Пенсионираният Божидар Димитров прави политическа формация

"Българско прагматично движение" ще обединява научния елит
165
Пенсионираният Божидар Димитров прави политическа формация
Снимка: Булфото, арихв

Историкът проф. Божидар Димитров, който наскоро се пенсионира и освободи шефството място в НИМ даде заявка, че ще прави политическа формация, която да обедини научния елит на страната.

Проф. Димитров не е новак в политиката. Той беше министър, отговарящ за българите в чужбина в първия кабинет на Бойко Борисов, но подаде оставка, след като наяве излезе досието му на сътрудник на бившата ДС. 

Още по темата

Сега обаче явно е решил, че ще се впусне отново в попрището си на политик и дори е готов да тръгне на избори.

"Трябва да има оздравяване на обществения живот и именно затова взех решение, по примера на цар Борис III и деветнадесетомайците, да направим едно политическо движение, условно наречено Българско прагматично движение, което да предлага и решения, и изпълнители", обяви той пред Агенция "Фокус".

"Изпълнителите ще бъдат в същата категория, които са били в периода 1935-1943 г. – учени от БАН и висшите учебни заведения. Тези "професорски" правителства, които царят е правил, са не само от хора, които разбират от своята материя, но и са се показали като добри мениджъри. Потенциалът на тези хора все още не е използван през 30-те години на Преход. Само една шепа хора измежду депутатите и министрите са с научни звания. Тези хора, които бяха игнорирани от политиката, могат да свършват същата работа, каквато бе свършена в онзи златен за България период – 1935-1943г. Независимо от войната, никога България не е бележела такъв ръст и такова подобрение на параметрите във всяка една област на живота", аргументира се проф. Димитров.

"Как смятаме да реализираме нещата? Като политическо движение първо ще видим дали ще ни повярва българският избирател, дали ще повярва на своя научен елит. Ако повярва, ще направим така, както се прави при демокрацията – ще участваме на избори", разясни още той.

Проф. Димитров отсече, че неговата формация няма да преследва партийци за минали престъпления, защото това би било излишно.

"Ние ще бъдем политическо движение, което ще гледа напред, а не назад. Няма да търсим кой какво приватизирал и т. н. Халал да ѝ е "Техноимпекс" на Корнелия Нинова", заяви историкът.

Неговата формация нямало да е нито лява, нито дясна, а ще предлага и реализира решения, които водят до две неща с главно "В" – Възход и Величие на България.

"Това е нашата цел. Затова няма да се интересуваме дали едно решение е ляво или дясно", поясни проф. Димитров. 

А иначе той даде добра оценка на свършеното от политиците през миналата година.

"Във външната политика България отбеляза много успехи и аз искам да изведа на преден план най-големия. Този, за който съм бленувал десетилетия наред – началото на разгрома на онази измислена и антибългарска идеология, наречена македонизъм",коментира той.

Според него с подписването на договора с Македония, който предстои да бъде ратифициран, македонизмът ще приключи след няколко години и на Балканите ще се появи втора българска държава.

"1,5 млн. души ще се върнат към българската си същност. Има много нации, които имат две държави и България ще се нареди в техния списък", посочи проф. Димитров.

Той смята, че през вече 2017 г. не е имало събитие, което да "разтресе държавата", а само скандали, които дори и това не са от гледна точка на съдържанието им.

"Не може да бъдат скандал препирните дали втора или трета е братовчедката на Делян Добрев в Хасковската община. Това не е сериозно и в сериозни държавни такива неща не се дебатират, но то отне много време. Дали този е такъв, а онзи – онакъв, пълни глупости. Мисля, че нарочно се измислят подобни неща, за да има с какво да бъде занимавана публиката", смята историкът.

Според него годината е била много добра за България и българския народ.

"Ръстът на националния брутен вътрешен продукт от 4% не е малък, независимо от сравнително ниската база, от която започва да расте. По-важното е на какво се дължи. В миналото имаше дори с 2% по-голям ръст, в годините на управлението на Станишев, но той беше за сметка на спекулативното строителство на хотели и молове. Днес ръстът, въпреки относителния спад на чуждестранните инвестиции, се дължи на строителството на фабрики и заводи. В повечето случи те произвеждат високо технологична IT-продукция, автомобилни части и т.н. Ръстът на националния доход, в брутни измерения, достигна 100 млрд. лева, от които 49 млрд. е износът, а от него 23 млрд. се дължат именно на тази високо технологична продукция", мотивира се проф. Димитров.

Той смята обаче, че въпреки сравнително добрите икономически показатели, пред развитието на страната ни има редица пречки.

