Македония с ново име, но защо за сметка на България?!

Първанов зове родната дипломация да следи преговорите
81
Македония с ново име, но защо за сметка на България?!
Снимка: Булфото, архив

Договарянето за името на Македония не трябва да е за сметка на България, смята президентът на България от 2002 г. - 2012 г. Георги Първанов.

Според него фактът, че се деблокира диалогът между Гърция и Македония в спора за името, е положителен.

"Притеснява ме, че започват да се водят разговори в посока към няколко варианта, някои от които бият по българската позиция", призна той.

Още по темата

"Да, ние сме признали Македония с нейното конституционно име, първи при това, но представете си варианти като Горна Македония или Северна Македония – това е договаряне в полза на Гърция, но за сметка на България", подчерта Първанов пред bTV.

Мисля, че не е безразлично на София и на нашата дипломация как ще завършат тези преговори. В един момент трябва да има някаква съгласуваност и с нас, смята той.

Името Северна или Горна Македония включва Пиринския край, тоест Егейския край не го засягаме и не го коментираме, а в същото време претенциите към България висят, остават в пространството. Най-малкото това трябва да се проговори между правителствата на двете страни", допълни той.

Първанов отбеляза, че подкрепя идеята и поведението на премиера за спиране на разправиите на Балканите.

"Въпреки всичко не може всяко договаряне да бъде за сметка на България, тоест ние трябва да отстояваме нашия интерес", категоричен беше той.

Според него деблокирането на преговорите между Атина и Скопие е по-скоро западен натиск, може би задокеански.

Във връзка със срещата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с ЕС у нас в края на март Първанов заяви, че трябва да видим какво се очаква на изхода от тази среща.

Претенциите на Ердоган не се вписват в европейското поведение, заяви Първанов.

"Има две тенденции – едната е османизацията на Турция, другата тенденция на нас ни се иска да е европейската линия. Коя ще надделее, не е много трудно да прогнозираме. Ердоган няма да отстъпи от идеята за османизацията и влиянието в ислямския свят. В този смисъл разговорът с него няма да бъде лесен. Той не е лесен дипломат, държавник, но е предсказуем дори и тогава, когато поставя тежки условия", подчерта той.


Първанов все пак отбеляза, че самото домакинство и организацията на тази среща в България е нещо позитивно.

"В поведението на българската дипломация ми липсва поставянето на нашите проблеми. Да сте чули за последните години някой да говори за проблемите на тракийските бежанци, за имотите, които бяха отнети? Не, този въпрос е снет от дневния ред. Докато турската дипломация има железни опорни точки, поставят си всичко от президент през премиер до последния чиновник", изтъкна Георги Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
7
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Македония да я пиименуват на Охрид,там е било охридското царство на Самуил.
35
11
 
13
 
! Отговори
Агент Гоце преди 6 години
С ограбеното от Белене, Южен поток и Големия шлем агент Гоце може да изхранва още поне 100 години цялата си фамилия без да си мръдне пръста като я обезпечи и с хотели разбира се... Младежите в АБВ дали си дават сметка, че са наследници на Гоце...
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МНОГО РАЗБИРАТ ТЕ ВЪВ ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО КАКВО СТАВА И КАК СЕ УНИЩОЖАВАТ БЪДЕЩИ ПРЕТЕНЦИИ НА БЪЛГАРИЯТАКА Е, КОГАТО СЛУЧАЙНИ ХОРА РЪКОВОДЯТ ДЪРЖАВАТА.
33
3
 
14
 
! Отговори
Alien преди 6 години
Още в Илиада го пише, че гърците са пирати, завладели островите и част от крайбрежието на голяма държава на траките на целия полуостров, което обяснява и общите ни царе с Македония.Тогава още сме били велики, сега са те за наша сметка, цялата елинска култура и писменост са тракийски.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Източна Румелия можеше да не е българска, а две приятелски държави. България на север от Балкана и много "приятелски държави" под турско, сръбско и гръцко управление.
31
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много глупав е този прецедент. Горна Македония означава, че има Долна Македония, която е в Гърция. Северна македония означава, че има Южна Македония, която отново е в Гърция.
30
8
 
4
 
! Отговори
Един преди 6 години
Гоце, начи нямаме проблем да е Македония, но имаме проблем, ако е Северна Македония?Как така ве, маафака?
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така и така ще се променя сегашното им име, поне нека не бъде в ущърб на България ! Има толкова много приемливи за Атина и за Скопие алтернативни опции - Република Вардарска Македония, Република Скопска Македония, Република Пеонска Македония, Република Нова Македония и т.н.
28
3
 
12
 
! Отговори
В случая Гоце е прав преди 6 години
Не съм от феновете на Гоце, но в случая той е абсолютно прав ! Не само че подкрепата ни за Западните Балкани и за Турция не трябва да става за сметка на България, а тя трябва да се осребри добре и достатъчно надеждно , още повече че такива шансове са изключителна рядкост. Така прави всяка себеуважаваща се държава с читава дипломация. В противен случай се превръщаме в слуги-*** !
27
1
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До xfb: Такова име като "Република Българска Македония" не е реалистично да се очаква - гърците не приемат в името да има "Македония". А да не забравяме, че в същата тази република живеят и доста албанци - вече към 30%. Така че трудно ще се договорят за име. Нещо като Южно-Балканска република или нещо от тоя род може да е приемливо за всички, кой знае.
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да инициара една декларация за осъждане на въртоглавите за създаване македонска нация, тръгнал да се притеснява за името. Нали е историк или не знае думите на дедовия му Благоев "Аз cъм pодом eт Загоpичане, обаче аз не cъм бългаpин, аз cъм cлавянин", продължена от пияницата Димитров за македонци.
25
5
 
14
 
! Отговори
16-а репубика СССР преди 6 години
Президента не признава кой е виновен за създаване на македонска нация и държава. Не беше ли столетницата БКП съучастник в това предателство
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смоки е жив!
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другарю Президент,та нима досегашното име Македония не можеше ,да се тълкува ,като аспирации към Пиринския дял?
22
4
 
17
 
! Отговори
xfb преди 6 години
Най-правилно би било да се кръстят и именуват като : Република Българска Македония!!А най-правилно би било да инициират референдум за присъединяване към България- като АВТОНОМНА Република Българска Македония! По-този начин автоматично получават статут на държава членка на ЕС със всички активи и пасиви! По този начин, мизерната руска политика вече няма да има влияние върху тях!!!Освен това ще се върнат към Родината си-а именно България!!
21
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Република Славянска Македония !
20
5
 
17
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
Нашите *** кога са поставили тежки условия в защита на националния интерес, че нещо не мога да се сетя? Те са предвидими единствено в навеждането си :)
19
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Братята македонци правят грешка, че преговарят с маляките. Рано или късно ще признаят Македония с името което те искат.Що се отнася за умотворенията на гоцето, мога да му препоръчам да преброи кои са повече в пиринско - помаците или македонците или турците или българите
18
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първанов 10 години беше президент и нищо не постигна в дипломацията със съседите!Зпомних го само с авджийските му подвизи.
17
9
 
24
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
Агент Гоце безскрупулно съсипваше хиляди човешки съдби. Защо продължава да ни занимава със скверната си особа?