Трети пол, джендър... Враждебността – на терминологично ниво

НПО-та искат бързо да се ратифицира Истанбулската конвенция
9 яну 2018 20:00, Анисия Иванова
213
Трети пол, джендър... Враждебността – на терминологично ниво
Архив: Reuters

Истанбулската конвенция трябва да се ратифицира от парламента колкото се може по-бързо. За това настояха неправителствени организации на пресконференция днес.

Адвокати, психолози и експерти от Сдружение "Алианс за защита от насилие, основано на пола", Фондация П.У.Л.С. - Перник, Фондация "Български център за джендър изследвания", Националната мрежа за децата, в което се включват над 14 НПО-та от цялата страна, Фондация "Анимус" и други се обединиха около темата, че негативната реакция на документа е поради неговото непознаване и объркване в терминологията. Всъщност неговата основна цел е да защити от насилие най-уязвимите групи - жените и децата.

По думите на адв. Албена Койчева враждебната реакция срещу Конвенцията е на терминологично ниво и по-точно преводът на понятието "джендър" като социален пол. В текста никъде няма термин "трети пол", промотиране на еднополови бракове, транссексуалност или обучение, което е срещу "българските традиции", допълни тя.

Още по темата

Адвокат Даниела Горбунова от Фондация "Български център за джендър изследвания" разясни: "В член 3 на английския текст за думата "пол" е употребена "gender", а в българския текст, който за момента е неофициален превод, думата е преведена като "социален пол".

За да се изчисти терминологията към Конвенцията има обяснителен доклад, в който авторите дават допълнителни тълкувания на термините, вкл. и понятието "джендър", обясни тя. Проблемът е, че в работния превод на конвенцията терминът е преведен като "социален пол". В този доклад изрично се казва, че терминологията касае само жените и мъжете. Идеята е, че има социално конструирани роли, поведения, действия и атрибути, които дадено общество смята за приемливи за жените и мъжете. Някои роли или стереотипи обаче раждат вредни практики и са причина за насилието срещу жени.

По думите й тази терминология вече е навлязла в българското законодателство: "В Пътна карта за равнопоставеност на половете, която е публикувана на сайта на МО, 32 пъти е употребена думата "джендър".

Целта й е да има равнопоставеност за жените и мъжете, превенция срещу насилието, оказване на помощ на пострадалите и техните деца, наказателна отговорност за насилниците, изграждане на специализирани институции, да се създаде орган за постоянно действие и координация по тези проблеми.

Към момента Конвенцията има 28 ратификации от държави членки на ЕС, 17 държави, включително България, само са я подписали и са в процес на ратификация, и само 3, които все още не са я подписали - Армения, Азарбейджан и Руската Федерация.

"Прилагането на Конвенцията не може да се случи автоматично у нас - нужни са промени в законодателството, както в гражданското, така и в наказателното право", обясни адв. Койчева. Тя призна, че доста от принципите на документа и сега са приети от българската държава - за равенство на половете, за недискриминация по полов признак, за ненасилието.

Според статистиката от 2016 година 90% от 311-те клиенти на Фондация П.У.Л.С са пострадали от насилие, основано на пол, както и техните деца. Те преди всичко страдат от домашно насилие, оказано върху жените и майките в семейството, систематично стават свидетели или подлежат на различни видове насилие, включително и сексуално.

В България липсва официална статистика за жертвите на домашното насилие и насилието, основано на пола. Домашното насилие не е квалифицирано като престъпление в  Наказателния кодекс. Според данни на Фондацията у нас няма точна статистика за жертвите.

Проучване на НOEMA от 2001 г. показва, че всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие.

НПО-тата твърдят, че след ратифициране на Истанбулската конвенция ще може да се въведе национална статистика за случаите на домашно насилие и насилие, основано на пола, каквато в момента липсва.


