Софиянски: Отменяме валутния борд и влизаме в еврозоната!

Това ще помогне на обикновения човек, но ще затрудни бизнеса
Обновена: 5 фев 2018 22:37 | 5 фев 2018 22:30,
159
Софиянски: Отменяме валутния борд и влизаме в еврозоната!
Снимка: архив, Булфото

Има две възможности – България да влезе в еврозоната с валутен борд и другата - България да отмени валутния борд, да предприеме някои стъпки и тогава да влезе. Това каза пред bTV Стефан Софиянски, икономист и бивш служебен премиер.

Още по темата
Отмяната на валутния борд дава свободата на България да определи курса на лева към еврото и дава по-голяма свобода на бюджета, по-големи възможности на икономиката, по-големи възможности на банките, отменя рестрикции, които бордът е въвел. Въпросът е те да бъдат използвани правилно и разумно, каза Софиянски.

По думите му, ако България реши да влезе в еврозоната с валутен борд, нещата са ясни – това е удобен, но скучен вариант, защото е рутинната стъпка. 

"Ще влезем с 2 лв. за 1 евро, ние сме свикнали на това и ще продължим с този стандарт и този начин на развитие", коментира Софиянски.

Според него дали ще има увеличение на цените много зависи от подхода. Три са нещата, върху които трябва да се работи, според него.

"Влизането в еврозоната е процес, той трае 2-3 години, правителството на г-н Герджиков беше готово да предприеме тази стъпка, но, за съжаление, политическите сили нямаха единомислие в това. Има две измерения влизането в еврозоната – едното е икономическото, другото е политическо", каза още Стефан Софиянски. 

"Смятам, че България трябва по-бързо да влезе в еврозоната", подчерта той и допълни, че политическото измерение е, че влезем ли в еврозоната, ставаме неразделна част от Европа.

"Срещу това, очевидно, има задръжки от страна на националистите, на евроскептиците, на БСП. ГЕРБ също се въздържаха досега от тази стъпка. Чисто политически, за мен е задължително България да тръгне в тази посока, за да няма връщане назад", коментира той.

"Икономическото измерение е как ще се отрази влизането в еврозоната на обикновения човек, как ще се отрази на бизнеса и на публичните финанси. Аз бих работил върху варианта България да излезе от валутния борд, да намали еврото – примерно лев–евро, и тогава да влезем в еврозоната. При този вариант обикновеният човек печели, доходите му се качват два пъти", допълни Софиянски.

Този вариант, според него, фаворизира обикновения човек, но обременява много бизнеса.

"Силната местна валута затруднява експорта, затруднява бизнеса, но тук вече е ролята на правителството и на фискалната политика - да може да поеме този буфер и да облекчи обикновения човек, да му качи доходите два пъти, но същевременно да подкрепи бизнеса и да не му ограничи експорта", поясни Стефан Софиянски.

Той добави, че 21 години ние спазваме тези ограничения, които еврозоната налага на една държава.

"Ако сме били честни и сме спазвали ограниченията, и покажем възможността да спазваме определен курс – тогава влизането е леко. Трябва да сме подготвени и като хора, и като бизнес, и като държава. Правилните стъпки са излизането от валутния борд, намирането на подходящ курс за лева, благоприятен за хората, отежняващ бизнеса, но държавата трябва да изиграе този буфер", настоя Софиянски и подчерта, че хората не чувстват достатъчен авторитет в българското правителство.

Той предлага да се основе обществен комитет за подпомагане и в полза на въвеждането на еврото в България.

"Този комитет за подкрепа на въвеждането на еврото има политическа функция да подкрепи безвъзвратния процес на България като част от ЕС, трябва също да изиграе и ролята на просветител, и на подготвящ бизнеса и обикновения човек за влизането в еврозоната. Това е поне 2-3-годишен процес", коментира Софиянски. 

Бившият премиер заяви, че не смята Стив Ханке за сериозен икономист.

"Повече е един пропагандатор. Той дойде при мен, в кабинета, и ми хвърли един договор за 40 000 лв. - да ми бъде съветник, и ми каза, че България не трябва никога да въвежда валутен борд. Разговорът ни продължи изключително кратко, аз го помолих да се оттегли и че не може да ми бъде съветник, защото имам намерение България да въведе валутния борд", разказа Стефан Софиянски. 

