Церемонията в Желязната църква – голям жест на Турция

Събитието има както политическо, така и религиозно измерение
56

България ще помага в нормализирането на тона между Европейския съюз и Турция. Това обеща премиерът Борисов на турския президент Реджеп Ердоган. В Истанбул двамата лидери откриха реставрирания храм "Св. Стефан".

Сърцето на някогашен Цариград, т. нар. Желязна църква е важен исторически паметник както за турската страна, така и за България.

Още по темата

"Най-значимото послание от срещата на Борисов и Ердоган се крие в символиката на откриването на християнско светилище с вековна традиция в едно от сърцата на мултикултурализма, където доминираща е мюсюлманската религия", сподели в студиото на "България сутрин" журналистът Георги Коритаров.

По време на визитата си Борисов посочи, че предстои сериозен дебат за бъдещето на Европейския съюз в светлината на Brexit, но страната ни ще положи усилия за възстановяване на добрия тон и отношенията на партньорство между Турция и страните от ЕС.

Той подчерта, че България е заинтересована от нормализирането на диалога между Анкара и Брюксел и ще се опита да допринесе за постигане на разбирателство, което разрешава, а не създава проблеми.

"За мен това е един пример за това как България, а и ЕС могат да дадат импулс за едно ново обединение и разбирателство около идеята за съжителство на различия", допълни още Коритаров.

Пред Bulgaria ON AIR журналистът Тайфур Хюсеинов коментира, че самата церемония по откриването на църквата "Св. Стефан" е била голям жест от страна на турската държава.

"Безспорно символиката е голяма. Събитието има както политическо, така и религиозно измерение", каза още Тайфур Хюсеинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Американофил преди 6 години
Европа и Азия почват да си подобряват отношенията, възможно е да се обединят. Ипек Йолу ако се осъществи от Пекин продължавайки на Турция минавайки през Анкара и продължавайки към Великобритания до Лондон. От Ипек Йолу ще търгуват стоки за трилиони евро без да плащат такси комисионни мита на евреите, тогава американската икономика ще се застраши и доларът ще рухва с невидими бързи темпове.Трябва да отворим война на стратегически важни държави от Европа и Азия за да вземем контрол на Ипек Йолу.
45
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голямо Дрън.дрън.Турция сключва икономически договори с Франция където оплюха Ердоган ,ама той щял да купи 20 самолета ербъс и телешко месо от французите .Нашия кьорфишек ще ремонтира джамии да кляка и някой да му цуне гъ-зо а за икономиката голям среден .Иначе църквата рилича на арабски дворец и ако сложат отгоре един полумесец никой няма да се сети че е църква
44
0
 
3
 
! Отговори
Тангра преди 6 години
Бог е един и това е слънцето.Християнството поставя триединството на Отца и Сина и света го богу духа.Исляма, в миналото - Монофизитната ерес поставя Бог в центъра. Алах Акбар.Всъщност това са два различни начина на мислене.Но както каза великия Конфуций: Кой го е грижа дали една котка е бяла или черна. Важното е дали лови мишки.Така че, браво на двамата. Така трябва. Най-важното е да ти е добър комшията.
43
1
 
6
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 37 Опитите на Турция да промени мисленето ни не сполучиха , ама на Русия сполучиха и още как.Я виж какви гадняри ни направиха.Затова ни мразят в Европа ,а и в Русия.
42
5
 
8
 
! Отговори
АВЕ ФЮРЕР преди 6 години
Турция си прави реклама за да замете *** , а наш Боко и ръкопляска ,това е в превод ситуацията . Явно по Банкя много мозък не вирее .
41
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 41 Какъв флаг искаш,та ,,Желязната Църква" е към Вселенската Патриаршия !Целият този ,,панаир" е за да се покажат здравите връзки между Ердоган и васала му Борисоглу!
40
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Зурлата на монголския Циркааджия
39
8
 
12
 
! Отговори
Българче преди 6 години
Не че нещо, но вчера, от т.нар. "репортажи", да видяхте някъде българския флаг, националното ни знаме, да се развява?Ей така, от кумова срама??? Зер!Ама фесовете не са глупави!
38
10
 
15
 
! Отговори
славянин преди 6 години
На това му се вика ''реципрочност'' - срещу една ремонтирана прастара християнска църква в турция, над 1400 новопостроени джамии в България за последните 2 десетилетия! Големият Орбан съвсем ясно го каза: р.заните ''бежанци'' в Европа са ЗАВОЕВАТЕЛИ, но тук в *** някои мазохистични православни скотовe защитават със зъби и нокти анадолските наглеци и окупатори!
37
4
 
4
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 6 години
То няма спасение за иноверците, но дано Бог да ги помилва и да не ги съди строго - само заради благините, дето правят за православния храм! И многото хора, дето се трудиха за възстановяването на храма - да им вмени Бог тези дела за оправдание на Страшния съд!
36
11
 
15
 
! Отговори
факт преди 6 години
Бойко е национален предател то е ясно .ОП също .
35
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ало, нормалния!Не стига, че трябва да изтърпим всичко, не стига, че търпяхме пет века, не стига, че сега ще ни юрнете да си плащаме по всякакви начини "безплатната" църква,ами се опитвате и да ни принуждавате да мислим както на вас ви харесва.Не разбрахте ли, че с това няма да се справите? Освен геноцида, който ни унищожаваше физически, тия опити да ни промените мисленето не сполучиха. Точно това ни запази като народ.
34
5
 
6
 
! Отговори
нормален преди 6 години
Какво ли трябва да носи човек на раменете си за да напише всички тези примитивни и детски излияния под влияние на ,,Под игото"Деца,деца щом ИстаМбул и Света София са ви ясни,какво може да каже човек.Абе тия глави май ги ползвате само за вчесване? Или вие просто само за пари-без мисъл.?
33
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко ке ни потурчи.
32
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Захариева, сега при европредседателството, щяла да организира среща на евродепутатите с турска делегация. Еми това е бе, хора!Това е първата точка от списъка, който са и връчили, докато е откривала църквата.Сега чакаме следващите.
31
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** не стана "Троянски кон" на Мада Раша, ще се задоволи с "Троянско магаре" на Ердоганчо
30
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цъ, за *** няма угодия!
29
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
29. Само отбелязвам фактите. Вие се фукате, че я правите безплатно. Друг не би се фуклявил толкова. Но турчин винаги. От фукни живее. Проглушихте ни ушите, а и на целия свят, дано Европа чуе. Европа си знае какво да чува. За ваше нещастие.
28
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С турция нищо никога не е безплатно, а всичко сме си плащали стократно..*** си обича безплатните неща. Ако намериш някой да те храни безплатно и то не ден дава или година, а векове, обади се!
27
8
 
9
 
! Отговори
офффтопик преди 6 години
До Анонимен #26Много точно си описал какво мисля аз. Споделям го тук с мои познати - не съм бил прав, голяма работа било това. Ердоган е хитър и за да направи реставрацията значи си е наумил да поиска /или е поискал вече/ нещо голямо.