Безплатен апартамент за цял живот? Не, МО-то си го иска

Около 130 се "задържат" в София от военнослужещи неправомерно
41
Безплатен апартамент за цял живот? Не, МО-то си го иска
Снимка: БТА, архив

Около 130 жилища се "задържат" в София от военнослужещи неправомерно. Това отчете министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред ресорната парламентарна комисия.

Той обясни, че министерството продължава да връчва заповеди за напускане на ведомствени жилища от военни, които не са на активна служба.

Още по темата

И макар в част от случаите да става въпрос за нарушения, в друга – става въпрос за случаи, които самото министерство не е решило.

Красимир Каракачанов обясни, че се търси "човешкият компромис" във всеки един от случаите.

"От друга страна обаче, има военнослужещи и проблемът не е само в София – Министерството изпитва нужда от жилища за действащите военнослужещи. Ние трябва да се съобразим и с това. Трябва да се съобразим и със закона, защото голямата опасност беше – ако ние не бяхме пуснали предизвестията, да започне едно масово придобиване по давност", призна той.

В края на миналата година Каракачанов обясни, че има 4142 военни, които се нуждаят от жилища, от тях 1319 са в София.

Тогава той обясни, че неговите подчинени изготвят предупреждения за напускане за тези, които нямат правно основание на живеят във ведомствени апартаменти, гонят самонастанилите се, но имало и няколко случаи, при които не било морално да се пъдят хората.

Като пример посочи една баба на 91 г., която няма никакво правно основание да живее в апартамент на МО, но според него "нито ще е морално, нито човешко, да я изхвърлиш преди зимата на улицата, защото няма кой да се грижи за нея".

В същото време обаче имало фрапиращи ситуации на злоупотреби. Внуци на починали военни живеели в апартаменти на МО, дадени на вече покойните. Освен това не плащали нито вода, нито ток, нито наем при това с години.

"Има и случаи, при които военен си купува от МО апартамента, прехвърля го на деца и внуци и взима нов от министерството, който ползва неправомерно", допълни Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
КАЗВАМ СЕ ДОНЧО преди 5 години
До АнонименПРЕДСТАВЕТЕ СИ АКО ТРУДОВИ ВОЙСКИ СЕ ВЪРНЕ КАКВО КРАДЕНЕ ЩЕ ПАДНЕ ОТ КРАДЛИВИТЕ КРАДЦИ ДЕТО СЕГА СА НИ НАЛАЗИЛИ - ВЪНШЕН *** НЯМА ДА ПОСТРОЯТ ДОРИ !
38
2
 
1
 
! Отговори
Oid преди 6 години
Fakenews. Tova ne sa vernite chisla. Za vajeto i besilkata sa tesi lajlivi patrioti!
37
0
 
2
 
! Отговори
до 7 преди 6 години
Ами то това един го измисли 1933 г. - всички ангажирани в строителството на магистрали и какво ли не, вместо да се шляят, ама после го унищожиха.
36
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Патриотите много правилно искаха да върнат КЕЧа,хем щяха хората да се научат на занаяти в строителството,обзавеждането,хем на що-годе военно дело,хем щяха да построят жилища за нуждаещи се.Защо не реализират тази чудесна инициатива?
35
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички останали си наемат апартамент, а и пенсиониране никой не им брои по 20 заплати!
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС ни храни, НАТО ни пази. Закривай МО. Имаме си Пентагон и Брюксел. Посредниците са излишни. Защо влязохме като 27-*** република в ЕС?
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да пратят наематели в празните апартаменти на строителните инвеститори. Който е строил и задръствал града с празни апартаменти, да си получава наема от 80 лева от МО.
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каракачани доведи нещата до край.Това са ведомствени жилища и се полага на работещите в армията.
31
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен25 Грешиш,при комунизма,само най-тъпите отиваха във военните училища.
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 7Това спомняш ли си, кога стана? - След 1989 г. Огромно имущество се разпродаде. Защото и армията ни се смали няколкократно. Не сме имали нужда от нея, НАТО щяло да ни пази!!! Ми сега НАТО, заедно с великите ни "демократични ръководители", да осигурят жилища за армията. Няма да е трудно при техните демократични богатства - тя е вече по-малка от един провинциален стадион.
29
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може да се гледа на нещата с компромиси.Когато са получавали ведомствено жилище,са били наясно,че рано или късно ще трябва да го освободят.То-жилището не е тяхно собствено.Дори и за 91 годишната жена важи същото,още повече,че няма кой да се грижи за нея.По-добре ще бъде да я настанят в социален дом,където да се грижат за нея.
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябваше 89-та да се "чисти" здраво... но уви като чели надеждата заслепи здравия разум и сега е, както се казва "Късно е либе за китка". Жалко за хората... но по-добре един ден като лъв, отколкото 100 години като овца... ама вече не сме и овце, а ни направиха на маймуни. А относно тези апартаменти на Министерство на *** е пределно ясно, че ще бъдат разпределени по оня начин по който се разпределяха преди 89-та... положението е същото само хората са други, а манталитетът е същият...
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 15Да бе, голям морал и култура! Живеем до един от многобройните военни блокове, строени преди 1989 за армията, която беше пет пъти по-многобройна от сегашната. В района няма по-мръсен и невъзпитан блок от този. Друг е въпросът, защо тези "моралните" хора купуват ведомствените апартаменти и ги прехвърлят. Та сега недокомплектованата ни с 5000 бройки армийка, няма къде да живее. Въпреки, че сега при пазарната икономика спокойно могат да си купят жилище без "опашка" и привилегии.
26
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да прати Валерката, той ще изкара бабата на улицата
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те са си още в комунизъма.
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 11Драги, явно теб никъде не са те приемали на работа, въпреки че при социализма я нямаше голямата придобивка на "демокрацията" - безработицата, защото си бил слабограмотен и без специалност. Тогава имаше Военна академия, десетки военни училища, но бавноразвиващи се и пияндета като теб там не приемаха. Затова злобееш.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 11 продължениеТартюфе, ти ли си, бе? Бе глей си възрастта на любовта, не давай акъл, показа го дотатъчно. Ако злoбата, глyпостта и въртенето на опашка бяха акъл, цена нямаше да имаш.
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стегни армията, ако можеш, мутро
21
3
 
8
 
! Отговори
Следовател в сянка преди 6 години
Много си русичък, Каракачане, това те издава :)
20
0
 
31
 
! Отговори
бай х преди 6 години
Освен това не плащали нито вода, нито ток, нито наем при това с години...... а морално ли е тлъсти чиновници които отговарят за стопанисването на имотите да взимат заплати и нищо да не правят с години