Владислав Горанов: Ако приемем еврото, цените няма да се повишат!

Даде пример с Балтийските държави, където оскъпяването е било под 1%
Обновена: 26 яну 2018 22:36 | 26 яну 2018 22:35,
322
Владислав Горанов: Ако приемем еврото, цените няма да се повишат!
Снимка: кадър БНТ

"Заслужаваме да сме част от еврозоната, радвам се, че и това е преобладаващото мнение в българското общество", заяви министърът на финансите Владислав Горанов в студиото на "Панорама".

ЕВРО В БЪЛГАРИЯ - КОГА?

Той изрази надежда това да стане възможно по-бързо. 

"Стандартният отговор е - когато сме готови, но ние трябва да настояваме да ни допуснат или да дадат точни аргументи защо не е време за това", коментира Горанов пред БНТ и допълни, че е информирал европейските партньори, че е добре да влезем в чакалнята на еврозоната през първата половина на тази година, а след това има поне двугодишен период за цялостното приключване на процеса по приемането на еврото.

"Категорично съм сигурен, че цените няма да се повишат, това показва и предишният опит на други държави", каза финансовият министър. 

Той даде пример с Балтийските държави, където оскъпяването е било под 1%. 

"Ако цената е 1% инфлация, аз съм готов да отстоявам това", категоричен беше Горанов.

Според него в България отдавна търпим "негативите" от членството в еврозоната, без да ползваме позитивите и да сме част от една модерна и интегрирана Европа.

"Зависими сме най-вече от Европейската централна банка, процесът е отчасти политически, не сме чули рационален аргумент против това да сме част от това пространство", допълни още той.

ВОТЪТ НА НЕДОВЕРИЕ

"Нямаше как този вот да бъде успешен, първо - минало е твърде малко време от предишните избори, колегите от опозицията търсеха тема, която да засегне максимално авторитета на това управление, но не уцелиха добре, нямаха достатъчно аргументи. Темата за корупцията е тема за усещане в обществото. България е на 12-о място по този показател в ЕС. Това не е житейски факт, а само социологически", каза Горанов и допълни, че дебатът в НС е бил далеч от това, което се очаква. 

"Ако има данни за корупция, то те трябва да са в правораздавателните органи", коментира той.

"С 23% са нараснали приходите от акцизи между 2014 и 2017 г. Потенциалните рискове в системата на митниците не са реализирани, анализите на системата, изложени от страна на ДАНС, показват, че има слабости в системата", заяви още той. 

ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ

Според Горанов темата е обсъдена много набързо, без съществени дебати. 

"Искахме да покажем, че сме част от съвременните европейски ценности, без да сме разказали на обществото. В Истанбулската конвенция няма нищо друго, освен темата за борбата с насилието над жени и деца. Дали ще я подкрепим е въпрос на цивилизован избор. Нужно беше да си дадем повече време, за да разкажем правилната история. В нея има 50-60 текста, всеки български гражданин ще разбере за какво става дума, ако я прочете. Ако не я приемем, ще останем от другата страна на Босфора", каза в заключение Владислав Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
52
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
цените в бьлгария от една година се вдигат тихомьлком пример защо не казватемаслото от 250 гр защо е 6 лв и 6 яица 3 лв к мляко 400 гр над 1 лев хляб 1=50 лвток вода парно лекарства цените ще се вдигнат до небесата докато влезем в евротозащото ние бьлгарите понеже сме много хитри предвидливо увеличаваме всичко и сеподготвяме предварително
25
2
 
18
 
! Отговори
Абе, къде е Дянков ? преди 6 години
Сороc, ако реши да играе срещу еврото,дали ще стане беля ?!
24
2
 
48
 
! Отговори
14371 преди 6 години
Само от закръглянето на цифрите, ще има покачване на цените. Достатъчно е това, за да съм наясно, че този или нищо не разбира, или просто лъже.Примерът с Балтийските страни е некоректен, защото там се излязха огромни суми, за да се отделят от Москва. най-важното за що годе приемлив преход към еврото е да имаме стабилна и самостоятелна икономика. Ясни са апетитите за лесни и безнаказани парични афери, но не чрез еврото и свалянето на валутния борд. Този борд ни пази от сррив.
23
1
 
43
 
! Отговори
лъжи, лъжи и лъжи преди 6 години
Аз на тези, взели на мой гръб 26млрд , без да питат, ли да вярвам или на това какво стана в другите държави при приемането на еврото?
22
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не познавам европейска държава, в която, след приемането на еврото, цените да не са се увеличили. Ама дано и заплатите ги последват поне с малко...
21
2
 
50
 
! Отговори
8 преди 6 години
Всички политици са патологични лъжци начело с шефа му на тоя. Е защо да му вярвам?
20
2
 
22
 
! Отговори
До Некъф преди 6 години
Баси кефа, ако си "одрежеш главата"!Можеш да продаваш билетчета да те гледаме. Ще станеш милионер!
19
2
 
41
 
! Отговори
споко преди 6 години
*** ще имапри всички от сърце,във празните джобовеще бъркате с ръце.
18
3
 
44
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Тоя пън на кого говори тия лъжи. Само като знам как побългаряваме нещата ако няма най малко 30-40% инфлация при приемане на еврото ще си одрежа главата.
17
13
 
42
 
! Отговори
Предложение преди 6 години
Който е "ЗА" да приемем рублата, веднага да ми сложи един плюс!
16
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дрън, дрън ..... Всички вече знаем, че ще ни прецакат......1997 година преди да ни ограбят с хипер инфлацията пак ни караха към рая....
15
5
 
33
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Най добре да приемем бийткиина. Хахаха
14
4
 
14
 
! Отговори
чуто преди време преди 6 години
Ойро тойро
13
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На теория да, но на практика винаги става повишение. Всичко ще се закръгли и ако случайно е по-евтино нещо отколкото в чужбина ще поскъпне, но затова пък всичко по-скъпо ще си остане по-скъпо. Хайде да видим сега с нарастване цената на петрола, кое ще поевтинее. Да не би цените на бензина или нафтата да паднаха 3 пъти, когато беше 160$ и после като беше 50$.
12
5
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не би хляба който е 1 лев да го направят 50 евро цента. Ти за какво ги имаш мутрите за умници ли? Не само че цените ще скочат ами направо ще те прескочат. Имаме пресни примери от тези държави които приеха еврото преди няколко години. Да не би сиренето от 10 лева да стане на 5 евро. Кой ще седне да ти изчислява като може направо 10 евро и ду.аш тараторо. Това означава че с тази заплата ако си си позволявал два пъти повече неща с онази в евро ще го дуа.ш тараторо и за хляб няма да имаме.
11
4
 
71
 
! Отговори
Партиен член преди 6 години
Щом тия казват че нещо няма да се повиши значи че ще се повиши.Доказват го постоянно.
10
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВРЕДАТА ОТ ОДОБРЕНИЕТО НА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ Е ОЧЕВИДНА.
9
5
 
51
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Абе, то и в другите страни, които приеха езерото цените нямаше да се променят.
8
9
 
69
 
! Отговори
123 преди 6 години
Разбира се че цените няма да се променят - номинално. От 1 лв. ще стане 1 EUR. Но аплатата от 600 лв. ще стане 307 eur.
7
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако има резерви, защо миналата година бе гласуван заем от 17 МИЛИАРДА