"Пречат ни много неща. Пречи ни формата на държавно управление и законите, които имаме. Никой не може да ме убеди, че имаме добра форма на управление и съответните закони, щом циганката Анка е направила фирма със 100 лева капитал, а може да обжалва и спре обществени поръчки от 28 млн. лева. Не мога да повярвам, че трима вечно пияни "еколози" могат 16 години да спират строителството на втори лифт на Банско и т.н. Купища лицензионни режими пречат, чудовищната бюрокрация, корупцията", коментира още проф. Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
16
 
! Отговори
УМЕН преди 6 години
БРАТЯ НА ОРЪЖИЕ ТАЗИ ПАСМИНА ЩЕ НИ ЗАТРИЕ КАТО НАРОДНОСТ НЕКА ДОКАЖЕМ ЧЕ 80 ПРОЦЕНТА НЕ СМЕ *** А ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ НА ОРЪЖИЕ
94
3
 
10
 
! Отговори
game1 преди 6 години
След 10-ти номенклатурата се разцепи на две - демократи и бсп-дпс-ари... Синовете им наследиха капиталите ясно.. ама професора какво се е облажил не мога да разбера ???Като го гледам не ми изглежда на богаташ.. Айде да си уважаваме поне малко хората!!! Като казвате имали сме млади професори факт.. ама айде поне ги избройте, дайте 4, 5 имена, поне хората дето плюят по форумите барем научат нещо смислено...
93
5
 
3
 
! Отговори
game1 преди 6 години
карал се на зрителя, ми той май не знам в момента да има предаване. А и преди като съм го гледал не съ видял такова нещо... Пухтял ??!? Това какво общо има ?!?! Божее... Абе в тоя форум май много фенове на узото и сръбската скара има ми се струва !!! Платени са повечето, ясно ми е, лошото е че покрай тях и някои здравомислещи хора се заблуждават.
92
2
 
11
 
! Отговори
Даола преди 6 години
А,не, мерси !Да си стои вкъщи!
91
7
 
3
 
! Отговори
game1 преди 6 години
до85: Добре за патриотите е явно, че се кротнаха сега във властта...въпреки това предпочитам тях пред шайката на провините от БСП и ДПС !!Каква е връзката между патриотите като партия и професора не разбрах ??? Човека толкова военни гробища е търсил и възстановил, толкова е направил за България, стои зад името си... дайте някакви доводи защо го плюете ?? Че бил ченге на ДС ми той си го казва; излагал се че нахранил Захарова (евала, единствения, който ни защити!), а нещо друго ?? !!
90
8
 
6
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Слава на БКП!Слава на ГЕРБ, наследница на ДС!Слава на проф. Димитров?П.П.Ни в клин, ни в ръкав.Та: Нали имаше едни " ДЕМОКРАТИЧНИ " сили веднага след цирка на 10 11. 1989?Какво стана с тях?Това ДС е голяма работа.Предначертаха бъдещето така, че ПРАВОИМАЩИТЕ тогава пак да са ПРАВОИМАЩИ!
89
4
 
21
 
! Отговори
ГЕРБераст-помияр преди 6 години
Това пиянде още ли е живо, бе??? Тоя никой не го брои за жив......продажно ДС-арско ***!!! И такъв *** е бил директор на Националния Исторически Музей??? Народе????
88
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе тоя нали се помина. За какво ни го показвате още?
87
1
 
17
 
! Отговори
Това ще е преди 6 години
Партия-патерица на...
86
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДС е на всяка крачка/партия.
85
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИНТРИГАНТ,НАДМЕНЕН,ОТМЪСТИТЕЛЕН.Кои ли ще са тези професори ,които ще тръгнат с него да правят партия?!?
84
1
 
16
 
! Отговори
някой преди 6 години
Защо не вземе да си гледа пенсийката и да си почива?Компрометирана личност е, ама пуста жажда за пари - явно пенсията му не му стига, а банковата му сметка не е голяма.Политиката е най-печелившия и сигурен бизнес у нас, засега.
83
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е политическа формацията на Божо Димитров, а е 1001-вата антибългарска русофилска организация в България.
82
3
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Дали може да излезе нещо от това? Първо: Настоящите политици няма да допуснат така лесно да им дават акъл хора, по-образовани от тях. И второ: Божидар Димитров, като човек от ГЕРБ, може би и без сам да забелязва, е започнал да разсъждава като типичен гербаджия. За него, оказва се, шуробаджанащината (а тя е в основата на модела ГЕРБ) изобщо не е проблем. Ако си представим (хипотетично) , че партията му спечели избори и направи правителство, той ще назначи там роднини и приятели, и нищо ново.
81
2
 
9
 
! Отговори
абе преди 6 години
До game1,ти наред ли си,те и патриотите умираха за българия,пък откакто седнаха на софрата умират за други работи,парични знаци най-вече,така и с твоя любим патритичен професор,хахаха
80
3
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Фалшификатор на много исторически моменти и събития. Например до преди 10 - тина години със своите измислици изменяше историята на собственият си роден град Созопол както на него му е изгодно и по този начин обезличаваше неговата историческа ценност.Сега са открити нови исторически и религиозни ценности за град Созопол и той не може да прокарва своите измислици, въпреки ,че пак се опитва.
79
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гуспудин Фратя 2! Софра патриоти!
78
7
 
14
 
! Отговори
До 77 преди 6 години
Дам...умирал за България.Дон8сник ченге, продължаващ да служи на москва и родното ДС.Това не са родолюбци, а предатели.Но...когато материала е като вас...нищо добро не ни очаква.
77
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой е цар Борис днес?
76
2
 
22
 
! Отговори
до 77 преди 6 години
Гледали сме! Одъртя, държи се още по надменно и хич не му идва на акъла, че се излага за резил.Забравя, не знае, нервира се, пухти и понякога се кара на зрителя. Единствено съжалението би ни накарало да го държим в ефир.