Борисов пред лидери от Балканите: Да бъдем като пръстите на ръцете!

Премиерите от региона си обещаха да работят заедно в полза на хората
Обновена: 7 дек 2017 13:07 | 7 дек 2017 12:57, Веселина Йорданова
87

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Тайната на успеха, ако имаме такъв, е, че на Балканите всички трябва да бъдем като пръстите на ръцете. Това каза премиерът Бойко Борисов на форум в подкрепа на интеграцията на Западните Балкани.

"Всеки пръст ни е важен, няма значение кой колко е голям", заяви Борисов, цитиран от "Фокус". По думите му имаме рядък шанс, защото ЕС ще ни разбере, ако сме единни. Той посочи, че не му харесва терминът Западни Балкани, защото има едни Балкани.

Още по темата
Борисов се обърна към хората от региона с думите, че политически сме си научили уроците, но сега те искат да видят каква е ползата за тях.

Според него трябва да убедим Европа и Брюксел, че Балканите не носят проблеми, а просперитет. "Най-красивият регион са Балканите. Страхотна природа, ресурси, морета, р. Дунав и други. Рядък шанс имаме", настоя Борисов и подчерта необходимостта от изграждане на дигитална инфраструктура.

"Историята има кой да я коментира, ние хубаво от войните не сме видели. Всичко лошо в България се случи по време на кризата в бивша Югославия. Тогава се създаде и контрабандата и организираната престъпност. Целият регион понесе огромни щети от тази война", каза министър-председателят и допълни, че Европа си има достатъчно проблеми в Съюза и с Брекзит, за да си генерира още един проблем.

Затова днес ЕС и Световната банка ни дават хибриден инструмент - с европейски фондове, кредити и вътрешни средства да осъществим проекти, които ще ни свързват, посочи Борисов. По думите му имаме шанс да въвлечем и Австрия, която поема председателството на Съвета на ЕС след България за работа по един план на тема "Западни Балкани".

Според македонския премиер Зоран Заев трябва да направим съвместими нашите икономики и да бъдем обединени. По думите му свързаността е възможност за икономическото развитие на региона. "Председателството на България ще помогне. Няма да пропуснем възможността да засилим тези възможности с цел да се изпълнят очакванията на ЕС и нашето присъединяване към него", заяви Заев. Той подчерта, че е убеден, че преминаването на стоки и хора ще бъде улеснено за гражданите и компаниите.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич каза, че страната й ще бъде силен партньор в регионалното сътрудничество и взаимната свързаност . "На прав път сме да докажем, че Балканите могат да изглеждат и работят по много по-различен начин", каза Бърнабич.

Западните Балкани никога не са били в по-удобна позиция да засилят общия си процес за интеграция в ЕС, смята и президентът на Косово Хашим Тачи. "Ние заедно трябва да инвестираме във всеки един общ проект", заяви той и допълни, че Косово ще направи всичко възможно за по-бърза интеграция към ЕС.

Не само Меркел, но и вие г-н Борисов сте човекът, към когото гледаме с голяма надежда, поне през тези 6 месеца, посочи министър-председателят на Албания Еди Рама.

"Европейските надежди на нашите граждани събраха заедно всички лидери от Западните Балкани. Това е процес, който ни учи да взаимодействаме заедно. Самият процес силно допринася за постигането на помирение и за обръщането на погледа напред", заяви Рама.

По думите му българският премиер има цялата подкрепа на страните от Западните Балкани и в същото време е натоварен с очакванията им да се бори за ускоряване на процеса на интеграция.

"Тъй като много силно подкрепяме факта, че Сърбия и Черна гора водят преговори, смятаме, че и за Албания и Македония е време да започнат своите преговори. Това противоречие между това да си отдаден толкова в процеса на интеграция, а в същото време да не започват преговорите, е нещо много неприятно", заяви албанският премиер.

Изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева обяви, че банката е готова да финансира проект за търговия и транспорт в региона на Западните Балкани в размер до 200 млн. долара.

По думите й има огромен потенциал в интегрирането на Западните Балкани и с поемането на председателството на ЕС, България има възможност да допринесе за усвояване на този потенциал.


