Софиянски: Отменяме валутния борд и влизаме в еврозоната!

Това ще помогне на обикновения човек, но ще затрудни бизнеса
Обновена: 5 фев 2018 22:37 | 5 фев 2018 22:30,
159
Софиянски: Отменяме валутния борд и влизаме в еврозоната!
Снимка: архив, Булфото

Има две възможности – България да влезе в еврозоната с валутен борд и другата - България да отмени валутния борд, да предприеме някои стъпки и тогава да влезе. Това каза пред bTV Стефан Софиянски, икономист и бивш служебен премиер.

Още по темата
Отмяната на валутния борд дава свободата на България да определи курса на лева към еврото и дава по-голяма свобода на бюджета, по-големи възможности на икономиката, по-големи възможности на банките, отменя рестрикции, които бордът е въвел. Въпросът е те да бъдат използвани правилно и разумно, каза Софиянски.

По думите му, ако България реши да влезе в еврозоната с валутен борд, нещата са ясни – това е удобен, но скучен вариант, защото е рутинната стъпка. 

"Ще влезем с 2 лв. за 1 евро, ние сме свикнали на това и ще продължим с този стандарт и този начин на развитие", коментира Софиянски.

Според него дали ще има увеличение на цените много зависи от подхода. Три са нещата, върху които трябва да се работи, според него.

"Влизането в еврозоната е процес, той трае 2-3 години, правителството на г-н Герджиков беше готово да предприеме тази стъпка, но, за съжаление, политическите сили нямаха единомислие в това. Има две измерения влизането в еврозоната – едното е икономическото, другото е политическо", каза още Стефан Софиянски. 

"Смятам, че България трябва по-бързо да влезе в еврозоната", подчерта той и допълни, че политическото измерение е, че влезем ли в еврозоната, ставаме неразделна част от Европа.

"Срещу това, очевидно, има задръжки от страна на националистите, на евроскептиците, на БСП. ГЕРБ също се въздържаха досега от тази стъпка. Чисто политически, за мен е задължително България да тръгне в тази посока, за да няма връщане назад", коментира той.

"Икономическото измерение е как ще се отрази влизането в еврозоната на обикновения човек, как ще се отрази на бизнеса и на публичните финанси. Аз бих работил върху варианта България да излезе от валутния борд, да намали еврото – примерно лев–евро, и тогава да влезем в еврозоната. При този вариант обикновеният човек печели, доходите му се качват два пъти", допълни Софиянски.

Този вариант, според него, фаворизира обикновения човек, но обременява много бизнеса.

"Силната местна валута затруднява експорта, затруднява бизнеса, но тук вече е ролята на правителството и на фискалната политика - да може да поеме този буфер и да облекчи обикновения човек, да му качи доходите два пъти, но същевременно да подкрепи бизнеса и да не му ограничи експорта", поясни Стефан Софиянски.

Той добави, че 21 години ние спазваме тези ограничения, които еврозоната налага на една държава.

"Ако сме били честни и сме спазвали ограниченията, и покажем възможността да спазваме определен курс – тогава влизането е леко. Трябва да сме подготвени и като хора, и като бизнес, и като държава. Правилните стъпки са излизането от валутния борд, намирането на подходящ курс за лева, благоприятен за хората, отежняващ бизнеса, но държавата трябва да изиграе този буфер", настоя Софиянски и подчерта, че хората не чувстват достатъчен авторитет в българското правителство.

Той предлага да се основе обществен комитет за подпомагане и в полза на въвеждането на еврото в България.

"Този комитет за подкрепа на въвеждането на еврото има политическа функция да подкрепи безвъзвратния процес на България като част от ЕС, трябва също да изиграе и ролята на просветител, и на подготвящ бизнеса и обикновения човек за влизането в еврозоната. Това е поне 2-3-годишен процес", коментира Софиянски. 

Бившият премиер заяви, че не смята Стив Ханке за сериозен икономист.

"Повече е един пропагандатор. Той дойде при мен, в кабинета, и ми хвърли един договор за 40 000 лв. - да ми бъде съветник, и ми каза, че България не трябва никога да въвежда валутен борд. Разговорът ни продължи изключително кратко, аз го помолих да се оттегли и че не може да ми бъде съветник, защото имам намерение България да въведе валутния борд", разказа Стефан Софиянски. 

"България трябва да има самочувствието и да има правителство, което взема суверенни решения. Правителството на Бойко Борисов и Бойко Борисов не са хора, които могат да вземат сами решения. Те се влияят от хората и са слабо правителство - оттам идват всички тези лъкатушения. Затова смятам, че трябва като общество да намерим формулата да подкрепим влизането на България в еврозоната", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко се вслушва в хората, затова Бойко е Бойко, а СДС къде са, Дсб, гтм, дбдк, сйд ,йскгг, гззъзъзъ и другите ултрасини къде са сега?????????!!!!!!!!
74
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чи накрая какво ще стане....3-4лева за евро..., но щом въвелия борда както се оказва смелия Софиянски ни съветва....защо не
73
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От кое бунище на историята изкопахте това същество от снимката?
72
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подготовка за голямата секира! Единственото което е хубаво в случая е, че на мен що ми вземат голия.
71
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само като го видя и ми става зле. Налягат ме едни спомени от 90те...
70
6
 
