Чупим рекорда си по оптимизъм: 2018-та идва по-богата, по-добра...

От след Виденовата зима българинът не е бил така спокоен за бъдещето
Обновена: 19 дек 2017 15:31 | 19 дек 2017 15:15,
81
Чупим рекорда си по оптимизъм: 2018-та идва по-богата, по-добра...
Снимка: Reuters

Българите посрещат 2018 г. с исторически рекорд по оптимизъм. 55 на сто от хората у нас очакват следващата година да е по-добра и една 9% смятат, че ще е по-лоша, показват резултатите от социологическо проучване на "Алфа рисърч".

"Подобна е била ситуацията единствено през 1998, една година след Виденовата зима, но тогава, след кризата от 96-та, и страховете са били двойно повече", анализират социолозите.

Данните им сочат и още една рязка промяна в мнението на традиционно скептичния българин - за първи път от 1998 г. положителните оценки за отминаващата година започват да  доминират над отрицателните.

26% от хората смятат, че изтичащата година е била по-добра, 17% -по-лоша, 57% - същата. Макар на пръв поглед това обръщане да изглежда "малко", от "Алфа рисърч" припомнят, че през почти целия 20 годишен период от 1998 година до днес негативните оценки са били от два до пет пъти повече от позитивните.

В основата на новия оптимизъм на българите стои икономическото оживление, спадът на безработицата и създаването на добре платени работни места, изискващи високообразована и квалифицирана работна сила, показва проучването.

Според данните 41% от висшистите оценяват отминаващата година като по-добра, срещу едва 12% - по-лоша. Единствената група, в която песимизмът доминира, са хората с основно образование, с ниска квалификация или без такава.

Това, според социолозите, показва "увеличаващата се роля на адекватното образование и приноса на технологичните инвестиции за индивидуалния просперитет и общия икономически ръст".

С повишаването на личното материално и финансово състояние, и особено, със създаването на "анклави" като София, Пловдив, Варна, Бургас, където са концентрирани значителен брой високоплатени специалисти, започва да се променят и очакванията и изискванията към местното и централно управление, показва проучването.

Ако средно за страната, 55% от хората твърдят, че се нуждаят от по-високи доходи, 29% -от по-добра среда за живот в тяхното населено място и 12% - от по-добри закони  и управление, то в  столицата и големите градове делът на хората, настояващи за по-високи доходи (41%), е на практика изравнен, с тези,  настояващи за по-качествена среда (39%).

Социолозите прогнозират, че ако плавният ръст на доходите и концентрацията на високотехнологичните производства в няколко региона продължи и през следващата година, все по-осезателно и в по-широк мащаб ще започнат да се променят очакванията и изискванията към управляващите.

Според тях тепърва ще расте вниманието и натискът за по-добра среда на живот и публични услуги в големите градове, а оттам фокусът ще се премества и към качеството на самото управление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BG-ГражданинБОЙКО, ТИЛИ СИ БЕ?
34
3
 
12
 
! Отговори
Един песимист преди 6 години
Тази анкета да не е провеждана сред общинска,областна и държавна администрация, че те са се размножили до 800000.
33
3
 
6
 
! Отговори
seira преди 6 години
Я СТИГА С ТАЯ ЛЪЖА, ЧЕ СЕ "ВДИГА" МРЗ!ТАКА УМИШЛЕНО НИ ЛЪЖАТ!!!"ВДИГА" СЕ МИНИМАЛНАТА ОБЛАГАЕМА ОСНОВА ЗА МРЗ, А ХОРАТА РЕАЛНО ОБЕДНЯВАТ, ЗАЩОТО ИМ НАМАЛЯВА ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ!АМИН!
32
1
 
2
 
! Отговори
социолог преди 6 години
Само 9% ли са от БСП и ДПС.
31
2
 
2
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Обясних на Висшиста с две думи че: повишението на минималната заплата, не покрива и покрива и половината от повишението на цените на стоки и услуги!Извода ми е че, или проучването е точно!? Защото в БГ е пълно c-***, които нямат грам мозък
30
9
 
