидена възможност за изключения.

"Мораториумът узаконява статуквото, на практика блокира промяната и се предполага, че тези, които го налагат, харесват ситуацията и по отношение на лекарствата, и по отношение на състоянието на болничната помощ", каза Мая Манолова пред БНТ.

Още по темата

Тя допълни, че е абсолютно необяснимо "как с едно зачеркване, с една запетая, направена с химикалка, могат да бъдат лишени от надежда за живот десетки хиляди български граждани".

"Защо това се случва с мораториума с новите лекарства, особено в случаите, в които те са единственото лекарство, как отписваш надеждата за живот даже само на един човек", попита още омбудсманът.

Манолова обясни, че става въпрос за 25 млн. лв., които ще бъдат спестени на фона на 1 млрд. лв., които плаща Здравната каса за лекарства.

"За мен като омбудсман, като човек, като гражданин, човешкият живот няма цена. Как решаваш с тези 2% да лишиш хора от надеждата да бъдат излекувани? Аз не разбирам как може да се пристъпи към подобна мярка", допълни общественият защитник.

Омбудсманът допълни, че фармацевтичният бизнес е много "сладък" и реализира огромни печалби, но злоупотребата със средства може да бъде решена по друг цивилизован и демократичен начин.

"Припомням, че само преди 2 г. беше създадена специализирана администрация, която да преценява съотношението "цена-полза" от новите лекарствени продукти, която да оценява новите технологии", каза Манолова и попита каква дейност ще извършва този държавен орган, след като остава без функции, тъй като няма нови лекарства.

"Още по-драматично стои въпросът с лишаването на болниците от нови дейности. Това е жесток удар срещу общинските болници. В момента и част от тях наистина са на ръба. Дълговете на 38 болници са в размер на 29 млн. лв.  Надлимитните дейности на всички болници са около 50 млн. лв. в края на годината", каза омбудсманът.

Тя беше категорична, че ако не се помогне на общинските болници с 29 млн. лв. те ще фалират, като тези във Враца и Ловеч. Манолова смята, че им се отнема шанса да се преструктурират и да развиват нови дейности, които да ги направят по-печеливши през следващата година.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като чух вчера в новините, че омбудсманът е отчаян, значи ситуацията е трагична.
7
1
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 11 месеца
Като депутатка на БСП Мая беше противна, - а сега е златна омбуцманка!
6
0
 
0
 
! Отговори
О-о-х ако знаете преди 11 месеца
Колко народ иска да застане твърдо зад Мая!
5
0
 
14
 
! Отговори
Търговище преди 11 месеца
Единственият стойностен политик и човек в изстрадала България...
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
БАН ще протестира, защото били изчислили, че за наука се дават 0.18% от бюджета, а не 1%, както било обещано.
Защо лъжат? Парите, отпускани за научно-изследователски проекти, са повече от 1% от бюджета, но одобряването на проекти за финансиране става на конкурсни начала.
БАН-аджиите обаче искат парите да им се дават наготово и безкритично, а те да си ги поделят помежду си, та да се получи нещо като кариерното развитие в БАН - зависи чий човек си, а не какво си постигнал чрез труд и знания.
3
0
 
5
 
! Отговори
Тя защитава НЗОК преди 11 месеца
А БАН-аджиите щели да сложат черни байраци на сградите си и пак да излязат на протест.
Аз пък предлагам, за времето, през което ще протестират, да не им се плаща.
Пари се дават за свършена работа. БАН има привилегията да получава щедра социална помощ под формата на скромни, но сигурни заплати, за които могат и да не работят, и редовно внасяни осигуровки, плюс възможност да получават без ограничение пари, ако работата, която вършат, бъде оформена като проект, финансира не от БАН.
Но те искат още!
2
1
 
12
 
! Отговори
БРАВО МАЯ преди 11 месеца
Тази слаба българка върши чудеса. Толкова не прави за обикновените хора никоя партия. А тия клати...и преди нея на тази длъжност нищо не направиха
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Майо,
преди два месеца подадох жалба до оглавяваната от етб институция за нефункционираща държавна агенция......върни ми отговор, въпреки, че нищо не сте направили....поне да знам, че още сте живи!!!!!

8 храни, които задължително да ядете сурови
8 храни, които задължително да ядете сурови

8 храни, които задължително да ядете сурови

Митове за метаболизма, които пречат на тънката ви талия
Митове за метаболизма, които пречат на тънката ви талия

Митове за метаболизма, които пречат на тънката ви талия