Протести и контрапротести за втория лифт в Банско

Концесионерът: Изграждането му може да започне най-рано след 2 г.
Обновена: 4 яну 2018 19:35 | 4 яну 2018 19:35, Веселина Йорданова
69
Протести и контрапротести за втория лифт в Банско
Протестът във Варна. Снимка: БулФото

Протести срещу изграждането на втори лифт в Банско и промените в плана за управление на Национален парк "Пирин" се провеждат в София и десет града в страната.

В столицата недоволните блокираха част от бул. "Витоша", съобщи БНР.

Според протестиращите кабинетът на практика е позволил строежи върху 48% от територията на парка. По-рано екоминистърът Нено Димов уточни, че става въпрос за направа на спортни съоръжения и съпътстваща ги инфраструктура, а не на хотели. Според природозащитници обаче решението ще доведе до изсичане на вековни гори в парка.

Жители на Банско и региона, които са за изграждане на втори лифт, пък излязоха на контрапротест на път Е-79 край Симитли. Протестиращите смятат, че втория кабинков лифт и промените в управлението на парк "Пирин" ще донесат повече икономически възможности. Наред с това недоволните изтъкват, че еколозите защитават чужди интереси, а не националните.

Десетки патрули охраняват протестиращите заради тъмния час от денонощието и за да се предотвратят инциденти на главния път. Протестът доведе до задръстване в двете посоки на Е-79 в района на Симитли

По-рано днес адвокат на компанията "Юлен", концесионерът на Ски-зона Банско, заяви, че изграждане на втори кабинков лифт може да започне най-рано след 2 години заради очакванията обжалвания на инвестиционния проект.

При изграждането на втори кабинков лифт над Банско ще бъдат спазени всички процедури, предвидени в екологичното законодателство на страната. Това уверение са дали кметът на Банско Георги Икономов и представители на концесионера на ски зоната в Банско - "Юлен". Те се срещнаха с министъра на околната среда и водите Нено Димов и са представили идейния проект за втори лифт, който преди дни концесионерът показа в медиите.

"Протестите срещу втора кабинка в Банско са опит за саботиране на възможностите на българския туризъм", заяви пък вицепремиерът Валери Симеонов в студиото на "Лице в лице" по bTV.

Той коментира, че това е изкуствено създаден проблем и всеки, който гледа отговорно на този казус, трябва да се постарае да намери решение за него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
17
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Герб-мафия,оставка.
16
7
 
6
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Ако има келепир, и срещу прогнозата за времето за утре, може да се спретне протест.
15
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пирин е на всички, обаче ние зелените кхмери ще се разпореждаме с него както намерим за добре и не приемаме абсолютно никакви доводи и възражение, защото ние сме зелена секта-мафия и всички ще ни се подчиняват, дори ако трябва да умирате от глад.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отивам на контрапротеста - дават ВИНО!!! Наздраве!Чакайте ме - ИДАААААА!
13
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Екорекетьорите добре са се организирали.Те не се интересуват от това,че има гаранции за запазване на гората от сеч,те са решили да си заработят паричките,които са им дали.А защо не протестират срещу комините на София,които тровят децата ни и нас няколко месеца в годината.Кметицата се е хванала за колите,защото там е най-лесно,но срещу печките е безсилна.А ние си дишаме отровите и ни еколози,ни държава ги интересува нашето здраве,но и тяхното също.Май на екорекетьорите никой не им е платил за тов
12
8
 
20
 
! Отговори
евроатлантик преди 6 години
всичко под тезгяха е решено ,горите под лифта ще се изрежат а дърветата ще се продадат на гърците,комиисионите са платени и всички по веригата са доволни.
11
6
 
25
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Колко пари глътнаха Герб от концесионера? Защо втория лифт не отива на търг за концесионер,както е по закон,че всички обществени поръчки се дават чрез търгове,а не по договаряне с пари под масата? Някой друг кандидат за строител и концесионер може да даде по-добра оферта. Все пак правителството раздава непрозрачно нашите пари,а не тези на министрите,за да са така безотговорни.
10
22
 
13
 
! Отговори
Mad преди 6 години
"Пирин е на всички", ама са го виждали само на снимка. Никога не са ходили в Банско или в какъвто и да е курорт в България. Ходят по другите държави и се возят на техните лифтове, но тук не дават, протестират. Да кажат по колко им плащат да протестират? Зелените са свикнали да бъдат наемани за спиране на всякакъв опит за развитие на туризма в България. Е, този път не им се получи! Да си протестират колкото искат, лифт ще има. Можем само да им предложим кърпички да си бършат солените сълзи.
9
3
 
5
 
! Отговори
Inception Беге преди 6 години
Реконтра протест
8
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Покажете снимките на ЦУЦКА ЦАЧЕВА , ЦВЪКИ , гербавките кметове от БЛАГОЕВГРАД и ще видите КОРУПЦИЯТА в действие , подкрепящи карабинката !
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като чуя "контрапротест" и все ми се струва, че нещо не е наред в цялата работа.
6
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А те защо ни правят на маймуни ? Защо трябваше това да се приеме точно между Коледа и Нова година ? Докато хората пият и гледат *** коледни американски филми? Мафия !
5
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лифт няма да има гората е на всички ако се построи лифт той трябва да е държавен, а не частен, Баницата свърши вече няма за лапане мутрите да си търсят нова държава да не им пламнат хотелит.
4
4
 
14
 
! Отговори
деградация преди 6 години
Според мене е по важно какво е положението в дунавска България,а не някакви си статийки спуснати от ПП ГЕРБ и ОП!
3
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политическите мишки излязоха от дупките си напомпани с парите на Сорос.
2
36
 
15
 
! Отговори
Янев преди 6 години
Дано скоро премине тая драма и направят новия лифт, че вече станахме за смях. Чесно казано ми се повръща в каква държава живеем.Заради няколко зелени *** тука мазало в цял сектор търпим
1
5
 
16
 
! Отговори
Хасфалт преди 6 години
Тези от Банско, като искат лифт, да си наемат "малко ром" да бере. Ни протестъри, ни горски, ни зелени, ни полиция, ни Слънцето, никой и гък няма да каже. Всички ще се правят на приятно разсеяни.