Еврошефът България - Bai Ganyo, Darven filosof и "копърки"

Наръчник дава съвети за престоя в София на еврократите, дошли за Председателството
2 яну 2018 07:00,
22
Еврошефът България - Bai Ganyo, Darven filosof и "копърки"
Снимка: архив "Булфото"

"Копърки", евтина опера, стара генерация чиновници и хубава кухня очакват еврократите, които след броени дни ще заприиждат в София за еврошефството на България. Заради председателството на Съвета на ЕС, което поехме от 1 януари, страната ни е обект на засилен интерес и противоречиви анализи в световните медии.

На старта на българското председателство на Съвета на ЕС европейската редакция на изданието Politico, дава съвети на европейските чиновници, които ще се сблъскат за пръв път с българската действителност през следващите шест месеца, пише "Труд".

Материалът е озаглавен "Наръчник за оцеляване на еврократи в София" и разяснява малко познати на чужденците факти за България - от "обратното" кимане с глава за съгласие и несъгласие и такситата "копърки" до анализ на родната бюрокрация и чиновническия апарат, с който на европейците ще се наложи да работят.

Още по темата

Авторът Кристиан Оливър дава няколко съвета за прекарване на свободното време, сред които посещение на опера за едва 5 евро и отдаване на органична/био революция в храненето. Сред препоръките на анализатора към гостите е и да не очакват любезни усмивки от софиянци, но да се приготвят за "най-добрата кухня в Европа".

Според Оливър срещата на европейския бюрократ с родната администрация ще е "разрушителна за душата” и след преживяното ще му е нужна още културна програма за превъзмогване на щетите.

"Българите са умни. Обичат шаха и олимпиадите по математика, работят в Силициевата долина. Проблемът ви е, че старата гвардия в политиката и по министерствата може да бъде излишно формална, снизходителна, склонна да пречи и не съвсем малко корумпирана. С много от тези хора може да се постигне малко – някои работят за мафията, за Кремъл или и за двете”, пише Оливър.

Той предлага на еврократите и описание на различните видове "апаратчици” в България. Те биват Dârven filosof ("изключително скучен, който не спира и не спира да боботи от позицията на превъзходство; разпространен”), Tutmanik ("най-просто казано, глупак; далеч не е застрашен вид”), Bai Ganyo ("безсрамен опортюнист, който ще търси нещо за себе си във всяка ситуация; трагично често срещан”), Mutra ("дебеловрат мафиот, лошият му вкус е по-добър само от женския подвид – мутресата”), Nekadârnik ("негоден за нищо; има го почти навсякъде – гълъбът на бюрократичния свят”).

В края на текста Кристиан Оливър се обръща към еврочиновниците, на които е време да отпътуват от страната ни обратно към Брюксел, с въпроса: "Сигурен ли сте, че наистина искате да го направите?".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
с-в преди 6 години
До Византиец - 9:Струва ми се, че ДАЛАВЕРА не е турцизъм, а май е дошла с първите българи, върнали се от гурбет в Америка - по името на индианското племе ДЕЛАУЕРИ, дало названието на река и един от щатите... Вероятно това племе е билонай-далавераджийското. Ако тук има специалисти (аз не съм) - да обяснят...
16
2
 
2
 
! Отговори
хуморист преди 6 години
Това не е хумор, а мизантропия и расизъм. Много меко е да се каже, че ползва клишета. Език на омразата към нас, а той този тип може и да се смее. Изобщо не е смешно защото те наистина това мислят за нас.
15
5
 
7
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Българите сме най-старият народ в Европа и сме оцеляли хилядолетия защото сме по-мъдри от мъдрата змия, по-хитри от хитрата лисица и по-смели от лъвове! Прочетете за чудесата които прявяват Българите под ръководсвото на командирите Хаджи Христо, Хаджи Стефко и др. за свободата на Гърция. В Сърбия,- Белградската крепост е превзета през 1867 г. основно от участниците във Втората Българска Легия.
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този да ходи да се шиба. нашата държава си е наша. Те са ни на гости и ще се съобразяват с нас.
13
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да им обяснят и думата европедал. Да не се чудят как се обръщат хората към някой от тях. Иначе понеже сме толерантни вместо нига, казваме тъмен дарвинов субект.
12
2
 
29
 
! Отговори
жеулезен ... преди 6 години
"С много от тези хора може да се постигне малко някои работят за мафията, за Кремъл или и за двете, пише Оливър. - баш си го е написал човека :)))
11
0
 
25
 
! Отговори
нищо не става преди 6 години
Онзи ден отивам да посрещам роднини на Т1 София. Започват да излизат пътниците, а буквално на два метра пред гишето на легитимна таксиметрова компания седи един с бадж(копие) и казва на едни англичани "сър ай ъм фръм дис къмпани"" и сочи зад гърба си. Те го погледнаха и не се хванаха. Интересно, че вътре на гишето виждаха, че някакъв копър се представя за техе, но не реагират, опасано с камери, но тези измамници продължават.
10
1
 
16
 
! Отговори
Ala-Bala преди 6 години
Преекспонирана тема на европредседателството. Ползите ще са за "наши" хотели, ресторанти и бардаци. Доган осигури спокойствие, Сидеров леко започва да се дистанцира. Нещата ще се решат от лятното кафе на Доган изпито с...?
9
0
 
12
 
! Отговори
Византиец преди 6 години
Основни турцизми: рушвет, далавера.
8
7
 
8
 
! Отговори
555 преди 6 години
Нека комплексарите да започнат да се възмущават сега!
7
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен - Този Оливър да не е роден в България?Какъв нюх имаш само! Може да се подозира, че Оливър е псевдоним или никнейм, както се казва сега. Като се има предвид доброжелателния тон на "съобщението", в което се използват термини, характерни за разговорния български, със сигурност може да се трърди, че авторът "Оливър" е от опозицията. Парламентарна или не.
6
12
 
10
 
! Отговори
Аааа този път.... преди 6 години
Не стига че нашите политици ни обиждат,като народ ,ами и европейските.Докога ще търпим униженията им.
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евробюрюкрати на почивка в България на издръжка на най бедната и корумпирана по техни думи държава в ЕС.
4
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е вярно до последната дума! Този Оливър да не е роден в България?
3
1
 
22
 
! Отговори
успокоително преди 6 години
Не се притеснявайте, никой не ни взема насериозно , та дори и за" *** на зеле".
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние този сценарий го знаем . Ако всичко е успешно - добре . Ако не е - УТОПИЯ .
1
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"На старта на българското председателство на Съвета на ЕС европейската редакция на изданието Politico, дава съвети на европейските чиновници, които ще се сблъскат за пръв път с българската действителност през следващите шест месеца,"Ако можеше да вземат и български заплати за този период, щяха да разберат напълно.