"Съединението прави силата" - европейското мото от днес

Българското председателство ще работи за "сигурна, стабилна и солидарна Европа"
63
"Съединението прави силата" - европейското мото от днес
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

България официално поема ротационното председателство на Съвета на ЕС от 1 януари 2018 г. под мотото "Съединението прави силата". Девизът е свързан с българската история, но отразява и идеята за обединена и солидарна Европа, пише в свой материал БТА.

Още по темата
Българското председателство ще работи за "сигурна, стабилна и солидарна Европа", а трите основни послания са "консенсус, конкурентоспособност и кохезия".

В логото на българското председателство са включени три от символите, които представят българската идентичноста - кирилицата, шевицата и трикольорът. Идеята е да се покаже, че България е неделима част от Европа, но и в същото време да се представи това, което ни прави уникални сред другите страни.

Според министър Лиляна Павлова председателството ще ни даде възможност да променим имиджа на страната ни и да покажем силните си страни. Намерението е по време на председателството да покажем културно-историческото наследство, природата, човешкия потенциал, капацитета на младите хора и така да се създадат предпоставки за популяризиране на България като място за инвестиции, за бизнес, за туризъм.

По време на председателството в менюто ще бъде представена българската кухня, ще се предлагат българско вино и други български напитки, а български новостартиращи компании пък ще могат да правят изложения в НДК.

В календара са предвидени близо 300 събития, които ще се състоят в България. Освен в София, те ще бъдат организирани и във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново и други градове.

България ще бъде домакин на една среща на върха с участието на държавните и правителствени ръководители на държавите-членки на ЕС и страните от Западните Балкани. Ще се съсътоят и 12 неформални заседания на Съвета на ЕС и над 20 срещи на високо равнище, срещи от парламентарното измерение. На експертно ниво е предвидено да се проведат над 170 срещи и заседания, а под егидата на председателството - още около 85 събития.

Очакват се поне 22 000 гости у нас. Преди официалното откриване на 11 януари, ще има детско откриване на първото българско председателство на Съвета на ЕС MegaDojo Sofia 1.0 на 6 януари в НДК, което се очаква да събере над 300 деца от цялата страна.

Тази вечер пък началото на председателството ще бъде отбелязано с празничен новогодишен концерт "Духът на Европа" в НДК под патронажа на министрите Лиляна Павлова и Боил Банов. От 2 януари ще бъдат пуснати в обращение две монети, посветени на българското председателство - сребърна възпоменателна монета с частично позлатяване е с номинална стойност 10 лева в тираж от 3000 броя, и монета с номинална стойност от 2 лева, която ще е в тираж от 500 000 броя, а вече е валидирана и специална пощенска марка "Първо Българско председателство на Съвета на ЕС".

Държавите членки, които изпълняват председателството, работят в тясно сътрудничество в групи от по три страни. "Тройката" определя дългосрочни цели и изготвя общ план, в който се набелязват темите и основните въпроси, които ще бъдат разгледани от Съвета в рамките на 18-месечен период. Въз основа на тази програма всяка от трите държави изготвя своя шестмесечна програма. България е заедно с Естония и Австрия.

Страната ни очерта четири приоритета на председателството си, които са свързани с предизвикателствата и важните решения пред ЕС.

Единият е бъдещето на Европа и младите хора - икономически растеж и социално сближаване. Водещи за страната ни ще бъдат Многогодишната финансова рамка след 2020, кохезионната политика след 2020, бъдещето на общата селскостопанска политика, Икономическият и паричен съюз, устойчивата и ориентирана към бъдещето околна среда, културата като стратегически ресурс за по-доброто бъдеще на ЕС, както и младите хора.
Вторият приоритет е стабилност и сигурност, който включва съвместни решения за повече сигурност по външните граници на ЕС, по-резултатно управление на миграцията, отбранителен съюз.

Друг важен приоритет е европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани. Министър Лиляна Павлова обяви, че искаме председателството ни да е не само българско, но и балканско. Амбицията е да се направи ясен план за действие, с конкретни стъпки за всяка от държавите, но без да се създават нереалистични очаквания. Освен това целта е да се положат усилия за по-голяма подкрепа за подобряване на пътната, железопътна, въздушна, дигитална, образователна и енергийна свързаност.

Четвъртият приоритет за България е дигиталната икономика и умения за бъдещето. В тази област се включват единният цифров пазар в ЕС, киберсигурността, директива за авторските права, свободен поток на нелични данни, кодекс на електронните комуникации, електронна защита на личното пространство, връзката между образованието и изискванията на бъдещия пазар на труда.

Страната ни поставя фокус върху младите хора, които са общата инвестиция в бъдещето и трябва да имат възможности за образование и развитие. Сред задачите са модернизация на европейските образователни системи и учебни програми, засилването на социалното приобщаване, въвеждане на технологиите във всички нива на образователната система.

