Чупим рекорда си по оптимизъм: 2018-та идва по-богата, по-добра...

От след Виденовата зима българинът не е бил така спокоен за бъдещето
Обновена: 19 дек 2017 15:31 | 19 дек 2017 15:15, Вера К. Александрова
81
Чупим рекорда си по оптимизъм: 2018-та идва по-богата, по-добра...
Снимка: Reuters

Българите посрещат 2018 г. с исторически рекорд по оптимизъм. 55 на сто от хората у нас очакват следващата година да е по-добра и една 9% смятат, че ще е по-лоша, показват резултатите от социологическо проучване на "Алфа рисърч".

"Подобна е била ситуацията единствено през 1998, една година след Виденовата зима, но тогава, след кризата от 96-та, и страховете са били двойно повече", анализират социолозите.

Данните им сочат и още една рязка промяна в мнението на традиционно скептичния българин - за първи път от 1998 г. положителните оценки за отминаващата година започват да  доминират над отрицателните.

26% от хората смятат, че изтичащата година е била по-добра, 17% -по-лоша, 57% - същата. Макар на пръв поглед това обръщане да изглежда "малко", от "Алфа рисърч" припомнят, че през почти целия 20 годишен период от 1998 година до днес негативните оценки са били от два до пет пъти повече от позитивните.

В основата на новия оптимизъм на българите стои икономическото оживление, спадът на безработицата и създаването на добре платени работни места, изискващи високообразована и квалифицирана работна сила, показва проучването.

Според данните 41% от висшистите оценяват отминаващата година като по-добра, срещу едва 12% - по-лоша. Единствената група, в която песимизмът доминира, са хората с основно образование, с ниска квалификация или без такава.

Това, според социолозите, показва "увеличаващата се роля на адекватното образование и приноса на технологичните инвестиции за индивидуалния просперитет и общия икономически ръст".

С повишаването на личното материално и финансово състояние, и особено, със създаването на "анклави" като София, Пловдив, Варна, Бургас, където са концентрирани значителен брой високоплатени специалисти, започва да се променят и очакванията и изискванията към местното и централно управление, показва проучването.

Ако средно за страната, 55% от хората твърдят, че се нуждаят от по-високи доходи, 29% -от по-добра среда за живот в тяхното населено място и 12% - от по-добри закони  и управление, то в  столицата и големите градове делът на хората, настояващи за по-високи доходи (41%), е на практика изравнен, с тези,  настояващи за по-качествена среда (39%).

Социолозите прогнозират, че ако плавният ръст на доходите и концентрацията на високотехнологичните производства в няколко региона продължи и през следващата година, все по-осезателно и в по-широк мащаб ще започнат да се променят очакванията и изискванията към управляващите.

Според тях тепърва ще расте вниманието и натискът за по-добра среда на живот и публични услуги в големите градове, а оттам фокусът ще се премества и към качеството на самото управление.


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
5
 
! Отговори
Суджука преди 1 година
Медията си е медия, хората обаче мислят друго
75
1
 
4
 
! Отговори
Аномален преди 1 година
Редакцията, на какви хапчета сте?
74
1
 
2
 
! Отговори
кики преди 1 година
„По-добре заживяхме, другари. По-весело заживяхме“ („Правда“, 22 ноември 1935 г.).
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този филм сме го гледали безброй пъти.
72
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха аз си мислех че пропаганда имало само по времето на комунизма така казва баща ми ама сега аз дето съм на 19 виждам че нещата стават от зле по-зле. Не съм живял по онова време ама ми се иска ще ми бъде интересно да направя сравнение. Но сегашните корумпирани мутри политици са мноо зле. не мога да ги дишам
71
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чупим рекорда си по оптимизъм: 2018-та идва по-богата, по-добра...
За Бойко и мутрите му.
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
М-даааа!!А вчера двама собственоръчно хванаха с ОПТИМИЗЪМ пътя към отвъдното!!Единият оптимист беше се окачил в къщи,другият на асмалъка!!
69
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оптимисти сме,защото толкова ни е акъла.Останахме с един гол оптимизъм,нищо,че продължаваме да копаем дъното,нищо,че 80% едва свързват двата края,но иначе -оптимисти.Затова търкайте билети и вярвайте,че ще забогатеете,но по-скоро шиши ще стане милиардер/ако вече не е/отколкото вие да забогатеете.
68
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствената група, в която песимизмът доминира са русофилите които са с основно образование, с ниска квалификация или без такава.
67
2
 
1
 
! Отговори
Bravo преди 1 година
Bravo :)
66
11
 
4
 
! Отговори
Боко преди 1 година
Благодарение на ГЕРБ.
65
9
 
13
 
! Отговори
опааа преди 1 година
Тия "оптимистични" партенки от коя приказчица ги извадихте,бе "Днес" на тия лъжи дето сте ги исписали по горе не би се хванало дори пеленаче :)
64
8
 
6
 
! Отговори
do 60 преди 1 година
Ами аз поживях в някои от държавите които си изброил, светлинни години пред нас са. Съжалявам, че се върнах...
63
5
 
4
 
! Отговори
Герчо преди 1 година
Това е лъжа и заблуда-Щом през цялата 2017 година не се намери нито един българин-патриот да изкупи ,,Евангелието на Васил Левски,,какво можем да очакваме от тези същите,,българи ,,през 2018 година- пак съ щите шъшканлъци!.
62
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълен смях, все едно четеш вестник "Работническо дело". Всичко е цъфнало и вързало, и то благодарение на мъдрото управление на Вожда. Да, ама не! Много опъват ластика, ама като се скъса, не знам какво ще стане ...
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърцето ми се изпълва с радост когато българите са оптимисти.
60
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отивайте в Русия или С Корея, Венецуела, Куба, Ангола, щом не ви харесва България и ЕС :)))
59
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мен ми харесва в България. Нещата се подобряват. Който иска да ходи другаде.
58
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 38

Кви 20 лева увеличение, бе сладур? Общо за годината - 10.15 лв. Пък и бележка не ми дават от пощата, когато си получавам лептата, та честно казано знам си пенсийката "около". И ако не приработвам с болните ръце, изкривените крака и задуха на 79 г. - българска "напълно" работоспособна почтена възраст, по някоя стотинка, няма да мога да си купя лекарствата, които милостивата НЗОК ми прецежда с 10-15 % намаление. И измисля човеколюбиви хватки, да ми ги отнеме и тях.
57
15
 
12
 
! Отговори
seira преди 1 година
ПРИЯТЕЛИ, СТИГА СМЕ СПОРИЛИ!

ПО ПОВОД НА СТАТИЯТА, ДА ГО КАЖЕМ НА "МАЙЧИН ЕЗИК":

ТАШАКЛАРЪ !