Сергей Станишев: Не водим кампания, водим разговори!

Той бил разочарован от мнението на президента за Конвенцията
Обновена: 2 фев 2018 18:21 | 2 фев 2018 18:14,
55
Сергей Станишев: Не водим кампания, водим разговори!
Снимка: Reuters, архив

Не водим кампания срещу никого от нашето политическо семейство, водим разговори. Това каза евродепутатът и председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев във връзка с изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, че ПЕС води кампания лично срещу нея, предаде "Фокус".

Още по темата
"Бях изненадан от позицията на БСП и съм го споделил с ръководството на партията. Политиката за защита на жените е приоритет на социалистите в продължение на десетилетия, защото левицата винаги е била в тяхна защита и винаги сме разчупвали стереотипни представи. Начините за потискане и дискриминация на жената съществуват и до ден-днешен и затова ние поставяме това като приоритет. Иска ми се БСП да се вслушат в гласовете на партиите от нашето семейство, въпреки че има много различия по различни въпроси", обясни той.

Станишев уточни, че Истанбулската конвенция е документ, подписан от 47 страни членки на Европа и ратифициран от по-голямата част от тях.

"Идеята е да има общ законодателен стандарт, да се създадат политики и инструменти той да бъде прилаган от всички страни, членове на Съвета на Европа, независимо дали това е приоритет на едно правителство или не", уточни той.

Евродепутатът уточни още и че не споделя позицията на президента Румен Радев относно ратифицирането на Истанбулската конвенция.

"Дори изразявам съжаление, че тя е такава", каза още Станишев.

"Страни, в които има изрична конституционна забрана за еднополови бракове, са ратифицирали конвенцията – Грузия, Босна и Херцеговина, Полша и др. България изглежда като някакво странно явление на европейския фон", подчерта председателят на ПЕС.

"Искам да подчертая, че страни, много по-консервативни в културен и социологически аспект, са ратифицирали конвенцията. Затова искам да призова политическите сили да успокояват дебата, а не да го истериализират, защото това е тяхна отговорност. Просто цялата дискусия отиде в посока, в която наистина я няма. Представата, че ЕС иска да наложи нещо, което ще разруши българските семейства, е невярна. Никой не мисли да прави това нещо", коментира той.

По време на посещението си в Рехабилитационния център за пострадали от домашно насилие жени и деца на Фондация "П.У.Л.С" в Перник Сергей Станишев се срещна с жени, жертви на насилие, и чу техните лични истории.

"Някои жени, с които се срещнах, са от кратко време тук, а други – в продължение на месеци, но видях, че в центъра те имат всичко, от което се нуждаят. Но, за съжаление, в България има много малко такива центрове – общо 20 в цялата страна, от които 12 са само за деца, а 8 за жени и деца, жертви на насилие. Има и един-единствен център за жени, преживяли изнасилване, който е в Бургас. А според конвенцията на 10 хил. души население трябва да има едно легло в кризисен център, на 100 хил. – едно легло в център за жени, жертви на насилие", каза още евродепутатът и обясни, че в момента много такива жени съдят България.

"През последните седмици се води нещо като културна война, но не се чува гласът на хората, които са пряко засегнати, и на хората, работещи с тях - не от облага, а от човещина. Моето притеснение е, че гласът на разума и на човещината беше заглушен. Отговорността на политическите институции излезе от контрол от самото начало, когато партии от патриотичния блок говориха безумни за мен неща и дадоха старт на една тотално изкривена и фалшива дискусия. Проблемът е, че и другите политически сили в България загубиха рационалното и се впуснаха в политически популизъм", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.