Заявката е българското председателство да е "председателство на гражданите" и посредник, който търси баланса и консенсуса по важните за европейските граждани теми, като крайната цел е утвърждаването на силна, цифрова и единна Европа.

България получи висока оценка за готовността си да поеме председателството на Съвета на ЕС, след като правителството на Бойко Борисов се срещна с Колежа на комисарите в Брюксел. Приоритетите и подготовката на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз получиха висока оценка и от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и лидерите на групите в ЕП по време на визитата им в София.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съединението прави силата е много добре казано !Съединени Европески Щати - ЕС
50
2
 
7
 
! Отговори
преяждане и препиван преди 6 години
За гербавата администрация председателството е свързано преди всичко с преяждане и препиване.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И така...до тук беше подготовката за театъра на шутът и шутките!Следва представлението,демек излагането на шутовщината ни пред А В Ропата(ропа=дупка)!От нас зависи,дали ще им пригласяме,като хор в древногръцка комедия,или ще направим наше представление пред събралите се *** шутове!!!С ЕДИН ЯК ШУТ!
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До #33:Тамън по времето,когато сме копирали "най-демократичната конституция",по която сме захласнати,баш демократът,дето стоял начело на Белгия,крал Леополд 2,изпратил частната си армия от главорези да "демократизира","диваците" от Конго,където имало много нещо за грабене.Този демократизационен процес приключил за около десетина години,с отрязаните глави,ръце и крака на аборигените от всяка възраст,на повече от 10 милиона жертви!!!Десет милиона!!А сега същите ни учат на демонокрадция!!!
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обединиени с кого? с олигарсите Пеевски, Домусчиев, Прокопиев, Бориславова ( нищо, че тя се покри напоследък) Златев, Гергов, Божков, Ганчев подкрепяни лично от Борисов и управляваящата клика на герб ли ?
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе вие не го ли усетихте още отдавна това "съединеие" - ние отпред със свалени ***,а те отзад!!!И от империята ЕС и от нашите съединители по партиите ни прилагат това "съединение",а ние чак сега го чакаме...още и още!После процентите не били 80 -направо 180 процента са,някои са изредени по няколко пъти!
45
1
 
14
 
! Отговори
BOC преди 6 години
Пфу!Нацията намалява и изчезва!Раждат се с 5000-6000 деца помалко!А Тиквочите и Свинетка харчат и КРАДАТ десетки милиони под прикритието еврогейското председателство.Пфу!Хората няма какво да ядат и да се топлят, а те ми показват при какъв лукс ще живеят евродепутките!ПФУ!!!
44
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ЛИЛЯНКА ДАЛИ СИ Е КУПИЛА НОВИ ЧАНТИ.ЩОТО ОНЕЗИ ВЕЧЕ ОСТАРЯХА.
43
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
само ремонтът на ндк излезе 45 милиона лева.колко от тях са откраднати е отделен въпрос.иначе председателството щяло да струва 200 милиона.за сравнение - естонското председателство струвало общо 50 милиона.
42
2
 
18
 
! Отговори
Бургазлия преди 6 години
Хей , един по-долу да попита за разходите по това председателство. Аз се обзалагам, че ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ще плащат сметката.
41
2
 
15
 
! Отговори
Стар набор преди 6 години
А познайте кой ще плаща масрафа на 22000 гости.
40
5
 
13
 
! Отговори
маалии преди 6 години
Ако европата приеме тоя девиз,жална и майка!
39
3
 
17
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Сега БГ ще стане за резил пред цял свят.
38
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая държава,голямо съединение голямо нещо
37
3
 
28
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До Европеец демократ. И кой ти каза, че искаме да сме в англосаксонското семейство. Ние не сме англосаксонци, ние сме славяни и трябва да се обединим със славянските народи. И преди да си се разпенил но тема "който не почита ТИКвожда и ЕС е русофил и комунист" , да те светна - това не значи само Русия. А евроатлантическите ГЕЙ-ценности да си ги заврат някъде.
36
1
 
15
 
! Отговори
:)) преди 6 години
Съединението прави силата----------------------------Съединение, като Единство или като Съвкупление? :))
35
1
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Кое съединение?Химическо,на две клеми??
34
3
 
6
 
! Отговори
Mimi преди 6 години
Of,bojeee ylqx se s kafeto :D
33
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
К`ВО СЪЕДИНЕНИЕ.МАРЕШКИ КАЗА, ЧЕ ДЪРЖАВАТА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ТРИТЕ ПРАСЕТА И ТРИМАТА ***.НАРОДЪТ НЕ ИСКА ДА СЕ СЪЕДИНЯВА С ТЯХ МАЙ!
32
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДЕВИЗЪТ "СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА" е копиран 100% от белгийския герб в 1879 г. когато са правили търновската конституция. той и самият тогавашен герб е почти същият като белгийския с малки изменения.