Трети пол, джендър... Враждебността – на терминологично ниво

НПО-та искат бързо да се ратифицира Истанбулската конвенция
9 яну 2018 20:00, Анисия Иванова
213
Трети пол, джендър... Враждебността – на терминологично ниво
Архив: Reuters

Истанбулската конвенция трябва да се ратифицира от парламента колкото се може по-бързо. За това настояха неправителствени организации на пресконференция днес.

Адвокати, психолози и експерти от Сдружение "Алианс за защита от насилие, основано на пола", Фондация П.У.Л.С. - Перник, Фондация "Български център за джендър изследвания", Националната мрежа за децата, в което се включват над 14 НПО-та от цялата страна, Фондация "Анимус" и други се обединиха около темата, че негативната реакция на документа е поради неговото непознаване и объркване в терминологията. Всъщност неговата основна цел е да защити от насилие най-уязвимите групи - жените и децата.

По думите на адв. Албена Койчева враждебната реакция срещу Конвенцията е на терминологично ниво и по-точно преводът на понятието "джендър" като социален пол. В текста никъде няма термин "трети пол", промотиране на еднополови бракове, транссексуалност или обучение, което е срещу "българските традиции", допълни тя.

Още по темата

Адвокат Даниела Горбунова от Фондация "Български център за джендър изследвания" разясни: "В член 3 на английския текст за думата "пол" е употребена "gender", а в българския текст, който за момента е неофициален превод, думата е преведена като "социален пол".

За да се изчисти терминологията към Конвенцията има обяснителен доклад, в който авторите дават допълнителни тълкувания на термините, вкл. и понятието "джендър", обясни тя. Проблемът е, че в работния превод на конвенцията терминът е преведен като "социален пол". В този доклад изрично се казва, че терминологията касае само жените и мъжете. Идеята е, че има социално конструирани роли, поведения, действия и атрибути, които дадено общество смята за приемливи за жените и мъжете. Някои роли или стереотипи обаче раждат вредни практики и са причина за насилието срещу жени.

По думите й тази терминология вече е навлязла в българското законодателство: "В Пътна карта за равнопоставеност на половете, която е публикувана на сайта на МО, 32 пъти е употребена думата "джендър".

Целта й е да има равнопоставеност за жените и мъжете, превенция срещу насилието, оказване на помощ на пострадалите и техните деца, наказателна отговорност за насилниците, изграждане на специализирани институции, да се създаде орган за постоянно действие и координация по тези проблеми.

Към момента Конвенцията има 28 ратификации от държави членки на ЕС, 17 държави, включително България, само са я подписали и са в процес на ратификация, и само 3, които все още не са я подписали - Армения, Азарбейджан и Руската Федерация.

"Прилагането на Конвенцията не може да се случи автоматично у нас - нужни са промени в законодателството, както в гражданското, така и в наказателното право", обясни адв. Койчева. Тя призна, че доста от принципите на документа и сега са приети от българската държава - за равенство на половете, за недискриминация по полов признак, за ненасилието.

Според статистиката от 2016 година 90% от 311-те клиенти на Фондация П.У.Л.С са пострадали от насилие, основано на пол, както и техните деца. Те преди всичко страдат от домашно насилие, оказано върху жените и майките в семейството, систематично стават свидетели или подлежат на различни видове насилие, включително и сексуално.

В България липсва официална статистика за жертвите на домашното насилие и насилието, основано на пола. Домашното насилие не е квалифицирано като престъпление в  Наказателния кодекс. Според данни на Фондацията у нас няма точна статистика за жертвите.

Проучване на НOEMA от 2001 г. показва, че всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие.

НПО-тата твърдят, че след ратифициране на Истанбулската конвенция ще може да се въведе национална статистика за случаите на домашно насилие и насилие, основано на пола, каквато в момента липсва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
3
 
12
 
! Отговори
нека пише в паспорта преди 6 години
Нека бе! Нека ги знаем кои не са наясно с самоидентификацията си. То в психиатрията си има диагноза за хората, които не възприемат правилно действителността. И да се наказват със строг затвор всички от третия пол, ако въвеждат в заблуждение хетеросексуалните си партньори. Не искам утре синът ми да ми доведе ялова снаха с отрязани топки и премахната адамова ябълка!
147
3
 
21
 
! Отговори
Дд преди 6 години
На земята има само два човешки пола мъжки и женски. Всеки човек мъж или жена се мисли за нещо различно е психично болен и трябва да се лекува.
146
3
 
