Цачева обеща ратификация за Истанбулската конвенция

Евродепутати питат за правата на ромите, подкупите и мигрантите
11 яну 2018 13:50, Екип на Dnes.bg
84
Цачева обеща ратификация за Истанбулската конвенция
Цецка Цачева. Снимка: архив, Булфото

Министърът на правосъдието Цецка Цачева обеща в Европейския парламент, че България ще ратифицира Истанбулската конвенция.

Запитана от депутат социалист по време на изслушване за приоритетите на Българското председателство за вълненията и конфронтацията у нас във връзка с конвенцията, Цачева ги отдаде на “демократичния процес” и на “свободата на словото, което изисква да се чуят различни мнения”. Тя обаче увери, че въпросът ще влезе за обсъждане в Народното събрание и че България ще ратифицира документа, свързан със защита правата на жените от домашно насилие.

Изслушването на Цачева и вътрешния министър Валентин Радев в комисията по граждански свободи на Европейския парламент премина при сравнително слаб интерес и дори приключи предсрочно.

Още по темата

Освен въпроси, свързани с програмата на Председателството, евродепутатите не пропуснаха да зададат въпроси за правата на ромите в България, за корупцията по границите, за измамите с регистрацията на автомобили втора ръка и с акцизите, както и за незаконния трафик на мигранти през страната.

Холандката Джудит Сарджентини от либералите поиска да знае защо България не взема повече мигранти от Гърция и Италия, като определи приетите досега 60 души като недостатъчни да се даде пример от председателстващата държава.

“Разбира се, ще дадем пример. Направили сме съответните запитвания, но бихме искали да се постигне общ подход и с тези, които не го правят”, отговори вътрешният министър Радев.

Миграцията е един от приоритетите на Председателството, което си поставя амбициозната цел да приключи реформата на европейската система за убежище и да укрепи външните граници през следващите 6 месеца.

Запитан от холандската социалистка Кати Пири за над 300 жалби за искани подкупи за преминаването на българската граница, както и от пътната полиция към чужденци, Радев я призова да чете също и статистиките на европейските агенции, които хвалят охраната на българските граници.

Въпросът, който най-много затрудни двамата български министри, беше за дискриминацията и езика на омразата към ромите. Той беше зададен от шведската евродепутатка социалистка Силвия Поза, която е от ромски произход. Цачева обеща само България да продължи да прави усилия за приемането на европейско равнище на Конвенцията на Съвета на Европа за човешките права.

Правосъдната министърка се опита да отклони и въпрос за позицията на България по отношение на наказателната процедура срещу Полша за неспазването на върховенството на закона, но след като той й беше повторно зададен, отговори, че България ще се придържа стриктно към правилата, като даде възможност на Варшава да се защити и да даде обяснение на обвиненията на Европейската комисия, че създава системен риск за независимостта на съдебната власт в страната.

Приоритетите на Българското председателство в областта на правосъдието ще се съсредоточат в пускането на европейската прокуратура, която ще се бори с измамите с еврофондове, развитието на електронното правосъдие и борбата с финансирането на организираната престъпност и измамите с непарични плащания.

В областта на вътрешните работи България ще акцентира върху миграцията, политиката за убежище, укрепване на външните граници и вътрешната сигурност, както и с реформата на Шенген, която е условие за приемането ни в безвизовата зона.


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
аве фюрер преди 1 година
Цачева ,вземи я смени таз картуна дет само да ти държи овесената коса става , и без туй за нищо свестно ти не служи.
67
0
 
18
 
! Отговори
Цецко лицето на 3тия преди 1 година
Цецо Цачев обеща на евро парламента че ще узаконим третия пол . И че лично той ше бъде ЛИЦЕТО на кампанията за ратификацията на истамбулската конвенция. Заедно със захариева ще излязат на митинга на Н.П.О голи със знаменца с цветовете на дъгата и със перо забито отзаде .
66
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евродепутати питат за правата на ромите, подкупите и мигрантите -
общо взето, за себеподобните си питат.
65
2
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 година
А някой е.в.р.о.е.й попита ли как са работещите българи????Пуста тояга, но не останаха мъже в България!!!
64
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тия неопределените кога ще им е парада?
63
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой е сложил снимката на Цецко Цачев за тази статия?
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тва с клоаката над пенджерите е Нулевополово
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мозъчният инсулт след удар в ченето или директно с папката по тиквата след приказки за 1001 протеста се постига бе
60
2
 
4
 
! Отговори
к0нсерва преди 1 година
муахаха и безвазелиново стадото булгари търпи!
59
0
 
9
 
! Отговори
иван преди 1 година
Ох , тоя ЕС няма ли да се разпада вече окончателно , че ще сътворят още повече абсурди !
58
0
 
15
 
! Отговори
П.Петров преди 1 година
С този мустак позицията на Цачева по "Истанбулската конвенция" е ясна, но не може да обещава нещо, което зависи от Парламента, а не от нея!
57
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако и сега,целокупният оФФчи мат'рял си затрае и преглътне поредния ***,който полиутайката му нахлузва,заслужава си всякаква участ!!!

Стойте и гледайте като уФФЪсе,как ви го нахлузват и ви затриват!!!

Крайно време е цлокупното стадо да се вдигне и покаже,че е народ...а не маЪрша!
56
1
 
13
 
! Отговори
преди 1 година
Това недоразумение не го избраха нито за президент, нито за народен представител, но пак се настани на държавната хранилка.
55
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това на снимката е третополово
същество готово да даде живота
си за истанбулската конвенция .
54
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откакто е дошла демокрацията, само за правата на ромите се говори. Някой може ли да посочи поне едно право, което българите имат, а те - не, както сега, така и преди.
53
0
 
40
 
! Отговори
до евродепутатите преди 1 година
Ще ви поправя! Трябва да питате дали ромите спазват задълженията си към държавата, а не дали им се спазват правата... Защото тия права дето те си приписват, никой друг ги няма..., дами и господа евродепутати
52
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе ей ,тез ойродупетати за Българите не питат ли ?-има едни такива послушни и Неми овЧеее дето само ги доят и стрижат без да ги ранят.
51
6
 
10
 
! Отговори
Професор преди 1 година
Браво Цачева. Това ще доведе до справяне с демографската криза.
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Досега мигрантите винаги са бягали натам коет/койт им тика лошото кат циклон и антициклон и заобикалят не се насочват към фронта на съпрконовение плюса с минуса,след кат маршрута е обходен им необходима спирка кат за почивка и да продължат,при по продължителни устойчиви непроменливи обстоятелства пътуването продължава,кат стигнат новото место и когат обстоятелствата се променят противоположно започва новото предвижване бягане отлетяване със заобикаляне,сбор да правим кат лошото не сме им тикали
49
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какви права на ромеите тези имат права каквито имам и аз като граждани на РБ нищо повече не трябва да им се дава иначе става дискриминация спрямо останалите