Владислав Горанов: Ако приемем еврото, цените няма да се повишат!

Даде пример с Балтийските държави, където оскъпяването е било под 1%
Обновена: 26 яну 2018 22:36 | 26 яну 2018 22:35,
322
Владислав Горанов: Ако приемем еврото, цените няма да се повишат!
Снимка: кадър БНТ

"Заслужаваме да сме част от еврозоната, радвам се, че и това е преобладаващото мнение в българското общество", заяви министърът на финансите Владислав Горанов в студиото на "Панорама".

ЕВРО В БЪЛГАРИЯ - КОГА?

Той изрази надежда това да стане възможно по-бързо. 

"Стандартният отговор е - когато сме готови, но ние трябва да настояваме да ни допуснат или да дадат точни аргументи защо не е време за това", коментира Горанов пред БНТ и допълни, че е информирал европейските партньори, че е добре да влезем в чакалнята на еврозоната през първата половина на тази година, а след това има поне двугодишен период за цялостното приключване на процеса по приемането на еврото.

"Категорично съм сигурен, че цените няма да се повишат, това показва и предишният опит на други държави", каза финансовият министър. 

Той даде пример с Балтийските държави, където оскъпяването е било под 1%. 

"Ако цената е 1% инфлация, аз съм готов да отстоявам това", категоричен беше Горанов.

Според него в България отдавна търпим "негативите" от членството в еврозоната, без да ползваме позитивите и да сме част от една модерна и интегрирана Европа.

"Зависими сме най-вече от Европейската централна банка, процесът е отчасти политически, не сме чули рационален аргумент против това да сме част от това пространство", допълни още той.

ВОТЪТ НА НЕДОВЕРИЕ

"Нямаше как този вот да бъде успешен, първо - минало е твърде малко време от предишните избори, колегите от опозицията търсеха тема, която да засегне максимално авторитета на това управление, но не уцелиха добре, нямаха достатъчно аргументи. Темата за корупцията е тема за усещане в обществото. България е на 12-о място по този показател в ЕС. Това не е житейски факт, а само социологически", каза Горанов и допълни, че дебатът в НС е бил далеч от това, което се очаква. 

"Ако има данни за корупция, то те трябва да са в правораздавателните органи", коментира той.

"С 23% са нараснали приходите от акцизи между 2014 и 2017 г. Потенциалните рискове в системата на митниците не са реализирани, анализите на системата, изложени от страна на ДАНС, показват, че има слабости в системата", заяви още той. 

ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ

Според Горанов темата е обсъдена много набързо, без съществени дебати. 

"Искахме да покажем, че сме част от съвременните европейски ценности, без да сме разказали на обществото. В Истанбулската конвенция няма нищо друго, освен темата за борбата с насилието над жени и деца. Дали ще я подкрепим е въпрос на цивилизован избор. Нужно беше да си дадем повече време, за да разкажем правилната история. В нея има 50-60 текста, всеки български гражданин ще разбере за какво става дума, ако я прочете. Ако не я приемем, ще останем от другата страна на Босфора", каза в заключение Владислав Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
0
 
13
 
! Отговори
Омагьосан кръг преди 6 години
С лъжи влизат във властта, с лъжи управляват, но не си и отиват, просто ги заместват поколенията им и смянят названието на партиите си.
225
0
 
7
 
! Отговори
кашлица+растройство преди 6 години
Горандеф е прав дори да е седнал, но най-прав ще бъде като се хоризонтализираОт дете той има лошия късмет да се разболява едновременно от силано разстройство и внезапна кащлица, което до някъде му помага да изстреля отровите които го тровят с отровните си въздействия и на без това отровеният му живот, който е протекъ в една по специялна, неотровна атмосфера.
224
1
 
15
 
! Отговори
БГ преди 6 години
БОЖЕ КОЛКО ЛЪЖЦИ ИМА НА ТОЗИ СВЯТ,ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ НИ ЛЪЖАТ ЧЕ ЩЕ ИМА ДЕМОКРАЦИЯ,СЕГА ПЪК ТОЗИ НИ ЛЪЖЕ СЪС СВОИТЕ ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ.,ДРУГИЯ НЕ Е ЧЕЛ КОНВЕНЦИЯТА ПЪК НИ КАРА ДА Я ПРИЕМЕМ,ВЪН ОТ ЦЪРКВАТА НЕВЕРНИЦИ.
223
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мамин лъжльо, спри да приказваш, че носът ти ще порастне като на Пинокио. Нали знаеш, защо му дълъг носът? Когато се въведе еврото в Италия, цените скочиха ТОЧНО ДВА ПЪТИ.За съжаление, заплатите не бяха толкова пъргави и не можаха да скочат колкото цените. Така, че внимавай за носа като говориш.
222
2
 