"България трябва да има самочувствието и да има правителство, което взема суверенни решения. Правителството на Бойко Борисов и Бойко Борисов не са хора, които могат да вземат сами решения. Те се влияят от хората и са слабо правителство - оттам идват всички тези лъкатушения. Затова смятам, че трябва като общество да намерим формулата да подкрепим влизането на България в еврозоната", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който е в ЕВрозоната получава допълнително финансиране - за пример може да бъед дадена Гърция; намърдаме ли се там вече сме при "големите", но няма лесно да ни пуснат.
114
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Валутният борд има положителни и отрицателни страни.положителните страни са че има мониторинг над банките, случаи като този с КТБ са изключение. Не е възможна хиперинфлация, защото БНБ не може да си печата пари; в същото време има и отрицателан роля - стагнация на икономиката;Като влезем в Еврозоната е полезно да го махнем, но не преди това.
113
8
 
11
 
! Отговори
Знаещ преди 6 години
Еврозоната = бум на мизерия ,глад ,фалити ,бедност ,кредитни милионери
112
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хем некадърно, хем мазно усмихнато...
111
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Усмихнат нечистоплътен крадец!
110
2
 
16
 
! Отговори
И.Б. преди 6 години
Който се усмихва така гадно и мазно, иска да прикрие нещо. Неестествено държане.Не става въпрос за ***.
109
2
 
24
 
! Отговори
Седесар Демоде преди 6 години
Тоя ни омайва, драги зрители! Ако беше толкова розова картинката, Софиянчето нямаше да омъжи дъщеря си за сина на Черепа, нали?
108
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и тъжно да звучи, ще трябва да приемем, че при евентуално падане на борда и въвеждане на еврото, курсът ще е поне 4 лева за 1 евро и тогава вече ще има гладни бунтове. Предложеният курс 1 лев за 1 евро изглежда примамлив, но дали е възможно?
107
19
 
3
 
! Отговори
Калин Врабеца преди 6 години
Въпреки че органично ненавиждам Софиянски и цялата му клика заради далаверите и мафиотщината им, трябва в името на истината да призная, че в случая е 100% прав!
106
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За мен валутнеят борд е пълна глупост. но 21 години икономиката ни е зависима от него което доведе до тоталният и крах !Нямаме никакво производство нито селскостопанско нито промишленост .При махането на борда следва хиперинфлация,но и това има предимства ,например излизат барите от банките и започва да се работи с тях.Второто е че само с инфлацията могат да се поемат по -леко нарастващите данъци и такси.
105
1
 
20
 
! Отговори
бай х преди 6 години
реалността ще бъде - петък вечер по новините ще кажат нов курс 1 евро = 5 лв , банките са затворени , чейн бюрата точат зъби и няма мърдане - стръганье до кръв на овцете
104
2
 
15
 
! Отговори
МАЗЕН И НАГЪЛ преди 6 години
е Софиянски. Тоя , дето го съдиха за халите, че го дал без пари и после се хвалеше, че бил с документ за честност от съда. Ама да беше само това. Уреди си децата за милиардери. Сега чакаме да видим и за внуците какво е заделил
103
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От коя дупка изпълзя това СДС корумпе, с мазната усмивка?Може би частния му самолет е повреден и затова му остава време да ни да поучава?
102
1
 
15
 
! Отговори
опит преди 6 години
Отменяме общинската собственост и си я лапаме с приятели! Правим си небостъргачи и цъфтим... Има опит човек и има ефект!
101
0
 
15
 
! Отговори
как се несетихме ! преди 6 години
Ами щом може да вдигнем лев за евро, дай да го направим, какво чакаме. Пък няма смисъл да бързаме да влизаме в зоната. И си връщаме бордчето.Даже най-добре да направим 3 евро за 1 лев.Автоматично ставаме богати !
100
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Софиянски и подобните нему защо не помислят поне веднъж заобществения интерес? Това, че усмихнатия е завлякъл десетки милиони и няма да му дреме, че влизаме в Еврозоната, значи ли, че всички трябва да се съгласят с него? Защо Чехия, Полша и Унгария упорито бягат от еврото, а са много по-отдавна в ЕС? Нека на този въпрос си отговорят Костов, Софиянски, Хампарцумян и всички намазани като тях.
99
17
 
2
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 6 години
Това са страните които използват валутен борд в момента:Бермудските острови Босна и ХерцоговинаБруней ГрибалтарХонконгМакаоДжибути ДжерсиМенОстров Света Елена Фолкденските острови и още 2-3 държавкиПоливаната държави са колонии на Британия и къде сме ние или на кого сме колония ?Да се маха този валутен борд ,но поетапно . Например първата година движението на лева да е от 1 до 3 лв ,втората и трета година от 1 до 5 лв и след това да е в свободно плаване .
98
3
 
30
 
! Отговори
шанаджия преди 6 години
Не знам дали ще станем два пъти по-богати,но определено ще станем два пъти по-бедни!В това не се съмнявайте!
97
6
 
11
 
! Отговори
Братко преди 6 години
Как така Корнелия Нинова още не се е изцепила по темата? Не можем да спим спокойно ако не изкряка от някъде.
96
2
 
18
 
! Отговори
карамъдев преди 6 години
Приемем ли еврото,всичко откраднато автоматично се узаконява!Там ги сърби демократичните другарчета!