Политиката: Властта се пренарежда, ДПС балансира, Слави ферментира

БСП се движи на ръба между ползата и риска, анализират от "Иван Хаджийски"
61
Политиката: Властта се пренарежда, ДПС балансира, Слави ферментира
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

ГЕРБ е заплашен от разделение заради Истанбулската конференция, в редиците на Патриотите тече тактическо пренареждане, БСП действа на границата между риска и ползата, а ДПС пак балансира.

Това е обобщението за актуалните събития в политиката в поредния анализ на Института "Иван Хаджийски".

"На този фон протичат процеси на политическа "ферментация" в среди, обикновено наричани "популистки". След известен застой Слави Трифонов напомня за себе си с инициативата "кастинг за политици", която несъмнено ще привлече обществено внимание", смятат наблюдателите.

Според анализа им Истанбулската конвенция създава опасност от разделения в средите на ГЕРБ. Политолозите и социолозите смятат, че активните изяви на депутата Георги Марков против решенията на собствената му парламентарна група не са единственият пример.

Още по темата

"Макар и по-дискретно, и в други среди на ГЕРБ (особено във формиращия се консервативен лагер около Института за дясна политика) прозвучаха несъгласия с ратификацията. Много по-отчетливо интелектуалци, журналисти и академични фигури, често заставащи зад Борисов и политиката му, поведоха медийна съпротива срещу конвенцията, допълват от Института.

Те анализират споровете около конвенцията като "топка" за Патриотите и тактически успех за тях. Според наблюдателите сред Патриотите също върви тактическо пренареждане и Волен Сидеров се активизира на междинна позиция - между "лоялния" Каракачанов и "дисидента" Симеонов.

БСП се движи по ръба между рисковете и ползите. Според анализа на "Иван Хаджийски"  социалистите от себе си покрай вота на недоверие. Причината е, че исканата оставка на кабинета е била засенчена от друга червена иницатива - референдум за Истанбулската конвенция.

В същото време с конвенцията социалистите за първи път от много време подхванали въпрос, по който позицията им се ползва с много широка подкрепа не само сред общественото мнение, но и на различни организации.

"Разбирателството между партията и Българска Православна Църква (БПЦ) само по себе си е впечатляваща последица", анализират още от Института.

Според наблюдателите обаче това поведение крие риска БСП отново да бъде разпознатакато "антиевропейска", нещо, заради която тя е загубила гласове на изборите през 2017 година.

ДПС отново е в любимата балансьорска позиция, смятат от "Иван Хаджийски". От Института анализират, че движението си позволява сигнали и в двете посоки – и към ГЕРБ (изявлението на Йордан Цонев, че партията му няма почти никакви допирни точки с разбиранията на БСП), и към БСП (линията на лидера Мустафа Карадайъ, според която ДПС е опозиция заедно с БСП и я подкрепя в искането на оставка на правителството).

На фона на всички политически процеси се наблдава и нова (анти)елитна ферментация, пишат от "Иван Хаджийски".

Според тях патриотичните, социални и антисистемни послания на Слави явно хвърлят мост както към разочарованите десни, така и към избирателите, които иначе доста вероятно биха се ориентирали към БСП.
Наблюдателите смятат, че евентуално политическо включване на Слави може да се окаже и шанс за ГЕРБ.

Защото ще попречи на БСП да монополизира протестните настроения, а ще вземе и гласове от другата опозиция на ГЕРБ – градската десница.

Слави обаче влиза и в ниша на хора, които иначе биха се ориентирали и към ГЕРБ и към ОП. Накратко: всички може да започнат да се притесняват, заключават в анализа си от Института "Иван Хаджийски".
 


61
Още от Коли
На 10 коли едва 2 са под 15 г. Само у нас данъкът на "трошките" е нисък
Напиши коментар Коментари
47
0
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 2 седмици
след ферментацията Слави може да се окаже поредната патерица на ГЕРБ. За употреба по принципа "Използвай и изхвърли".
46
0
 
3
 
! Отговори
МИНЧО преди 2 седмици
До Не забравяйте: НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ,ЧЕ СЕДЕСАРИТЕ И ГЕРБЕРИТЕ СА ТОЧНО КОПИЕ НА СТАРИТЕ КОМУНИСТИ И ЗА ТОВА С НАЙ ГОЛЯМО УДОВОЛСТВИЕ РАЗГРАЖДАТ И ЛИКВИДИРАТ БЪЛГАРИЯ. ЗАЩОТО , БСП ИМ ГРАБНА КАЦАТА С МЕДА СЛЕД 1989 Г. И ТОВА НЯМА ДА СИ ПРОСТЯТ ДОКАТО СА ЖИВИ. ТОВА Е БОРБАТА ДНЕС.
45
3
 
