Владислав Горанов: Ако приемем еврото, цените няма да се повишат!

Даде пример с Балтийските държави, където оскъпяването е било под 1%
Обновена: 26 яну 2018 22:36 | 26 яну 2018 22:35,
322
Владислав Горанов: Ако приемем еврото, цените няма да се повишат!
Снимка: кадър БНТ

"Заслужаваме да сме част от еврозоната, радвам се, че и това е преобладаващото мнение в българското общество", заяви министърът на финансите Владислав Горанов в студиото на "Панорама".

ЕВРО В БЪЛГАРИЯ - КОГА?

Той изрази надежда това да стане възможно по-бързо. 

"Стандартният отговор е - когато сме готови, но ние трябва да настояваме да ни допуснат или да дадат точни аргументи защо не е време за това", коментира Горанов пред БНТ и допълни, че е информирал европейските партньори, че е добре да влезем в чакалнята на еврозоната през първата половина на тази година, а след това има поне двугодишен период за цялостното приключване на процеса по приемането на еврото.

"Категорично съм сигурен, че цените няма да се повишат, това показва и предишният опит на други държави", каза финансовият министър. 

Той даде пример с Балтийските държави, където оскъпяването е било под 1%. 

"Ако цената е 1% инфлация, аз съм готов да отстоявам това", категоричен беше Горанов.

Според него в България отдавна търпим "негативите" от членството в еврозоната, без да ползваме позитивите и да сме част от една модерна и интегрирана Европа.

"Зависими сме най-вече от Европейската централна банка, процесът е отчасти политически, не сме чули рационален аргумент против това да сме част от това пространство", допълни още той.

ВОТЪТ НА НЕДОВЕРИЕ

"Нямаше как този вот да бъде успешен, първо - минало е твърде малко време от предишните избори, колегите от опозицията търсеха тема, която да засегне максимално авторитета на това управление, но не уцелиха добре, нямаха достатъчно аргументи. Темата за корупцията е тема за усещане в обществото. България е на 12-о място по този показател в ЕС. Това не е житейски факт, а само социологически", каза Горанов и допълни, че дебатът в НС е бил далеч от това, което се очаква. 

"Ако има данни за корупция, то те трябва да са в правораздавателните органи", коментира той.

"С 23% са нараснали приходите от акцизи между 2014 и 2017 г. Потенциалните рискове в системата на митниците не са реализирани, анализите на системата, изложени от страна на ДАНС, показват, че има слабости в системата", заяви още той. 

ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ

Според Горанов темата е обсъдена много набързо, без съществени дебати. 

"Искахме да покажем, че сме част от съвременните европейски ценности, без да сме разказали на обществото. В Истанбулската конвенция няма нищо друго, освен темата за борбата с насилието над жени и деца. Дали ще я подкрепим е въпрос на цивилизован избор. Нужно беше да си дадем повече време, за да разкажем правилната история. В нея има 50-60 текста, всеки български гражданин ще разбере за какво става дума, ако я прочете. Ако не я приемем, ще останем от другата страна на Босфора", каза в заключение Владислав Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей мишки с "химкалки" от медията, защо не поместите списък на цензурираните Бг думи и срещу всяка такава да изпишете с каква е необходимо да се замени за да бъде допусната до "изписване", че съм много затруднен с вашият чудноват и нов никому не нужен БЪЛГАРСКИ ! Вие новите Кирил и Методиевци ли сте бе, в кои учебници по Български влезнахте за изучаване, че да си купя и аз за да се "просветя" ?.....Това не го трийте, а ми отговорете ка'*** антибългарски !
245
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато шайката герб или бсп с дпс са на власт няма да пуснат държавата на мафията България нито в еврозоната нито в шенген! !Свищовското чудо Горанов и покровителите ми Бойко и Пеевски имат една цел фа откраднат 25млд евро държани в БНБ като гаранция за валутния борд които след премането ни в еврозоната ще бъдат свободни за кражба! Те щаха да ги откраднат още когато фалираха КТБ но се уплашиха да не стане като през 1997г когато хората запалиха парламента
244
3
 
18
 
! Отговори
247 - ми преди 6 години
Отново са ме изтрили, това е срам, да искаш да се изразиш на родният си език, а "дръжките на микрофони" да ти забраняват ! България си заминава благодарение на политиците избрани от едно стадо овце и с дейното участие на безд'арните и слу'гински Бг-медии !
243
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи,вкарваме еврото и наред с цените и ограбването не се казва едно най-важно........освен вноска за членство,втора вноска към гаранционният фонд на ЕЦБ,която подпомага закъсали икономики!!Някъде и те ще е около 3% от БВП!!Ще прави вноски всяка година бедният българин,за да подпомага закъсалите икономики на държавите от цяла Южна Европа!Ще плащаме пари за дълговете на други,като солидарност,а ще тънем в немотия!!Включая и завишената вноска вече следствие на един БРЕКЗИТ!!
242
4
 
15
 
! Отговори
... преди 6 години
До qwerТова с Истанбуслката конвенция е пълна глупост. Незнам защо ни занимавате с това нещо ежедневно.Тоест ако България подпише някав документ, бай Пенчо пияницата, ще спре да бие жена си.Евала логика.
241
2
 