9
 
! Отговори
qwer преди 6 години
Истамбулската конвенция е подписана до сега от 28 страни,като само две от тях са от ЕС-Германия и Норвегия.Сещате ли се защо само те са дали съгласието си?Ами само на тяхна територия ре'зняците извършваха и извършват изнасилвания по улици,градинки и кьошета,тяхната толерантност към тези пор'язани животни осигури тези престъпни актове от натрапниците на континента и сега решиха,че с една конвенция ще си решат проблемите,но няма как да стане *** човек, това само го има в трудовете на Дарвин
221
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проверете родословията на всички политици и бизнесмени, както кръга им от роднини и приятели! Ще останете неприятно изненадани.... В Бг няма хора без връзки, които да заемат общински и държавни постове. Във всяка институция от най - високия пост до най - ниския, всеки е човек на някого. После не се чудете за абсурдите.
220
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естественно че няма, вдигнаха се достатъчно последните три месеца.
219
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой "народ" 80 -те% ли?!
218
4
 
15
 
! Отговори
qwer преди 6 години
Ако българите в България проумеят един ден,че след 10.11.1989 г.,БКП не се е разпаднала,а се е клонирала в партии като ГЕРБ,ДПС,Патриоти разни,БСП и т.н.,то те имат шанс един ден да променят своя живот,но продължават ли да допускат манипулации и лъжи от червените престъпници,никога няма да променят трагичното си съществуване ! Комунистите в България продължават да мамят,крадат и управляват ! Толкова пр'ост народ като българският още не е открит да съществува на друго место на планетата Земя !
217
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 210Отдавна сме разбрали, че управляващите не се вслушват в гласа на народа. Няма нужда да ни го напомняш.Дали сме слабоумни човечета- това е доста спорно.А дали Бг е тръгнала в правилната посока- Пътят към ада е осеян с "добри" намерения.
216
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да обърнем палачинката за експеримент - Всички работодатели и политици да поживеят със заплатите и пенсиите, с които сме. Колко ще издържите??? Седмица, две седмици??? Наеми, кредити, храна, облекло, вода, парно, ток, бензин, образование, данъци, такси и т.н Тогава говорете пак, но след като усетите бремето на хората!
215
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горанов,подавайте си оставката.Да си идват БСП и ДПС на власт ,че да се оправи най накрая държавата.
214
4
 
24
 
! Отговори
qwer преди 6 години
Eй баси наглият лъжец ! В началото новата 2002 г. Азнар обеща същото на испанците, точно същите думи каза,"цените няма да се повишат,излезе голяма невиждана лъжа,от тогава до днес цените не спряха да растат,а испанците да обедняват,а бяха добре платени и водеха много добър живот,от нищо не се лишаваха,бяха платежноспособни и щастливи ! Елате ги вижте сега,свити,"прегърбени"и умислени,продължаващи да си искат песетата ! Това ви го казвам, аз живеещ вече повече от 20 г. в Испания и не ви лъжа !
213
1
 
18
 
! Отговори
случаен преди 6 години
не ни сравнявай с прибалтийските държави те са друга България....гърците още немогат да дойдат на себе си,още сънуват драхмата така че....?
212
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За почти 30 години т. нар. преход тези неща са се случвали и се случват всеки ден. Продължават по същата схема и формула да ни ограбват, независимо от коя партия са. За нас обикновените хора са само задълженията и санкциите, а за политиците - правата и облагите от тази престъпна спекула.
211
12
 
3
 
! Отговори
Ко??Не!! преди 6 години
Заслужаваме да сме част от еврозоната, радвам се, че и това е преобладаващото мнение в българското общество
210
0
 
25
 
! Отговори
Лъжа и 2 причини преди 6 години
Едната причина, поради която управляващите натискат за еврото е, че ще бъде премахнат борда. Борда работи на твърди правила, които забраняват на правителството да ползва паричната емисия на БНБ за свои цели. С падането на Борда правителството ще може да си ползва БНБ като куче-касичка. Това правителствата правят непрекъснато в България. Втората причина е да си поделят фискалния резерв, възлизащ на около 5 млрд. евро, от който при падане на Борда няма да има нужда.
209
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никога няма да доживеем Герб да изравни доходите с тези на европейците. Това е тъжната истина...ще обеднеем поне двойно с приемането и въвеждането на еврото.
208
1
 
18
 
! Отговори
Лъжа преди 6 години
Когато един финансов министър говори, той говори с числа, сценарии, прогнози. Иначе не е сериозно. Нека Горанов покаже сценариите с разчетите и методите за цените в България в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен период ако бъде въведено еврото. Само тогава може да се анализира и правят заключения. Това сега е опашата лъжа. Защото, естествено и в Едрокомисията и ЕЦБ имат страшни прогнози за цените в България след въвеждане на еврото.
207
6
 
10
 
! Отговори
:)) преди 6 години
До АнонименНяма никакво значение какво казват няколко слабоумни човечета тук.Нищо не зависи от тях.България ще се развива в правилната посока.----------"Умникът"/Животното е на снимката! IQто му е под 00вероятно, оно дето кариера политеческа прави със суджуци в уста! Гнус!