Болниците под лупа – точат ли пациенти, точат ли НЗОК

Проверките ще са на МЗ, МВР и прокуратурата
18
Болниците под лупа – точат ли пациенти, точат ли НЗОК
Снимка: БТА

Масови проверки на болниците започват здравното министерство съвместно с МВР и прокуратурата.

"Проверки ще бъдат направени на всички болници, без изключение, открито и по определени процедури и правила. Без да се правят чадъри за този или онзи", зарече се здравният министър Кирил Ананиев.

Още по темата

Той допълни, че има намерение проверките да имат системен подход и би желал това да е признак на прозрачност в работата.

Ще се проверяват договорите на болниците, подчерта Ананиев. Според него със сигурност ще се намерят и такива, които ощетяват НЗОК и гражданите.

МВР шефът Валентин Радев каза, че се увеличават сигналите за нерегламентирано отклоняване на средства в здравеопазването и призова за съдействие на всички нива, "защото битката ще бъде жестока".

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че "Икономическа полиция" е извършила проверки от 23 октомври до 16 ноември, като са били проверени 195 държавни и общински болници.

Данните сочат, допълни Цацаров, че голяма част от болниците имат по няколко договора с други лечебни заведения и подчерта, че не всички договори са незаконосъобразни.

Проблемът според нас, каза още Цацаров, е в случаите, в които на територията на държавна или общинска болница функционира частна болница, която има идентични лечебни дейности. Когато това е факт, е ясно, че тежките случаи отиват в държавната болница, а към частната - случаите, от които могат да се реализират много по-големи приходи. Това не е нов модел, но вече е предмет на съдебно производство, добави още той, цитиран от БТА.

Цацаров беше категоричен, че всички договори ще бъдат проверени и при най-малките индикации за незаконосъобразност, ще бъдат изпратени на прокуратурата. По силата на закона ние можем да преследваме само безстопанственост или неизгодни договори, подчерта Цацаров.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
АМАН от мед мафиоти преди 8 месеца
нагли престъпници на власт ползват спец препарати за трайно увреждане на ЗЪБИТЕ НА НАслението //От малки дец а до 60 годишни всички се цакат с увреждащи зъбите препарати.
Анализи на деца от Припят преселени в ДОнецк показаха нито един развален зъб.Негодниците и мед мафиотите в София не щат даже да проучват причините за заболяванията.Тровят милиони за д а имат повече работа и да крадат повече милиарди
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То като няма акъл може и да скача но нормалната ни нация в 21 век и демократично общество такива елементи нее допустимо да съществуват има места и клиники няма да се учудя след някои ден това да подкара и жип ако са точили пари от тоя
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова луди като Радослав Цанов Илиев си се разхождат дигат врява и не си пият хапчетата кои е тои 20 години необезпокояван прави какво си иска защо има човек в системата е питам аз що за държава е това безхаберие че брат му полицаи е боико правосъдна система лие това
12
1
 
3
 
! Отговори
ne преди 1 година
Абе смехурани на кой ще ги разправяте тия, все едно да си отрежаете лявата ръка
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А а всеки ден слушаме за борбата с корупцията......и на края всички невинни , а народа гладен ...
10
2
 
3
 
! Отговори
Mitkyla преди 1 година
Ами,няма такова нещо като източване.Никой не пипа от здравната каса....Я се вземете в ръце и не гледайте под лупа дали някой краде,а пребройте колко крадат и ги спрете,защото това на нищо не прилича вече.Хора умират от липса на средства в здравната каса и се затварят болници те щели да гледат дали се източвала.Браво бе,то това се знае и от 10 годишните деца.
9
1
 
8
 
! Отговори
вярващ преди 1 година
ИСУС ХРИСТОС изгони търговците от ХРАМА у нас лекарите и здравеопазването са по ТЪРГОВСКИЯ ЗАКОН !!!
8
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лекарите се оказаха най корумпираните хора в държавата . Просто са станали толкова алчни , че не е истина .
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отново ще,ще,ще. Направете 5 /пет/ здравни каси като в Чехия и край. Да ама не. Некой треа да пълни касите на управляващите.
6
3
 
13
 
! Отговори
Да добавя преди 1 година
Дали най после сме попаднали на смел и честен министър? Борбата с бялата мафия е жестока.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е все едно да отделиш прокажените от здравите без и ти да се заразиш
4
5
 
7
 
! Отговори
истина е преди 1 година
Ако в кочината се вкарват хора в затвора за това ,че са нарушили законите , жив човек няма да остане на свобода !!
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бившият здравен мивистър кога ще връща парите дето ги даде на зетя си ?
2
2
 
18
 
! Отговори
Koki преди 1 година
А кога ще се проверяват полиция, прокуратура и съд и политиците. И най-важното от кой?
1
2
 
17
 
! Отговори
zeus преди 1 година
Това е резултат от здравната "реформа", болниците станаха търговци с живота и здравето на хората.