15
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 6 години
Трети пол няма, има мъж и жена, има едни органи наречени п,енис и вулва, които един без друг не могат, анусът е изход и смето-извоз, не е вход, останалото е гнусно, извратено и медицината го определя като психопатия! Вижте 10-тата международна класификация на болестите по която работим, и ще видите че хомосексуализмът се третира като психично разтройство на половата идентичност, въпреки либерастките напъни! Извратените да си правят клубове, където да си бъркат по ***, но да не навират гнусния
145
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
вече браковете ще трябва да могат да се сключват и между трима мъж жена и туй третото щом се обичат младите.
144
4
 
7
 
! Отговори
Хххххх преди 6 години
Искаме як разврат ! Давайте всички конвенции !!!
143
2
 
12
 
! Отговори
extremist преди 6 години
АМИ ПУБЛИКУВАЙТЕ Я ТАЯ КОНВЕНЦИЯ, ВСИЧКИ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕМ С НЕЯ. ПОСЛЕ РЕФЕРЕНДУМ - ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯТА ! КАКВО ИСКАЛИ РАЗНИ НПО НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА
142
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като толкова искате да я ратифицирате тая конвенция и натъртвате, че едва ли не хората са против защитата от насилие, разделете я или приемете с възражения или частично... щото реално никой не е против това, а против противоречивите текстове и принудата да се признава и неутрален пол и т.н.
141
2
 
16
 
! Отговори
Men преди 6 години
След като толкова много НПО-та са "за" конвенцията,това означава,че тя нетрябва да бъде приета. Като гледам как вървят нещата, май хомосексуализма ще го правят задължителен.
140
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен142 Комунистите у нас ГЕРБ се зоват !Нали те ни пробутват джендерите и пи.дир.астията и Истамбулската конвенция .,0
139
2
 
26
 
! Отговори
национални предатели преди 6 години
Пълна забрана за НПО-тата в България!
138
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До АнонименЕДВА ЛИ И ТАМ ЩЕ ГИ ДЪРЖАТ ПОВЕЧЕ ОТ 3 ДНИ И----ЗАРАВЯНЕ 3 М ПОД СНЕГА
137
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хах азис и китаица ще си търсят кръстници веско маринов може да стане от третия пол
136
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не ме интересува. Ако ще и сто пола да си измислят. Интересува ме как ще си платя парното и кога ще спре да се стреля по улиците, сякаш сме във война.
135
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истанбулската конвенция да се преработи с точни и ясни текстове.Трети пол не съществува.Всичко извън него е здравна аномалия и подлежи на лечение.И каква е тази "миграция" по полово "малтретиране"-абсолютни простотии.Никакво ратифициране на такива двусмислени и оставящи вратички за сЛободно тълкуване на терминологията.
134
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А конвенцията показва ли как изглежда съответният орган на социалния пол?
133
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярно, че не се споменава трети пол. Защо обаче се дава дефиниция на понятието "пол" (като "gender" вместо "sex")? Нещо повече- с въвеждането на понятието "***" на практика се включват всички отклонения от двата биологични пола било то на психологична или социална основа. Т.е. всякакви вариации ще се считат за нормални,ерго- с равни права.
132
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Треторазрядни и послушни медии ви занимават с глупости за да ви отвличат вниманието от чудовищните кражби, неистовата корупция, масовите убийства, бедността и мизерията...
131
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много викате комунистите, ама бързо забравихте вашите *** и скандалите с червените прашки... Пак крадеца вика дръжте крадеца. И вашия върховен вожд Ленин и той е бил ***-мендър.
130
3
 
14
 
! Отговори
Пак ни лъжат преди 6 години
(продължение) то и раса не е дефинирано, какво е, защото все още се спори какво е раса.Третото е, че на 4 места в документа се използва терминът "съпруг/съпруга", т.е. единият съпруг да не извършва насилие срещу втория съпруг. Мъж срещу мъж, а не насилие над жени.
129
2
 
21
 
! Отговори
Пак ни лъжат преди 6 години
Лъжат разбира се.На три места в текста на български има доста странни неща.Започва се с определения и там пол е дефиниран като: точка в: пол означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете;След това изведнъж се вкарва терминът "социален пол", който не е дефиниран:... мерките за защита на правата на жертвите, трябва да бъде осигурено без всякаквадискриминация, основана на пол, социален пол, раса, ..