27
 
! Отговори
... преди 6 години
Тоест Горанката иска да ми каже, че хляба ще стане от 1лев на 1евро и заплатите ни от 1000лв директно на 1000Евро. Сещайте се дали ще е такъв сценария.Аз залагам, че хляба ще стане от 1 лев на 1 евро, а заплатите от 1000лв на 500 евро ;)И ще си говорим, как икономиката ни е слаба иняма как да увеличим двойно заплатите, но ДРАНЕТО на българина можем да го увеличим двойно без проблем. И без това в България хората харчат 1000лв а изкарват 500. Ще се оправят и ако изкарват 250лв.
240
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До qwer А защо ,,демократите ,,приемат с отворени обятия клонираните ,вместо да ги отхвърлят .Значи нещо е общо е имало между тях преди години ,когато са били врагове .Навремето Китай бяхя заклеймявани от нашите *** като ,,ревизионисти,,. Сега Китой е 1 в света ,а нашите клонирани *** ,задникът на Ивропата .
239
0
 
6
 
! Отговори
латино с/у кирилица преди 6 години
До 241 otgovorill na 236ски, ти ме прочете даже отговори, а мен вече ме изтриха. разбира се че предложението ми е бунашко кретенизиране на правописа, ама целта е да се прескочи цензурасията.гледам доста анонимници заменят ключови наши букви с латински или пишат с кирилца чужди популярни думи.изборът е твой
238
0
 
21
 
! Отговори
... преди 6 години
Абе то и "свободния пазар" на тока щеше да намали цената, заради конкуренцията пък какво стана ? "Еми много прекупвачи има и манипулират цената :(" Сорри ама го вдигаме с 30%. Минем ли на Евро ще станем около 2 пъти по-бедни и всички го знаят.Искам в Шенген! Не искам Евро! Или направо да напуснем ЕС. Мерси.
237
1
 
8
 
! Отговори
qwer преди 6 години
...и когато стана дума за насилието над жени и деца, защо не става дума и за наказанията над извършителите на тези грозни житейски деяния ? Сега ония престъпления от "защитеният" пол / же'нски / според Конвенцията в домът за дечица с увреждания в Габрово само уволнение ли е наказанието ? А жените погубили детски животи в България дали ги защитава Конвенцията от Босфора, това Горанов защо не разясни по обстойно и да "побутне" разум на бате си Пожарникарчо, че много му е в липса ?
236
4
 
23
 
! Отговори
Falcon преди 6 години
До няколко години еврото ще замени българския лев!Каквото наредят господарите от ЕС това става в България.Българите винаги са между *** и наковалнята.Обърнахте гръб на Русия и станахте васали на Европа.Браво-о-о.
235
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а заплатите спрямо ценитекакви ще са да не стане заплата 300 евро хлеб едно евро и на гол *** чифте пищови
234
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ебaти как лъже като изпечен мошеник.
233
0
 
12
 
! Отговори
Бай Евро преди 6 години
''Владислав Горанов: Ако приемем еврото, цените няма да се повишат!''Доходите също...
232
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според правителствата, ако сме с ниски заплати, значи сме мързеливци и необразовани; ако сме с ниски пенсии - пак същите аргументи, но и че вече сме възрастни, болни, безполезни и тежим на бюджета и обществото. Изводите: работете, плащайте докато можете и умирайте. Удобната управленска логика на робовладелците ни...
231
0
 
8
 
! Отговори
До 236 преди 6 години
КуR,глиSт,катеRица,кретеN - това на какъв език е, от българската азбука ли са "окомплектовани" думите ? Това не е ли начин да се самоунищожаваме, толкова ли е лоша азбуката ни, че да я омешваме с латиница ? За това ли се борят управляващите в България - да започне унищожаването ни ? Народ който допуска да му бъде унищожена азбуката и говорът е обречен на гибел, запомни това !
230
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 227Увеличението последните 3-4 месеца ще ти се стори нищожно. Ще видиш какво увеличение и обедняване ще настане след еврото- цени, ток, парно, вода, лекарства, мобилни оператори, услуги... Не гледай цените в Европа, погледни данъците, които плащаме за храна, ток, парно, вода... Данъците са голям процент.
229
0
 
11
 
! Отговори
верно ли преди 6 години
Да бе- да , ама -не! Ти вЕрваш ли си, бе Горанов! Както каза Георги Марков: " Може да сме бедни, но несме ***"
228
1
 
10
 
! Отговори
qwer преди 6 години
Явно когато стане дума за ЦЕНЗУРА тук всичко се трие ?! Ето това е българската измислена демокрация от червената сг'ан, истината се покрива / трие /, на мегдана се показва само НЕИСТИНАТА браво българско толерантно стадо, добре сте обучени да търпите злото !
227
0
 
11
 
! Отговори
заплата преди 6 години
с заплатите и цените какво ще стане да обяснят ясно за да се разбере а не да ми дават графики формули и теории каквито и в университета не см чул и видел ....защо австрииците преди еврото пълнеха една пазарска количка в супермаркета а след европто излизат с едно пликче ? или ние ше сме по добре с купонна система и падащите нули да го издухаме повторно...