Борисов: У нас щяхме да имаме Косово, ако не беше Варшавският договор!

ЕС да помисли сериозно за последиците от влошаване на отношенията с Турция
12 яну 2018 11:00, Елка Василева
216
Борисов: У нас щяхме да имаме Косово, ако не беше Варшавският договор!
Бойко Борисов. Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

"Проблемът за Кипър няма да бъде решен по време на българското председателство на ЕС". Това заявява пред кипърската новинарска агенция КНА българският премиер Бойко Борисов.

По думите на министър-председателя "ЕС трябва да помисли много сериозно за рисковете и последствията от влошаване на отношенията му с Турция".

Той казва още, че "ако сменим подхода спрямо Турция, това трябва да намери отражение в отбранителната политика на ЕС", пише КНА.

В отговор на въпрос дали и доколко Българското председателство ще даде тласък на разширяването на митническия съюз между ЕС и Турция и на либерализацията на визовия режим за турските граждани, българският министър-председател посочва, че "като съпредседател на Съвета България преценява, че суверенното право за взимане на решения по тези въпроси е на самия Съвет на държавите членки. В този смисъл аз мога само да "мисля на глас", отговаряйки на вашия въпрос", посочва той.

"За мнозина Турция е далечна страна, за приятелите ни в Кипър, за Гърция и тук в България обаче Турция е близо, тя има 80 милиона население и армия, която действа много ефикасно", отбелязва Бойко Борисов.

"Ние следим хода на събитията... ЕС има търговски връзки с Турция, има сътрудничество по въпроса за Сирия и тероризма, искаме ли ние да влошим тези отношения, искаме ли да продължим да разменяме лоши изрази на високо ниво?", пита Борисов.

"В България ние имаме мюсюлманско малцинство... ние сме много внимателни по отношение на етническата толерантност", казва още премиерът.

Бойко Борисов обяснява, че "през 80-те години и по време на "Възродителния процес" един милион граждани с мюсюлманско вероизповедание са напуснали България. И ние щяхме да имаме Косово тогава, ако не беше мощният Варшавски договор".

"В България имаме 1300 джамии. Когато бяхме член на Варшавския договор със 100 хиляди души армия, планирахме да задържим турците за четири дни на границата в случай на нападение, докато дойде помощ от Съветския съюз. Ние винаги ще стоим на европейска позиция по въпроса за Турция, но ако искаме това да се промени, трябва да го обсъдим - ако нещо се промени, тогава трябва то да намери отражение в отбранителната политика", пояснява Борисов, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
29
 
13
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
До Анонимен 61Ало 80-те процента! Каква най-голяма армия в НАТО бе идито. САЩ имат армия поне 2 пъти по-силна от всички останали взети накуп. Турция е една плюнка и дори Франция и Великобритания са с по-силно армии.
176
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аллилуя!!!!Най-после му светна пред очите.А миналата година обяви Русия за наш враг,а пък президентчето МУ за малко не и обяви война.Оооо времена,ооо нрави!
175
12
 
11
 
! Отговори
Йордан преди 6 години
Сега нов варшавски договор ли ще прави комуниста боко?
174
11
 
46
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Мнозина помнят така наречения "Възродителен процес" със смяната на имената, но малцина помнят причините, а имено опита на западните и турските спец служби да предизвикат етнически конфликт със подготовката на терористични групи в Бг.Спомнете си терористичните актове в Бг по онова време.Не твърдя, че насилствената смяна на имената беше правилното решение, но именно членството ни във Варшавския договор предотврати пряката турската воена интервенция.
173
2
 
6
 
! Отговори
до 36 преди 6 години
До Анонименпропуснал си четирите годишни сезона и лошия Иван Костов
172
8
 
38
 
! Отговори
дее преди 6 години
Този нашия премиер хленчи за Турция повече отколкото за България напоследък. Че и заплашва ЕС с турската армия като че ли. Доста близък ще да е станал на Ердоган.
171
8
 
28
 
! Отговори
Сиртаки преди 6 години
Какво ли си мислят гърците за тези размишления на Борисов. Едва ли са възхитени от некомпетентните му изказвания. Влошава отношенията ни с Гърция.
170
6
 
30
 
! Отговори
Гурбетчия преди 6 години
Отговарям на всички, които оспорват мнението ми.Според вас американците нападнаха Сърбия, защото е имало геноцид.Имате ли представа колко сърби са избити през същото това време.Ама ние сме много далеч от истината и не знам дали някога ще излезе наяве.
169
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Б.Б. нещо съвсем изперка.
168
2
 
5
 
! Отговори
елементарно е преди 6 години
До Анонимен 168Въпроса с разделения Кипър е основния и най-важен въпрос за тях!За това и Бойко говори пред кипърската агенция за турците!
167
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНикой на никого не е обявявал война, бай Тошо и Турция се разбираха прекрасно и когато Турция беше изоставена и в криза,бай Тошо им даде заем,доколкото знам,туците са го посрещнали като цар.Но разделянето на изток-запад доведе атентатите и след това екскурзията и разделението.
166
20
 
10
 
! Отговори
Хага преди 6 години
Един осъден няма в Хага пред Трибунала за Възродителен Процес , ето това е Новина
165
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По голяма глупост не бях чел .
164
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 162Турция война ли е била обявила на Бг?
163
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От цитираните изказвания оставам с впечатлението, че турското население в Бг се приема за рисков контингент. И че 1989г. Тр щяла да нападне Бг, ако не били въоръжените сили на Варшавския договор. Ако правителството иска днес да прогони турското население от Бг, нека да го каже в прав текст, а не с намеци и препратки към минали времена. От 1. ден на европредседателството мин- председателят повдига въпроса за турците в Бг.
162
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Логото на председателството Цеко ли го избра, така да му напомня на логото на П.И.Б.
161
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 165Нато няма какво да направи в случая, и двете страни са му членки. Но се опитват заедно с ЕС да напрвят нещо по въпроса откакто се помня. Друг е въпроса че нито Турция, нито Гъция отстъпват.
160
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 163 Кажи го това точно на кипърците дето им взеха половината остров. И какво направи НАТО? Едно голямо НИЩО!
159
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аааааа,сега и там да трупаме заеми ли?Щото малко натрупахме досега.Май Доган наистина ще се окаже най-умния политик,а и такива големи заеми нямахме през управлението му.
158
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не бяха дошли комунистите нито щеше да има Вършавски договор нито нужда някой да ни спасява