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
6
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Хашим Тачи-тоя наркотрафикант и търговец с човешки органи.
И той ли е бил на тая среща?
46
9
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Западните Балкани ще се командват от албанската и косовската мафия.
Разбрахте ли, прости селяни?
45
5
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Тая Кристалина Георгиева да се маха от България, тъкмо я бяхме позабравили и пак се появи да ни дава тъпите си съвети.
Антибългарка и предателка е тя, знаем си я!
44
5
 
17
 
! Отговори
Иван преди 10 месеца
Сега разбрахме защо се появи в България тази продажница- Сталинка. За ново заробване със заем
43
8
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Политиката, която води ГЕРБ и Б.Б. граничи с национално предателство.
Три големи спрени енергийни проекта(АЕЦ-Белене, Южен поток, Бургас-Александруполис), заеми за миларди, без да се вдигне стандарта на живот на българите,
кражби и корупция навсякъде, разбито здравеопазване и образование.
Да продължаваме ли ?
42
4
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
До 41
Стига с тоя ЕС, Европа и тия Западни Балкани, че ми писна от ваште глупости.
Първо оправете стандарта на живот на българите, София не е България.
41
23
 
8
 
! Отговори
13 преди 10 месеца
ПРОСТАШКИТЕ ВИ КОМЕНТАРИ - НАПРАВО МЕ ОТЧАЙВАТ!!! КАКВОТО И ДОБРО ДА ДОЙДЕ- ВИЕ НЕ ГО ПРИЕМАТЕ!! СТИГА ОБИЖДАХТЕ ПРЕМИЕРА НИ!!! СРАМОТА Е! ЗА 28 години, САМО ТОЙ ИМА - 3- ТИ МАНДАТ, СТАРАЕ СЕ НЕЩО ДА ПОДОБРИ В БЪЛГАРИЯ, само, че - вашите мозъци са като на кокошките - ползват ги - ДА ЯДАТ И ДА СЕРАТ!!! кой, ако не БОЙКО БОРИСОВ, по- добре ще се справи?КОРНЕЛИЯ ли, дето не си пие ХАПЧЕТАТА - и вече много и ЛИЧИ?САМИ СИ ОТГОВОРЕТЕ И..ПОМИСЛЕТЕ!!!
40
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тежък клиничен случай! Възприема желаното за реалност.
39
5
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Турция-вечен враг на България.
Няма да забравим 5 века турско робство, асимилация, ислямизация и Батак.
Нищо не сме забравили.
Разбрахте ли, предатели???
38
5
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
България е обградена отвсякъде с врагове.
Русия също е обградена отвсякъде с врагове.
Разликата е, че руснаците имат държава и армия, а България се командва от една колониална администрация, знае се на коя партия, айде да не им казвам името!
37
5
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Не ни ги пробутвайте тия глупости за приятелства и единство на Балканите.
Колко българи бяха асимилирани в Турция, Гърция, Сърбия и Македония?
Ама четете историята както Дяволът чете Евангелието, нали?
36
5
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
На Балканите няма приятелства, има само врагове и враждебни съседи на България, които всеки момент могат да ни забият нож в гърба.
Най-опасни са турците, след тях гърците.
35
3
 
16
 
! Отговори
извод от историята преди 10 месеца
В политиката няма приятели и единство като пръстите на ръцете, има само интереси, врагове и конкуренция.
Особено на Балканите не може да има приятели и единство.
34
4
 
16
 
! Отговори
история преди 10 месеца
Да припомним малко история:
5 века турско робство;
2 века византийско робство;
сръбско-българска война-1885 г.
33
2
 
13
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 10 месеца
на бас, че сръбската РМ, му е пробутала този лаф. Те я от тези, по разнообразието!
32
4
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Всички съседни страни на България са ни били врагове в един или друг период от историята, крали са български територии и са асимилирали българско население.
31
3
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Не можем да бъдем единни на Балканите, няма ли кой да му каже на Бойко Борисов?
Тука омраза и история са се наслагвали векове наред, и всяка държава гледа собствените си интереси.
Българските интереси нямат нищо общо например с интересите на гърците.
30
21
 
8
 
! Отговори
Историков преди 10 месеца
До 22 Даниела

Сърби,македонци,гърци,европейци просто НЕ обичат българите.Само в Турция не съм чул лоша дума за българите.Все пак старите българи и турците са от една територия и кръв.Нашите предци/тюрките/ са тръгнали от Иран,Памир,Китай и са стигнали Анадола и Балканите.Прочетете книгата на СТОЯН ДИНКОВ ''Османо-римска империя,българи и тюрки'' и ще научите много-о-о-о неща.
29
6
 
25
 
! Отговори
За нас преди 10 месеца
управлението на Бойко Нетодиев Борисов е Епохата на Великата Скръб. За Странджата, може и да не е, но той е гербер, не човек.
28
6
 
20
 
! Отговори
Гробокопач преди 10 месеца
Борисов, наистина е пръст, ама Средния!