8
 
! Отговори
Висшист преди 6 години
До: 26 (***)Мамунчо, мен нищо не ме гони. Какви нови цени пък ти се привидяха?Цените си растат, това е нормално в цял свят.Важното е че не сме като Русия или бившия Съветски Съюз, а като Европейския Съюз.Макар и на опашката, макар и да се возим в последния вагон, пак е по-добре отколкото Русия.А ти чакай да влезем в Еврозоната, тогава ще видиш цени! Ако едно кафе го пиеш за едно левче, след това ще го пиеш за евро и половина! Така че трай си и се моли да не ни вкарат скоро там.
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е Българина! Голям като земята, щастлив като ***. Така съм го запомнил!
28
4
 
4
 
! Отговори
seira преди 6 години
До Генади 7:ГЕРБ: "ВИДИМИ НАПЪНИ, НЕВИДИМ РЕЗУЛТАТ!".......................НО, НЕКА БЪДЕМ ОПТИМИСТИ:ВЪПРЕКИ УПРАВЛЯВАЩИТЕ - ЩЕ СЕ СПРАВИМ!АМИН!
27
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и минуси дават някои про.... които взимат 1500 лв заплата и се мислят за хайлайф,у европа 3000 вземат метачите
26
8
 
6
 
! Отговори
РАН-ЪТ преди 6 години
Може и още...И още...Още...
25
8
 
9
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
До ВисшистаКва заплата те гони бе учен, Що не видиш цените...новите
24
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Песимистът казал: "По-лошо не може да стане", а оптимистът отговорил: "Може, може!". Та така, щом ни изкарвате оптимисти...
23
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма нищо по-добро от Бойко за тоя народ! Заслужава си го!
22
13
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
В Бг не виждам оптимизъм,тук е модерен Бойковизъм,белите хора в 21-век живеят,нагаждачи тук да кажат "гък"пред ГЕРБ не смеят.
21
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората са казали: Щастлив като гл.упак!
20
11
 
8
 
! Отговори
Висшист преди 6 години
Аз оценявам изминалата година като лоша.Същевременно се надявам, че Новата Година наистина ще бъде по-добра от старата.Все пак минималната заплата ще бъде увеличена нали? Това щом го признават и синдикатите, значи има някакъв напредък (макар и минимален).И не на последно място - класовете не паднаха! Окончателно остават.Това за което съм песимист е Шенген и Еврозоната. Ще ги видим, ама другия път (не и в мандат на ГЕРБ).Така че, очакванията ми са смесени.
19
11
 
14
 
! Отговори
Оптимист преди 6 години
Добре ,че ни казахте колко оптимистично сме настроени,защото аз не забелязвам толкова много оптимизъм у нас.Защо ни заплесвате с глупости ? Как да сме оптимисти с тези мизерни заплати и с тези безумни сметки и цени в магазините?
18
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Ми, ако не бяхте окрали КТБ с Орешарски можеше и да е 2 000 евро!"Ми, ако ГЕРБ си бяха мръднали пръста можеше и да има справедливост или да върнат парите. Познай защо нищо не направиха?
17
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Четох някъде, че и осъдените на смърт били някак си странно спокойни когато ги водят към дръвника.
16
13
 
23
 
! Отговори
BG-Гражданин преди 6 години
Разбира се че ще е по-богата и добра, в крайна сметка ние сме в Европа, а това е едно от най-добрите места за живеене в света. Доказват го хората, които с риск за живота си идват тук от горещите точки на планетата, за да търсят сигурност и просперитет. А иначе и в най-богатите страни има бедни и нещастни хора, които ще търсят причините за собствените си неудачи в другите, в системата, в лошата демокрация, в еврейското лоби, в илюминатите, масоните и рицарите тамплиери, в ланшния сняг и так далее