Втори лифт на Банско ще има! При това възможно най-скоро!

Инвестиционният проект за кабинката минава през ОВОС
224
Втори лифт на Банско ще има! При това възможно най-скоро!
Снимка: Булфото, архив

Кабинетът даде зелена светлина за втора кабинкова линия в ски зоната на Банско.

На последното заседание на Министерския съвет решението беше взето извънредно.

Докато министрите заседаваха дали да дадат разрешение за втория лифт, на метри от тях екозащитници протестираха срещу построяването на кабинката.

Още по темата

В Банско пък протестираха с искане за разширение на туристическите съоръжения.

Спорът между еколози и бизнес да има или да няма втори лифт в Банско изостри отношенията и в управляващата коалиция в началото на декември.

Екоминистърът Нено Димов обаче обясни днес, че правителството му е възложило при наличие на инвестиционен интерес за изграждането на нова кабинка да се предприемат спешно всички мерки по екологичното законодателство, така че такава да бъде направена във възможно най-кратък срок.

"Днес МС прие и двете точки, които внесох в заседанието", обясни той и допълни, че едната е свързана с изменението на Плана за управление на Национален парк "Пирин", подготвеното през 2013 година, минало и прието от Висшия експертен екологичен съвет.

То е подписано от тогавашния министър на околната среда и водите и не е стигнало до МС поради смяната на правителствата и служебното правителство.

"В последствие беше решено, че трябва да се изчака новият План за управление на "Пирин", който обаче през март влезе в съдебна фаза, която не е ясно кога ще свърши. През ноември кметът на Банско поиска от министъра на околната среда и водите да завърши процедурата, започнала през 2013 година", припомни Нено Димов.

"При инвестиционен интерес двете решения на МС отварят възможността за изграждането на втора кабинкова линия и решаването на един проблем, за който има голямо съгласие, че е крайно време да бъде решен", коментира още той.

Според него с изграждането на втория лифт ще се развие и ски спорта в Банско и освен това в навечерието на новия ски сезон, е добра новина за всички скиори.

Каквото и инвестиционно намерение да има обаче, какъвто и проект да бъде зададен, ще мине през цялото екологично законодателство, което включва и ОВОС.

"Именно тези екологични процедури ще кажат как евентуалното изграждане на втори кабинков лифт и необходимостта от прилежащата инфраструктура трябва да бъде компенсирана в останалата част на Национален парк "Пирин", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Thinkа мен пък ми е странно че ти не просто защитаващ тезата да има втори лифт на Банско. а тоя лифт непременно да е на Юлен и непременно да е съпроводенно с промяна на съществуващия договор, и понеже пишеш как било в австрия и Швейцария, сигурно с виждал влакчетата там с трета зъбчата релса. които могат да возат много повече туристи от една кабинка. та си задавам въпроса защо всички защитници на Юлен и дума не обелвате за това наприемр общината да направи едно такова влакче до Бъндеришка
100
7
 
2
 
! Отговори
Think преди 6 години
До 99, ЖАЛКО ако си ме разбрал това...Казвам ти, че ползата ще се усети , от тези , които карат ски и то много БЪЛГАРИ в това число. Няма какво да им се доказваме на лигльовците.То е ясно, че нашето е най-хубаво,но не е развито. Това е смисъла...Защото от някакви рекетьори, ние нищо не можем да направим.В Гърция ми показват един голям камък и са ми го направили туристическа дестинация чак, а ние тук гоним всичко от всякъде. А отностно Слънчев Бряг, там не ходя на море няма и да ходя..
99
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мутрите как веднъж не сравниха заплатите в Австрия и Швейцария с тези в село Банско , ама не им е изгодно. :-)
98
5
 
12
 
! Отговори
Тиква ООД преди 6 години
Осечете и горите за да има панорама към Рила, а в Рила осечете за да има панорама към Витоша и ще дойдат всички европейци да направят едно кръгче със ските, щото те са бедни и не могат да си построят лифтове, като царвулите на ЕС. Асвалт бетон и стеропор здрав и бодър организъм. мачкайте комунистите.
97
4
 