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
“...В текста никъде няма транссексуалност или обучение, което е срещу "българските традиции", допълни тя....“ Нима? Колегата колко диоптъра носи, че да не вижда чл.4 пар.3 и по-специално- думите“ идентичност, основана на пола“/ джендър идентити/ и социален пол / джендър/?
154
1
 
12
 
! Отговори
нека пише в паспорта преди 10 месеца
Нека бе! Нека ги знаем кои не са наясно с самоидентификацията си. То в психиатрията си има диагноза за хората, които не възприемат правилно действителността.
И да се наказват със строг затвор всички от третия пол, ако въвеждат в заблуждение хетеросексуалните си партньори. Не искам утре синът ми да ми доведе ялова снаха с отрязани топки и премахната адамова ябълка!
153
1
 
20
 
! Отговори
Дд преди 10 месеца
На земята има само два човешки пола мъжки и женски. Всеки човек мъж или жена се мисли за нещо различно е психично болен и трябва да се лекува.
152
1
 
14
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 10 месеца
Трети пол няма, има мъж и жена, има едни органи наречени п,енис и вулва, които един без друг не могат, анусът е изход и смето-извоз, не е вход, останалото е гнусно, извратено и медицината го определя като психопатия! Вижте 10-тата международна класификация на болестите по която работим, и ще видите че хомосексуализмът се третира като психично разтройство на половата идентичност, въпреки либерастките напъни! Извратените да си правят клубове, където да си бъркат по анусите, но да не навират гнусния
151
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
вече браковете ще трябва да могат да се сключват и между трима мъж жена и туй третото щом се обичат младите.
150
2
 
7
 
! Отговори
Хххххх преди 10 месеца
Искаме як разврат ! Давайте всички конвенции !!!
149
1
 
12
 
! Отговори
extremist преди 10 месеца
АМИ ПУБЛИКУВАЙТЕ Я ТАЯ КОНВЕНЦИЯ, ВСИЧКИ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕМ С НЕЯ. ПОСЛЕ РЕФЕРЕНДУМ - ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯТА ! КАКВО ИСКАЛИ РАЗНИ НПО НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА
148
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като толкова искате да я ратифицирате тая конвенция и натъртвате, че едва ли не хората са против защитата от насилие, разделете я или приемете с възражения или частично... щото реално никой не е против това, а против противоречивите текстове и принудата да се признава и неутрален пол и т.н.
147
1
 
16
 
! Отговори
Men преди 10 месеца
След като толкова много НПО-та са "за" конвенцията,това означава,че тя нетрябва да бъде приета. Като гледам как вървят нещата, май хомосексуализма ще го правят задължителен.
146
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен142 Комунистите у нас ГЕРБ се зоват !Нали те ни пробутват джендерите и пи.дир.астията и Истамбулската конвенция .
,0
145
1
 
26
 
! Отговори
национални предатели преди 10 месеца
Пълна забрана за НПО-тата в България!
144
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
До Анонимен
ЕДВА ЛИ И ТАМ ЩЕ ГИ ДЪРЖАТ ПОВЕЧЕ ОТ 3 ДНИ И----ЗАРАВЯНЕ 3 М ПОД СНЕГА
143
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хах азис и китаица ще си търсят кръстници веско маринов може да стане от третия пол
142
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това не ме интересува. Ако ще и сто пола да си измислят. Интересува ме как ще си платя парното и кога ще спре да се стреля по улиците, сякаш сме във война.
141
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Истанбулската конвенция да се преработи с точни и ясни текстове.
Трети пол не съществува.Всичко извън него е здравна аномалия и подлежи на лечение.
И каква е тази "миграция" по полово "малтретиране"-абсолютни простотии.
Никакво ратифициране на такива двусмислени и оставящи вратички за сЛободно тълкуване на терминологията.
140
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А конвенцията показва ли как изглежда съответният орган на социалния пол?
139
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вярно, че не се споменава трети пол. Защо обаче се дава дефиниция на понятието "пол" (като "gender" вместо "sex")? Нещо повече- с въвеждането на понятието "джендър" на практика се включват всички отклонения от двата биологични пола било то на психологична или социална основа. Т.е. всякакви вариации ще се считат за нормални,ерго- с равни права.
138
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Треторазрядни и послушни медии ви занимават с глупости за да ви отвличат вниманието от чудовищните кражби, неистовата корупция, масовите убийства, бедността и мизерията...
137
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много викате комунистите, ама бързо забравихте вашите джендъри и скандалите с червените прашки... Пак крадеца вика дръжте крадеца. И вашия върховен вожд Ленин и той е бил джендър-мендър.
136
2
 
14
 
! Отговори
Пак ни лъжат преди 10 месеца
(продължение) то и раса не е дефинирано, какво е, защото все още се спори какво е раса.
Третото е, че на 4 места в документа се използва терминът "съпруг/съпруга", т.е. единият съпруг да не извършва насилие срещу втория съпруг. Мъж срещу мъж, а не насилие над жени.