Павлова скочи: Крайно нечестно е да ни сравняват с Гърция!

България изпълнява условията за приемане в еврозоната, увери тя
9 фев 2018 19:20, Елка Василева
265
Павлова скочи: Крайно нечестно е да ни сравняват с Гърция!
Снимка: архив, Reuters

"Крайно нечестно е да ни сравняват с Гърция": България смята, че е готова за еврозоната и отхвърля обвиненията в корупция, пише в обширна публикация германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" /ФАЦ/, чиито автори са разговаряли с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Дойче веле публикува части от публикацията на ФАЦ.

Остра критика срещнаха поощрителните думи на Жан-Клод Юнкер, че страни като България следва да се приемат в еврозоната колкото се може по-скоро, припомня ФАЦ в началото на публикацията. Стори ли това, ЕС ще повтори грешката, направена навремето с Гърция, която и досега не отговаря на изискванията, твърдят едни. А други посочват, че ширещата се корупция и слабите институции в България са достатъчно силен аргумент срещу въвеждането на еврото в страната.

Българският министър Лиляна Павлова, отговаряща за европредседателството на страната, отхвърля и двата аргумента, подчертава изданието. "Крайно нечестно е да ни сравняват с Гърция, ние изпълняваме икономическите и финансовите условия за приемане в еврозоната", казва Павлова в интервю за ФАЦ.

Тя признава, че корупцията в България е сериозно предизвикателство, но добавя, че "във всяка страна има проблеми с корупцията". Няма причина приемът в еврозоната да бъде отлаган, твърди Павлова и посочва пред ФАЦ конкретни данни за положителния икономически растеж, ниския ръст на задлъжнялост и намаляването на безработицата в България.

Някой иска да очерни България?

В статията си ФАЦ посочва също, че още преди месец българският финансов министър Владислав Горанов е заявил, че до юни страната ще кандидатства за т.нар. чакалня на еврозоната (има се предвид механизма ERM II, предшестващ влизането в еврозоната).

По-нататък в текста министър Павлова е цитирана с довода, че за приемането на България в еврозоната са се застъпили както председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер - при откриването на българското европредседателство в началото на януари, така и германският канцлер Ангела Меркел. Същото се отнася и до Шенгенското пространство, според Павлова, цитирана от ФАЦ с думите: "Ние контролираме външните граници много добре".

В тази връзка изданието между другото посочва, че с подкрепата си Юнкер се опитва да обвърже България по-тясно с ЕС като един вид противотежест срещу еврокритичните страни от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия).

"Очакваме да ни оценяват според постиженията ни, а не според емоции и субективни впечатления", цитирана е да казва министър Павлова малко по-нататък в публикацията. Това се отнасяло и до борбата срещу корупцията. С етикета "корумпирана страна" политически заинтересовани кръгове искали да очернят България, смята Павлова. Пред ФАЦ обаче тя не посочва никакви имена, подчертава изданието. През последните години, според министъра, страната е отбелязала голям напредък в борбата срещу корупцията, а наскоро е приела и антикорупционен закон. 

Борбата срещу корупцията: само на думи?

В тази връзка ФАЦ посочва, че в последното издание на индекса на "Трансперънси интернешънъл" за борбата срещу корупцията България е на 75 място - до Турция и след Румъния, Италия и Гърция. А според изследване, поръчано от германската Зелена партия по повод началото на българското председателство на Съвета на ЕС, в България - както и преди - не е налице достатъчен ангажимент за борба срещу корупцията. В него се казва, че антикорупционните закони не отговарят на международните стандарти. За разлика от Румъния в България корупцията почти не се преследва, се сочи в изследването, цитирано от ФАЦ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЖелязковКораби,Желязков.Гърция произвежда кораби.
86
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърция е цивилизация. България е варварска страна още от времето на ордите на Аспарух, варварска си е и сега. А Гърция винаги е била цивилизация. Гадно, но факт. Никога няма да ни сложат наравно с гърците. Кой слага наравно варвари с цивилизация?
85
9
 
