За борба с корупцията – слагат таван на глобите. Защо?

Всички санкции да бъдат с намаление, ако се платят бързо
1 фев 2018 07:00, Елка Василева
52
За борба с корупцията – слагат таван на глобите. Защо?
Екатерина Захариева. Снимка: архив, Булфото

Да бъде сложен таван на глобите, които налагат различните държавни и административни ведомства, реши Министерският съвет.

Кабинетът одобри план за промени в административните наказания, така че да се намали възможността за корупция при налагането на глоби.

Таванът ще е различен за различните нарушения.

Ограничението обаче ще е най-високата санкция по един закон да не надвишава 10 пъти минималната, която е предвидена в него, става ясно от плана, предложен от вицепремиера Екатерина Захариева, пише "24 часа".

Трябва и като цяло да се преразгледа размерът на глобите и другите имуществени санкции, предвижда анализът на вицепремиера. Причината е, че прекалено високите глоби за не толкова тежки нарушения всъщност водят до условия за корупция.

Прекалено широките граници в размера на глобите също предразполагали да бъде подкупен чиновник, за да не налага най-високата. Срокът за въвеждането на тавана на глобите, както и за изпълнение на останалите мерки е юли 2018 г., реши правителството.

Всички санкции, които налагат ведомствата в страната, трябва да бъдат прегледани и да се намали броят на нарушенията, за които се налага глоба.

Освен това да се отнемат правомощия от ведомствата за налагане на санкции, защото в момента контролната дейност била “безотговорна и разхвърляна”, твърди докладът на вицепремиера до МС.

При плащане в определен кратък срок да има намаление от абсолютно всякакви санкции, предвижда още планът на правителството.

Примерът е от санкциите, които събира КАТ. При тях има отстъпка до 30%, ако глобата се плати в първите седем дни от налагането ѝ.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче се е обявил против повсеместното въвеждане на отстъпки при бързото плащане на глоби. Той настоява при санкции за нарушаване на данъчното законодателство това да не се прилага.

Захариева предлага и намаление при сключване на споразумение, с което някой се признава за виновен. Отбивката обаче щяла да важи само при първо нарушение, а не за рецидивисти. Нямало да се прилага и когато са били застрашени човешки живот и имущество.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
6
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
До 13Аз също съм за намаляване на глобите и това съм го изразявал и друг път. И за намаляване на границите "от-до". Да не говорим за положения "1000 лв. глоба или 1 година затвор". По долу пледирах за НЕОТМЕНИМОСТ на наказанието и увеличаването му след закъснение. Явно не съм бил разбран
25
0
 
14
 
! Отговори
руснака преди 6 години
А таван на бонусите защо няма?!
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баце отивам на витоша пускам си.шушана качвам четри мацки и ще бича до дупка цел божи ден
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Taja sa nischto ne stava bila e sekretarka na plevneliev maja i dalaveradjijs s milioni s plevneluev bisnes nai slabata vsnschns ministerka
22
0
 
8
 
! Отговори
akud преди 6 години
а каква е превенцията срещу служителите????
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен 187 преди 6 години
Като има корупция , да въведат блокчейн във институциите, така никой няма да може да послъгва или прибира под масата. Биткойн е измислен не за забогатяване , а заради технологията която седи зад него !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно огромно котило търтеи се изхранва на държавната хранилка точно чрез корупция. Законите са така нагласени, че да го правят. Иначе как държавен служител с 1000 лв заплата ще купи по един огромен апартамент на децата, ще ги изучи, че и добър стандарт на живота им ще осигури. И накрая, ако за нищо не стават и на държавна службичка ще ги уреди. Но и тая службичка се плаща - или с услуги, или кеш.
19
0
 
16
 
! Отговори
Ганев преди 6 години
Тази персона да престане да говори глупости ....На хората им писна от нейното малумие. В същност какво може да се очаква от една партийна персона.....Корупцията започва от такива като нея . Всичко е навързано като свински черва.Нейния елементаризъм няма граници
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За намаление не знам, но за просрочване трябва да има лихва върху глобата. По света, ако си неизряден платец, всяка банка и институции го виждат в системата и преценяват дали да отпуснат кредит и дали да предоставят услуга. Ако услугите са електронни корупцията се ограничава.
17
0
 
16
 
! Отговори
смешковци преди 6 години
тея що с праат на улави...КОРУПЦИЯТА НЕ Е ПРИ ЧОНОВБИКА И ПОЛИЦАЯ...МАЙКАТА НА КОРУПЦИЯТА Е ПРИ КМЕТОВЕ, ДЕПУТАТИ, ОБЩИНСКИ СЪВ., МИНИСТРИ И МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ...ТАМ Е КОРУПЦИЯТА...ЩО СЕ ПРАВИТЕ ЗА ЧИБОВНИЧВСКИТЕ ТРОХИ, ЧЕ СА КОРУПЦИЯТА
16
0
 
15
 
! Отговори
13 преди 6 години
ДО НАИВЕН: ТИ МАЙ НЯМАШ ПРЕДСТАВА - КОЛКО ВИСОКИ СА ГЛОБИТЕ НА КАТ.ПРИМЕР - мой колега получи - по пощата - в офиса ни - фиш със снимка, заедно с постановление - 600 лева(колата е служебна).Счетоводителката му се обади - иска ли да я плати - по банка - веднага, защото тя става 420 лева - пише му ги - служебен аванс.Така му спести 180 лева.Ако се увеличи с 30%- става 780лв, кой ще я плати(2 деца и жена има човека).
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълна простотия , ще намалим размера на глобите да няма корупция.Всеки ден нови глупости бълват.
14
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мършичките на държавна хранилка, са толкова гладни, че корупция винаги ще има.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направете тогава глобата да е процент от приходите за даденото лице. Така всеки ще си знае колко може да го резнат :)
12
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В последните 10 години *** доказаха с поведението че са най-глупавият народна тази земя.
11
1
 
15
 
! Отговори
Това са ганьовците преди 6 години
"Вождът взел подаръка, изчукал жената на просителя - и така до днес"
10
10
 
9
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Според мен плащането на глоба към КАТ в рамките на 7 дена не трябва да се толерира с намаляване с 30%, а точно обратното. До 7 дена-колкото-толкова. След това увеличаване с 30%. След месец-още 30%. Да видим тогава кой ще бърза за заплащане на глобата. Но по важно е да се получи НЕОТМЕНИМОСТ на плащането. Тогава ще има ефект.
9
0
 
35
 
! Отговори
Коце кмета преди 6 години
Този ceкс символ на снимката подписа Истанбулската конвенция, а сега е вицепремиер и бори корупцията. Вълк и стадо може да пасе, стига да е член на ГРОБ.
8
1
 
24
 
! Отговори
бай иван преди 6 години
Желязна логика. Вместо да вкарваме виновните в затвора измисляме закон който да ги "ощетява".Аз на това не му казвам борба с корупцията а ******на.
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Административната единица Районен инспекторат Младост или е некомпетентна или.........Множество сигнали за замърсяване от строежи, около тях целите улици и тротоари са в кал и строителни отпадъци, но те никога не констатират замърсяване! После защо въздуха е мръсен а градът ни прилича на свинарник!