1
 
! Отговори
Think преди 6 години
До 94, защото така е решил. Тея *** логики си ги говори с онзи дето е срещал РОМИ, които говорили по-интелигентно... РОМИИИ..... Томба е отказал , защото не иска. Ама ако те питам за Гари Плеър,кой е, какво е направил в България и какво мисли и е казал публично за България, първо ще отвориш google, ще провериш и после ще тръгнеш да ми сравняваш Австрия и Швейцария, за друг спорт, ама пак далеч от теб ...
96
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Think от 80тоест идеята ти е че трябва да правим нещо, не защото имаме изгода от него, а за да се доказваме на европейците за нещо? Това ми изглежда нелепо. Ако целта ти е да се доказваме, по-добре стартирай национална кампания за набиране на средства и да наемем някой да ни построи и изпрати в космоса най-големия телескоп. Тогава ще можеш да се гордееш че сме се доказали пред другите нации с нещо добро, а не с това че сме унищожили част от национален парк в името на няколко мутри
95
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Платените протестъри-днешни еколози,се преместиха от жълтите плочки на амбразурата за да си заработят надницата.Изглежда с друго не се занимават и едва ли за нещо ги бива.Те нямат аргументи в защита на тезата си,а само "НЕ".Защо не тръгнат по горите за да хванат бракониерите,които изсекоха всички гори?Ами западния парк в София,който ромите опустошиха?Къде сте,защитници на природата?И защо само Банско ви вади очите?
94
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто съм против на тая фирма да се дава правото да прави каквото и да е , виждаме как убиха нещата на Витоша съвсем целенасочено, та да ни карат зорлем да ходим събота и неделя на Банско, е няма да отида на Банско и не защото не ми харесва, а защото тоя курорт се управлява по един криминален начин
93
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обява от името на Цеко и хотелиерите:търсим балами да рабоят при нас на минималки заплати. Не се бавете за да не внесем молдовци и украинци и да ви вземат мижавите надници. Липсата на адекватно заплащане ще се компенсира от факта че работите извънредно за да развиваме заедно с вас туризма в България. За най-съвестните балами предлагаме кариерно развитие - като презастроим Банско и се преместим да леем бетон другаде ще ви вземем на работа и там... пак на 500 лева заплата...
92
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ThinkЯ кажи що Алберто Томба отказа вече да е рекломно лице на Цеко и Бансчо
91
6
 
3
 
! Отговори
Think преди 6 години
До 88Какъв надник, БЕ, моето момче.... От 10 дни съ в почивка и още 15 ме чакат , защото така съм си я наредил, не съм примрял за някакви левчета от някой си как го наричаш не знам...Тея, които се вълнуват от надници и пари са точно организациите...Ама вие сте много далеч от нещата...Това е организиран рекет , с групи , ходят и тормозят хората, да им се плати да ги оставят на мира, ги атакуват от всякъде..Който живее в близост от защитени зони ще ме разбере....Тук включвам и покрай морето
90
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Опашките в Банско са основно събота и неделя, когато в курорта идват много българи за по 2-3 дни, основно софиянци, през седмицата няма опашки, а софиянци ходятъ на Банско и Боровец не за друго ами щото на Витоша вече неможе да се кара ски,той Цеко сифоня затова неще да ремонтира съоръженията там, щото а го е направил а Банско е хлопнало кепенци за един сезон
89
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 89Боли ме банскалии ли са или перничани това не им е бащиния да си строят лифта по ливадите не в НП Пирин, който е на цяла България, а не на тия овчари.
88
5
 
3
 
! Отговори
Think преди 6 години
С изключение на това , че там наистина ползваш пистите повече , понеже бързо те води лифта. До 80 - На гражданите, които не карат ски , най-вероятно по никакъв, ако си от Видин нищо няма да видиш, аз също съм от далеч и моите съграждани също нищо няма да усетят. Въпроса е принципен, че се развиват даденостите, които имаме , а не тъпчем на едно място и се възхищаваме на европейските овчари, които са тотална трагедия, а ние тука ги гледаме като извънземни.
87
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои тук не вярват,че протестиращите са банскалии.Що за глупост.Разбира се,че са хората от Банско.Защото това е тенния поминък-туризма и то основно през зимата,затова не спекулирайте с темата мотивирани от някой/я/си.
86
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ThinkБраво айде оди при Цео да си вземеш надника :)
85
15
 
6
 
! Отговори
Think преди 6 години
Мале, мале, ама вие и ски по телевизията не сте гледали. В Банско се провежда кръг от световно по ски алпийски дисциплини, вие продължавате да говорите глупости.И така някой не си направи труда да отворите търсачката, ами ми говорите общо, защото видиш ли как може да се сравнява Швейцария и Австрия с България.Ами като сами си подливаме вода няма и да може да се сравняват.Само да ви кажа за сравнение.В Швейцария и България разликата ми за 10 дневна почивка беше в хиляди лева, а изживяването същот
84
18
 
5
 
! Отговори
РАДО преди 6 години
Вървим с бавни крачки към една нормална държава, днес ще оправят Баснко а след някоя и друга година и Витоша
83
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде Банско първо да си оправи болницата, паркоместата, железопътния превоз от летището в София до там с бърз влак с интернет и електричество и качествтото на храната и предлаганите услуги и тогава чак да привлича допълнителни туристи. Като си оправи предлаганите услуги може да разчита и на по-заможни туристи, а не на социални туристи които днес а тук, а утре - където им предложат с 10 евро по-малко
82
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оня .....Каролев да каже колко е замърсен въздуха там щото всичко е на котли и печки преди две години чак ми лютеше на очите.