3
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 6 години
P.S...фирмата(държавата) ,защото този кораб трябва да "ловува"-тоест да търгува -изнася стока ,която е търсеща ,а една стока е търсеща когато има "цена" или "качество" -а у нас нямаме качествени стоки ,то значи ,ще трябва да играем на цена ,но с този скъп лев -всички стоки са скъпи и фасул от Египет ,картофи-Полша ,ориз -Китай ...а някои "маймунмайстори" които получават 300-400 евро се плашат ,че ще останат без работи и хич не ги еня ,че матросите напуснаха кораба и работят на други кораби ...
69
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еврозоната е голяма хапка за нашата уста. Особено сега. Особено като общата им задлъжнялост е много по-голяма от нашата. Абе защо да отиваме на едно по-лошо място?!? С лева ако се обърне каруцата на еврото има път назад. Иначе нова националнакатастрофа. Германците ще реагират бързо, щото имат икономика да ги издърпа, а ние - ни мозък ,ни икономика, само експерти като този с хиляди?
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тея икономики от едно време не са като днешните .... Бай Стефчо
67
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние сме виновни, че такива като него пак са готови да ни яхнат. Те седлото никога не са го скривали де, винаги им е под ръка. Ама ние глупаците ако бяхме разчекнали няколко от тези продажници,нямаше да орем дъното сега. Та с този с какво ще го запомним- само и единствено с далавери, НЕНАКАЗАНИ далавери
66
4
 
11
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 6 години
България не е готова за еврозоната,тъй като сме бедна държава на природни ресурси и това което имаме ,то се експултира от западни компании и печалбата отива към тях ,това първо ,а второ ,по производителност сме на последно място в ЕС или 2 пъти по-малко произвеждаме от средната производителност по ЕС .За да се остави борда още да съществува е една глупост -например Кораб(икономиката) като се развали и е изпратен на ремонт(в борд),но повече 2-3 години е пагубно и за капитана и за моряците и за фи
65
2
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Нов Народен съд трябва да се въведе първо и след това да влизаме в еврозоната .... ей така на чисто да влезем ... тогава ще имаме най голяма полза и като държава и за обикновените хора ...
64
1
 
8
 
! Отговори
Moi преди 6 години
Как се е усилил, като Лиланд от Туин Пийкс.
63
2
 
5
 
! Отговори
престъпникът Софиянс преди 6 години
Как точно казано.
62
2
 
21
 
! Отговори
65278 преди 6 години
Шмекерите изпълзяат един по един. Със заплата 700лв. като експерт държавен служител, ще получавам 359 евро. Да опита шмекерът да живее поне един месец с тези пари и после да ми размотава локумите си.
61
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само дето подозирам ,че и при "скучния вариант" пак ако взимаш 1000 лв. Сега тогава ще взимаш 500 евро, пък ако хляба е бил 1 лв.ще го закотвят на 1 евро. И народа ще обеднее отново.При " не така скучния вариант" махаме борда, курса става 5-10 лв.за евро ( в тоя филм вече сме участвали). И същия този взимащ 1000 лв.човек става европеец с 200 евро заплата, а цените си остават същите, но в евро.Тъй ,че престъпникът Софиянски да си гледа далаверите и да спре да се бърка в съдбите на народа!
60
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не го слушайте този крадец Испания много загуби от въвеждането на еврото още не могат да се оправят а ни зарибяват че ще спечелим наглеци лъжливи
59
2
 
35
 
! Отговори
Men преди 6 години
Да не стане вместо 1 евро 1 лев - 1 евро - 10 лева и вместо да станем по-богати да станем 5 пъти по-бедни. Като гледам в момента лева е покрит с валута не със злато.
58
3
 
33
 
! Отговори
Петко преди 6 години
А с кредитите какво става...?Икономист голям е...И тоя ли беше с рабфак ....
57
2
 
34
 
! Отговори
ПЕНЧО преди 6 години
ОТМЕНЯТЕ ВАЛУТНИЯ БОРД И ПОЧВАТЕ ОТНОВО С ВСИЧКИ СИЛИ ДА РАЗГРАЖДАТЕ "КОМУНИЗМА" / РАЗБИРАЙ ДОУНИЩОЖАВАНЕ И ЛИКВИДАЦИЯ НА КАКВОТО Е ОСТАНАЛО/.НА СОФИЯНСКИ ,САМО ИЗМИСЛЕНОТО МУ ИМЕ Е НА НИВО-ИНАЧЕ СИ Е ЛИКВИДАТОР ОТ КЛАСА-КАТО СЪПАРТИЙЦИТЕ СИ ОТ СДС.
56
7
 
17
 
! Отговори
ПА преди 6 години
Е ПА ШОПИЯНСКИЙ КОЙ ЩЕ ТИ РАЗРЕШИ ДА ВЛЕЗЕШ В ЕВРОЗОНАТА СЛЕД КАТО ТЕРИТОРИЯТА БЪЛГАРИЯ Е ПРЕДНАЗНАЧЕНА ПО ЦИОНИСТКИ ПЛАН ДА БЪДЕ В РАДИУСА НА РУСИЯ ШЕНГЕНА ЩЕ ГО ГЛЕДАТЕ ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН ПАПАГАЛИ 29 ГОДИНИ ВИ РАЗИГРАВАТ ШЕПА ДЪРЖАВНИ ИЗМЕНИЦИ ВИЕ ТАКА И НЕ СЕ СЪБУДИХТЕ ...СЛЕД ДВЕ ДЕСИТИЛЕТИЯ МАКСИМУМ ВРЪЩАТ БЪЛГАРИЯ В АГРЕГАТНОТО И СЪСТОЯНИЕ НА РУСИЯ ДРУГОТО Е ЛАЛАДЖИЙСТВО.НЯМАЛО ВРЪЩАНЕ НА ЗАД ЕЙ ФАШИСТИТЕ КАТО ВЗЕХТЕ ВЛАСТТА СИ МИСЛИТЕ ЧЕ СТЕ СПЕЧЕЛИЛИ НЕ СТЕ....УБИЙЦИ НА ДЕЦА И ЖЕНИ....