10
 
! Отговори
Aman преди 2 седмици
До Не забравяйте

Потресен съм от невъзможността на някои хора да мислят критично. ГЕРБ какви са бе ?! Нито един от тях няма, който да не е бил член на комунистическата партия и антуража на Живков. Вие слепи ли сте, глупави ли сте, избирате да бъдете неадекватни ли? Нямам идея..
44
5
 
16
 
! Отговори
Асан преди 2 седмици
Слави , така е ферментирал, че чак смърди!
43
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На Слави вяра нямам.Той е една патерица,но не патерица на БСП.
42
0
 
13
 
! Отговори
Евфемизъм преди 2 седмици
Аз се чудя що понамирисва цялата работа, то било "ферментация".
41
4
 
13
 
! Отговори
Мaските пaднaхa преди 2 седмици
Aбе модерaторче,зaщо ме бaндвaш,кaто не съм нaписaк нито еднa циничнa дум,ти aко имaш децa искaш дa стaнaт джендъри ,тaкa ли бе ?
Имaм нaд 100 000 IP aдресa,мислиш ли,че ще можеш дa бaнднеш всичките?
40
2
 
9
 
! Отговори
до 41 преди 2 седмици
ПОПИТAХ ТЕ ЗA ТВОЕТО МНЕНИЕ ЗA КОНВРНЦИЯТA,НЕ МИ ГОВОРИ ЗA БСП И Т.Н.?
39
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нa лъжaтa съшитa с бели конци,че конвенциятa е сaмо зa зaщитa прaвaтa нa жените вече никой не вярвa,в обяснителния доклaд нa ЕК към конврнциятa е нaписaно ясно кaкви сa мръсните и цели!
38
10
 
18
 
! Отговори
Не забравяйте преди 2 седмици
Не забравяйте, че младите социалисти са деца и внуци на старите комунисти, които ридаят за изгубените си привилегии. Борбата им е да вземат властта и отново да продадат страната на руснаците, за да си осигурят още 30-40 години безгрижен живот като колониална администрация на Задунайская губерния.
37
5
 
10
 
! Отговори
до 37 преди 2 седмици
Остaви го комунистите,ти кaжи своето лично мнение зa конвенциятa,не се крии зaд клишетa!?
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 33:
Най-сетне да чуя един българин да иска работа. Такива като тебе са изчезващ вид в днешна България - всички други искат само пари безплатно.
Пожелавам ти от сърце да сполучиш и да си доволен от заплащането !
35
10
 
14
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 2 седмици
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
34
5
 
19
 
! Отговори
Мaските пaднaхa преди 2 седмици
Пуснете търсене в Гугъл." Норвегия,джендъри" и ще прочетете ужaсявaщи нещa,ще видите кaкво чудовище е тaкa нaреченото " джендър общество",
По дaнни нa Евростaт до 2050 г.85% от нaселението в скaндинaвските стрaни ще е хомосексуaлно,a процентa може дa стихне и 100% ,е товa ли искaте дa стaне у нaс???
33
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Статистик

От до тук изказалите се тов. става ясно, че българина няма проблеми освен Истанбулската конвенция и угрозата някой русофил да си смени пола и да стане българофил или не дай си боже - туркофил !
32
1
 
23
 
! Отговори
Електорална единица преди 2 седмици
Не искам избори, искам работа и достойно заплащане, тук и сега.
31
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тези който подкрепят конвенциятa не знaм дaли осъзнaвaт ,че извършвaт чудовищно престъпление срещу нaродa си,срещу собствените си децa и внуци!
Тия ги чaкa божието проклятие и вечния огън нa Aдa!
Aнaтенa зa тях!
30
6
 
14
 
! Отговори
Мaските пaднaхa преди 2 седмици
Триете истинaтa мaрионетки,зaщото ви е стрaх,чaкa ви бесилкa дa знaете.
Истaмбулскaтa конврнция рaзкри грозното у р о д л и в о лице нa ЕС упрaвлявaн от мaрионетки нa сяетовнaтa ционисткa мaфия!
29
3
 
7
 
! Отговори
Плитическия преди 2 седмици
спектър в България е л...нян от край до край. Всички работят най-вече за себе си и против българските граждани от всички възможни предпочитания. БСП работи срещу интересите на хората със социалистически разбирания и освен да реве за някакво невъзможно минало не излъчва нито едно социално послание още по-малко инициатива. ДПС продължават да злоупотребяват с неграмотността на електората си, потриотите нищо за българския етнос и християнското семейство не са свършили...ГЕРБ...просто се възползват
28
3
 
20
 
! Отговори
Ясно се видя преди 2 седмици
,че ГЕРБ сa пълни мaрионетки нa Брюксел и нямaт воля и сили дa отстоявaт нaционaлните интереси,мaските пaднaхa!