Чехия се чуди: Щом Гърция е в Шенген, защо България да не може!

Борисов поиска центрове за мигранти извън Евросъюза
22 яну 2018 18:30,
77

Снимка: Министерски съвет

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш изрази недоумението си от това, че страна като Гърция е в Шенген, а  България, Румъния и Хърватия не са.

Бабиш направи сравнението по време на пресконференция с българския си колега Бойко Борисов в Министерския съвет. Днес двамата премиери проведоха работна среща в София.

Пред медиите Бабиш допълни и че с водената политика страната ни е заслужила да бъде част от Шенгенското пространство, съобщи БТА.

Още по темата

Чешкият премиер обясни, че Прага и София имат общи възгледи по много от важните теми на Европа. Затова Бабиш се радвал, че именно България поема председателството на Съвета на ЕС.

От София премиерът на Чехия се обяви против Дъблинското споразумение, което според него не работи ефективно, особено в частта за квотите за разпределението на бежанците.

Андрей Бабиш се възмути, че това споразумение е било взето на ниво министри на вътрешни работи. Той изрази надежда, че по време на българското председателство на ЕС да започне промяната на споразумението.

По време на разговорите двамата премиери са разговаряли и за кохезионните фондове, върху които според Бабиш, страните-членки на ЕС трябва да имат повече влияние.

Борисов подкрепи колегата си от Чехия, че Дъблинското споразумение не работи ефективно. Той поиска компромисен вариант и настоя бежанците да преминават границите в ЕС само чрез официалните ГКПП-та.

Българският премиер призова и да се работи с дипломатични средства за подпомагане на мирния процес в страните, откъдето идват бежанците, което ще спомогне за тяхното завръщане.

Бойко Борисов предложи отново да се създадат центрове по сигурност за бежанците, които да бъдат изнесени извън ЕС. Според българския премиер трябва да се удължи и споразумението с Турция. Той е на мнение, че нормализирането на отношенията с Турция гарантира по-сигурно участие на южната съседка в НАТО.

Двамата премиери обърнаха внимание и на предстоящия Голям съвет за единен стандарт на храните, който ще се проведе през април в София. Бабиш и Борисов се обединиха, че това е много важна тема, на която трябва да се обърне особено внимание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
13
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
В неформален разговор му обясних защо. Да не се чуди човека че го гледам е доброжелателен. Като му казах че за 100 евро 4 ченгета може да си купиш, той вика "аа ясна работата дерзайте до 2-3 години да няма корупция", а пък аз му викам ей и аз точно това казах оня ден.
2
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като клиниката в Брюксел временно пусна психичноболните си пациенти на посещение у нас, най-накрая да ни посети и един нормален европейски лидер.
1
24
 
18
 
! Отговори
Бай Оня преди 6 години
Шенген, все ми е тая дали сме в Шенген или не! Утре еврогейската *** ще се разпадне!