Чупим рекорда си по оптимизъм: 2018-та идва по-богата, по-добра...

От след Виденовата зима българинът не е бил така спокоен за бъдещето
Обновена: 19 дек 2017 15:31 | 19 дек 2017 15:15,
81
Чупим рекорда си по оптимизъм: 2018-та идва по-богата, по-добра...
Снимка: Reuters

Българите посрещат 2018 г. с исторически рекорд по оптимизъм. 55 на сто от хората у нас очакват следващата година да е по-добра и една 9% смятат, че ще е по-лоша, показват резултатите от социологическо проучване на "Алфа рисърч".

"Подобна е била ситуацията единствено през 1998, една година след Виденовата зима, но тогава, след кризата от 96-та, и страховете са били двойно повече", анализират социолозите.

Данните им сочат и още една рязка промяна в мнението на традиционно скептичния българин - за първи път от 1998 г. положителните оценки за отминаващата година започват да  доминират над отрицателните.

26% от хората смятат, че изтичащата година е била по-добра, 17% -по-лоша, 57% - същата. Макар на пръв поглед това обръщане да изглежда "малко", от "Алфа рисърч" припомнят, че през почти целия 20 годишен период от 1998 година до днес негативните оценки са били от два до пет пъти повече от позитивните.

В основата на новия оптимизъм на българите стои икономическото оживление, спадът на безработицата и създаването на добре платени работни места, изискващи високообразована и квалифицирана работна сила, показва проучването.

Според данните 41% от висшистите оценяват отминаващата година като по-добра, срещу едва 12% - по-лоша. Единствената група, в която песимизмът доминира, са хората с основно образование, с ниска квалификация или без такава.

Това, според социолозите, показва "увеличаващата се роля на адекватното образование и приноса на технологичните инвестиции за индивидуалния просперитет и общия икономически ръст".

С повишаването на личното материално и финансово състояние, и особено, със създаването на "анклави" като София, Пловдив, Варна, Бургас, където са концентрирани значителен брой високоплатени специалисти, започва да се променят и очакванията и изискванията към местното и централно управление, показва проучването.

Ако средно за страната, 55% от хората твърдят, че се нуждаят от по-високи доходи, 29% -от по-добра среда за живот в тяхното населено място и 12% - от по-добри закони  и управление, то в  столицата и големите градове делът на хората, настояващи за по-високи доходи (41%), е на практика изравнен, с тези,  настояващи за по-качествена среда (39%).

Социолозите прогнозират, че ако плавният ръст на доходите и концентрацията на високотехнологичните производства в няколко региона продължи и през следващата година, все по-осезателно и в по-широк мащаб ще започнат да се променят очакванията и изискванията към управляващите.

Според тях тепърва ще расте вниманието и натискът за по-добра среда на живот и публични услуги в големите градове, а оттам фокусът ще се премества и към качеството на самото управление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
5
 
! Отговори
Суджука преди 6 години
Медията си е медия, хората обаче мислят друго
74
1
 
4
 
! Отговори
Аномален преди 6 години
Редакцията, на какви хапчета сте?
73
1
 
2
 
! Отговори
кики преди 6 години
По-добре заживяхме, другари. По-весело заживяхме (Правда, 22 ноември 1935 г.).
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този филм сме го гледали безброй пъти.
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха ха аз си мислех че пропаганда имало само по времето на комунизма така казва баща ми ама сега аз дето съм на 19 виждам че нещата стават от зле по-зле. Не съм живял по онова време ама ми се иска ще ми бъде интересно да направя сравнение. Но сегашните корумпирани мутри политици са мноо зле. не мога да ги дишам
70
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чупим рекорда си по оптимизъм: 2018-та идва по-богата, по-добра...За Бойко и мутрите му.
69
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
М-даааа!!А вчера двама собственоръчно хванаха с ОПТИМИЗЪМ пътя към отвъдното!!Единият оптимист беше се окачил в къщи,другият на асмалъка!!
68
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оптимисти сме,защото толкова ни е акъла.Останахме с един гол оптимизъм,нищо,че продължаваме да копаем дъното,нищо,че 80% едва свързват двата края,но иначе -оптимисти.Затова търкайте билети и вярвайте,че ще забогатеете,но по-скоро шиши ще стане милиардер/ако вече не е/отколкото вие да забогатеете.
67
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствената група, в която песимизмът доминира са русофилите които са с основно образование, с ниска квалификация или без такава.
66
2
 
1
 
! Отговори
Bravo преди 6 години
Bravo :)
65
11
 
4
 
! Отговори
Боко преди 6 години
Благодарение на ГЕРБ.
64
9
 
13
 
! Отговори
опааа преди 6 години
Тия "оптимистични" партенки от коя приказчица ги извадихте,бе "Днес" на тия лъжи дето сте ги исписали по горе не би се хванало дори пеленаче :)
63
8
 
6
 
! Отговори
do 60 преди 6 години
Ами аз поживях в някои от държавите които си изброил, светлинни години пред нас са. Съжалявам, че се върнах...
62
5
 
4
 
! Отговори
Герчо преди 6 години
Това е лъжа и заблуда-Щом през цялата 2017 година не се намери нито един българин-патриот да изкупи ,,Евангелието на Васил Левски,,какво можем да очакваме от тези същите,,българи ,,през 2018 година- пак съ щите шъшканлъци!.
61
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълен смях, все едно четеш вестник "Работническо дело". Всичко е цъфнало и вързало, и то благодарение на мъдрото управление на Вожда. Да, ама не! Много опъват ластика, ама като се скъса, не знам какво ще стане ...
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърцето ми се изпълва с радост когато българите са оптимисти.
59
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отивайте в Русия или С Корея, Венецуела, Куба, Ангола, щом не ви харесва България и ЕС :)))
58
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен ми харесва в България. Нещата се подобряват. Който иска да ходи другаде.
57
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 38Кви 20 лева увеличение, бе сладур? Общо за годината - 10.15 лв. Пък и бележка не ми дават от пощата, когато си получавам лептата, та честно казано знам си пенсийката "около". И ако не приработвам с болните ръце, изкривените крака и задуха на 79 г. - българска "напълно" работоспособна почтена възраст, по някоя стотинка, няма да мога да си купя лекарствата, които милостивата НЗОК ми прецежда с 10-15 % намаление. И измисля човеколюбиви хватки, да ми ги отнеме и тях.
56
15
 
12
 
! Отговори
seira преди 6 години
ПРИЯТЕЛИ, СТИГА СМЕ СПОРИЛИ!ПО ПОВОД НА СТАТИЯТА, ДА ГО КАЖЕМ НА "МАЙЧИН ЕЗИК":ТАШАКЛАРЪ !