Туск на български: Отечество любезно, как хубаво си ти!

"Никой не ви е дал нищо даром, вие сте творците на този исторически обрат"
Обновена: 11 яну 2018 23:02 | 11 яну 2018 20:23, Красимир Ангелов
177

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Голям фурор със своята реч по време на откриването на българското председателство на Съвета на ЕС предизвика председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Политикът, който е поляк, произнесе цялата си реч на български език, като я започна със стихотворението "Отечество любезно" на Иван Вазов.

Още по темата
"Добре е, че един от приоритетите на българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача да се поднови европейската перспектива за целия регион", посочи в своята реч Туск.

"Като поляк, аз добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето Отечество. Никой не ви е дал нищо даром, вие самите на първо място сте творците на този исторически обрат, на тези нови по-нови красоти“, подчерта председателят на Европейския съвет.

По думите му всички искат на Балканите да има стабилност, сигурност и благоденствие. "Това заслужават хората в целия този регион“, посочи още Доналд Туск.

"Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков на Световната купа", завърши словото си Туск.

"Председателството съвпада с ключов момент, ред знакови инициативи за определяне на бъдещето на ЕС са в ход, не бих могъл да си представя по-добра личност от добрия ми приятел Бойко Борисов, която да поеме лидерството за 6 месеца, а и за по-нататък", заяви пък председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Гордея се, че съм малка част от присъединяването на България към ЕС“, посочи той. "България води Европа от тази вечер, България е страна, към която изпитвам особена слабост. Вашето място е в Европа, в еврото и ние сътрудничим с вас по този въпрос. Комисията е на страната на България“, обяви още председателят на ЕК и завърши със "Съединението прави силата".

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви в своята реч, че българското председателство е добро време за размисъл как да направим ЕС по-ефективен, по-демократичен и по-гъвкав. Той благодари на българските институции и правителството за силния ангажимент в защита на общата граница на ЕС, както и за сътрудничеството между българската армия и полиция и европейските им колеги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доналд Туск няма работа в България и няма никакво право да говори против Русия.
148
0
 
4
 
! Отговори
Edward преди 6 години
До Щ.Младши Поляците никога не са били православни и никога не са пишели на кирилица.
147
1
 
7
 
! Отговори
Европедерасти преди 6 години
Известен в Полша като предател, лъжец и лицемер, рижият протеже на баба Меркел направи гъдел на наивните българи.
146
1
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До неутрален- Нашите говорят английски , точно като Туск бълтарски.
145
5
 
7
 
! Отговори
зрител преди 6 години
Няма спор, Доналд Туск беше гвоздеят на програмата! Обра заслужено точките на всички! Показа на практика, какво означава висока класа политик и оратор с харизма! Нашите могат само да му гълтат прахоляка. А т. нар. концерт след това си беше направо жалък! Добре, че бяха ансамбъл "Българе", та малко от малко нещата се подобриха.
144
2
 
4
 
! Отговори
Щ.Младши преди 6 години
Доналд Туск е наш човек- поляците са били православни Българи и са пишели на Кирилица до Х век,понеже са спазвали заповедите на княз Борис "Първи"!
143
6
 
4
 
! Отговори
Каратека преди 6 години
Правилният ни път е със Европейския съюз... Това че, 19 век ни отнеха земя таке е , но сега ни връщат кеш, търговия, инвестиции, стандарт на живот,сравним с горе-долу нормалното. Когато бяха комунистите, нямаше никакво развитие, *** никакво.Бойко е всякакъв, ама прави добри неща за България- Бойко е нашият лидер.Слушайте го и изпълнявайте.Русначетата са най-голямата работа и ще бъдат н1 поради простата причина , че имат 18% от цялата суша на земята. Не била обработваема, бла бла бла.
142
2
 
4
 
! Отговори
ако си дал преди 6 години
Ние сме дали не само на европа но и на света.На европа дадохме цивилизация , на русия азбука , на америка иновативни изобретатели , на бразилия президент, на полша и източна европа потомства със здрав български ген от черноморието,на япония и китай кисело мляко благодарение на което са най-дълголетните нации
141
3
 
13
 
! Отговори
бас преди 6 години
Поляците и Чехите ни почитат въпреки че сме се обръщали срещу тях.На Чехите им пратихме танковедас стрелят по мирни граждани.А повечето Българи почитат русия която ни се подиграва открито нищо че смеим дали азбуката и вярата най-голямото богатство.
140
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 6 години
Туск на български,а нашето слънце,кога ще каже една дума на английски,всички премиери в света говорят свободно ,английски,само нашето слънце не може.
139
7
 
10
 
! Отговори
неутрален- преди 6 години
Вълнуващи и верни приведствия от отговорни европейски политицОтдаващи заслужено признание на правилната и полезна политика на българското правителство и на личния принос на премиера на България г-н Бойко Борисов!Благодаря!
138
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БОК трябва да предложи оплюването за олимпийски спорт, там са ни най-големите шансове да се класираме със златен медал! Човекът изнася практическо упражнение по дипломация, обаче коментиращите като типични българи и това го владеят до съвършенство!
137
13
 
6
 
! Отговори
Спарта преди 6 години
Спартанци нека си кажем истината - голяма част от поляците на възраст между 35 и 45 години са си полу-българи, заради освободеното поведение на майките им, когато палуваха по родното черноморие. Това първо, второ Доналд, /неслучайно и едновременно най-популярно име за анимационен герой и политик/ ни демонстрира какво е всъщност еврогейският съюз - това е развален български, фанфари и тъпани, простете барабани. Разточително, но за сметка на това силно еуфорично и от ниска класа панаирджийско шоу, което еврогейовете се опитват да представят, че е взето от сцената на най-скъпото казино на Лас Вег
136
1
 
6
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
До БЪЛГАРСКИЙТова, че имаме славянски произход с поляците не ни прави братя.Г-н Собиески е победил турците, ама къде?След Варненчик никой европейски владетел дори и не си помисля за поход към балканите, а в последствие Османската империя става ключов партньор на Европа и Англия. Нас ни отписват. Спомнете си позорния Берлински договор от 1878 година, той в наша полза ли е?Господа, интереса клати феса! И няма нужда от дифирамби.
135
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не е първият случай, когато полски дипломати рецитират стихотворения на български език - спомнете си как служителите от посолството им ни поздравиха за трети март. Припомнят ни моменти от историята ни и ценности, които ние сме забравили.Държави като Полша и Чехия се отнасят с нас с много повече уважение и добронамереност, отколкото представителите на една друга държава, които постоянно ни напомнят колко трябва да сме им благодарни
134
0
 
3
 
! Отговори
Яаааа, преди 6 години
На снимка 6 защо Бойко зяпа в друга посока? Пак ли се подготвя за извъртане?
133
8
 
7
 
! Отговори
Бако преди 6 години
Обядът на един евродеребей в София ще струва 100 евро, колкото пенсията на един български пенсионер
132
1
 
11
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Снимка 6 - Някой нещо да каже за Цвета Караянчева?? В главата като метла, и с това прискрипано елече, ужас. Да не говорим, че излезе с листове в ръка, също както правеше и Роско - палячото с картончетата. Как пък тея не можаха две думи да научат да кажат, без да четат. Ама защо мълчите бе, ако беше Десислава Радева щяхте да се надпреварвате на плюете.
131
2
 
13
 
! Отговори
Плачков преди 6 години
Плача направоот радост и умиление
130
6
 
10
 
! Отговори
Край преди 6 години
Тая реч е нещо като облекчаваща капчица вазелин на правилното място. Някой и се радват.