32
 
! Отговори
Дони преди 6 години
Когато жената която идва да чисти в къщи е гъркиня може и да си помисля , че вече сме изпреварили Гърция.Да не говорим за компаньонките по заведенията.
84
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЖелязковПаляка си ти.Така както вчера си ходил до Атина (явно за първи път) случайно да си забелязал че в ,,спрялата развитието си преди 15 години Гърция по голямата част от магистралите са осветени?
83
4
 
19
 
! Отговори
До Желязков преди 6 години
Желязков, и аз да вземах 1000+ евро заплата и хич нямаше да ме интересува какво точно произвеждаме.
82
7
 
7
 
! Отговори
Желязков преди 6 години
Мръсни каракачни
81
4
 
30
 
! Отговори
Лилооо, преди 6 години
Наистина е нечестно. Не можем да стигнем Гърция и след сто години,докато УМИШЛЕНО НИ ДЪРЖИТЕ В МИЗЕРИЯ. Оох,как бих ти се порадвал във вид на суджуцииии...
80
3
 
26
 
! Отговори
До 101 преди 6 години
Бате, те и в САЩ са с дървени стълбове, но имат БВП от 20 трилиона, ТРИЛИОНА долара.
79
7
 
33
 
! Отговори
Смеееех преди 6 години
БВП на Гърция 194.6 милиарда долара. БВП на България 52.4 милиарда долара. Права сте госпожо Павлова не е честно да ни сравняват със Гърция,изобщо не е честно. По справедливо би било да ни сравняват със Сомалия.
78
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина няма сравнение. Там средната нсия е 1000 евро
77
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърция след 7 години рецесия и зверска криза пак има 6 пъти по-голяма икономика от българската и няколко пъти по-високи заплати! Българките ходят да мият н...те пенсионери, а ако се налага и при добра оферта и други работи правят.. хаха, тръгнали да сравняват Гърция с България... най-бедната *** в Европа. Дори Албанците ще ни минат. На едно ниво с Косово и ***!
76
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В еврозоната-само алчни предатели корумпирани натискат за там
75
4
 
27
 
! Отговори
Гневен преди 6 години
Свинетке на кои точно икономически изисквания отговаря България че не се сещам? Може би на тези от 19-и век? И в коя друга страна от ЕС има ,,Министерство по председателството на ЕС''? В това министерство има 70 лапачи на които ние плащаме заплатите а те не правят АБСОЛЮТНО НИЩО.
74
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярно, нечестно е. Гърция е правова държава, нямаща общо с *** на трите прасенца. Гърците би трябвало да протестират решително срещу подобни сравнения.
73
3
 
16
 
! Отговори
Бай Ставри преди 6 години
От къде скочи момата бря?
72
7
 
30
 
! Отговори
До 71 преди 6 години
Ако ще и 600 мрд. да излее някой в България, отново ще стигнат само до шепа "правилни" хора, а народа ще си е все така беден...
71
4
 
29
 
! Отговори
Келеш преди 6 години
Права е, нечестно е за Гърция, да я сравняват с нас....
70
22
 
8
 
! Отговори
Желязков преди 6 години
Вчера ходих до Атина, и мога да кажа че освен магистрали, Гърция няма нищо друго, спряли са развитието си още преди 15 години, пълна нула. Още са със дървените стълбове за електроенергията. Пълни паляци
69
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турци и гърци и румънци и сърби се смеят на българите. За цяла Европа българия е последна дупка на кавала. Докато Гърците са уважавани и ги знае цял свят. България западняка не може да я намери на картата.
68
17
 
8
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 71,"Ние сме много по-зле от Гърция, но ако ни подарят като на нея 200 ~ 300 милиарда може и да ги застигнем."По-мързеливи от нас са само те- гърците. Защото и ние като тях не впрягаме сили, да си за работим придобивки, а чакаме все някой да ни подари, да ни оправи. А ние да седим като патрони и да даваме само нареждания!