Кога най-сетне ще бъде канонизиран Васил Левски?

От НФСБ искат църквата бързо да обяви Апостола за светец
88
Кога най-сетне ще бъде канонизиран Васил Левски?
Снимка: Булфото, архив

НФСБ се обърна с призив към Светия спешно да разгледа въпроса с канонизацията като светец на йеродякон Игнатий, познат със светското си име Васил Иванов Кунчев известен като Апостола на свободата Васил Левски.

Още по темата

"По повод 145 години от мъченическата смърт на Васил Левски, христолюбивият български народ всецяло отдаде своята почит и признание към личността и делата му, към подвига и саможертвата му в името на освобождението ни от иноверски гнет и иго. В народната памет Васил Левски отдавна е възприет като светец заради саможертвата му в името на свободата на българите – не само светска, но и да изповядват нашата православна вяра свободно, без гонения, хули и поругание", посочват в позиция от партията.

От НФСБ припомнят, че като основен мотив против канонизацията на Апостола на свободата Васил Левски често се изтъква, че той сам е напуснал манастира и се е отказал от своя сан.

"Но ето какво разказва поп Тодор за последните думи на Васил Иванов Кунчев: "Аз отидох при Левски и като го изповядах, почнах да чета отпуснатата за случая молитва и когато споменах името "раб божия Василий", Левски ме прекъсна и каза: Споменувай ме в молитвите, отче-попе, с името Йеродякон Игнатий. Моли се, отче, не за мене, а за Отечеството България", изтъкват от патриотичната формация.

От НФСБ съзнават, че нашата Църква има утвърдени със столетия правила за канонизация, но припомнят, че като боголюбиви християни патриотите не са стояли и не стоят встрани от благочестивите нейни дела.

"По наша инициатива и с наши средства бе въздигнат православен храм в квартал "Победа" на Бургас, десетки са даренията ни за православни храмове и параклиси, за почитането на паметта на видни дейци на БПЦ и нашата твърда убеденост е, че не може да се вменява във вина на Васил Левски напускането на манастира, защото той не го е направил, за да се отдаде на светски удоволствия и начин на живот. Напротив! С живота си на безсребърник и аскет след това, с делата си освобождение на христолюбивия ни народ, със самопожертвованието си, както и с последната си изповед, той е доказал неопровержимо своята неразрушима връзка с православната ни вяра и своята святост", подчертава ръководството на НФСБ в лицето на Валери Симеонов, Данчо Хаджиев, Валентин Касабов и Борис Ячев.

Националният изпълнителен комитет на партията призовава и моли Светия синод на БПЦ да преодолее съмнения и колебания, ако има такива, и да започне процедура за канонизация на йеродякон Игнатий – Апостола на свободата Васил Левски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И днес си имаме хиляди "дякони" които вървят с бодри крачки по пътя на първоучителя си Васил Левски - крадат и обират, мамят и грабят, бия и колят бабичките по българските села със същата възвишена цел! Можем ли и тях да ги обявим за светци?! Мила моя родино, само какви "герои" и "светци" раждаш не е за вярване!!
30
1
 
9
 
! Отговори
А преди 6 години
Сега разбирам колко е прав Курц,че отказа да дойде у нас и даде 28 дни на Сорос ДА ИЗНЕСЕ ОТВОРЕНОТО СИ ОБЩЕСТВО ОТ АВСТРИЯ!
29
0
 
8
 
! Отговори
WCпремиер преди 6 години
Оправихме шумните дискотеки, оправихме и ВеЦетата и се захванахме с църковните дела.
28
2
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Първо Левски да бъде оневинен за убийството от Сидеров и тогава канонизация.
27
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха ха ха ха ха Такова чудо може да се види и чуе само в булгаристанския кенефиста булгейрия - един разбойник, крадец, ракетьор и детеубиец да бъде обявен не само за нациоАНАЛЕН герой, но и за светец!!! Ле ле ле ле, майко мила!
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И за какви точно се мислят нфсб-тата та да предявяват искания към църквата ?БГ православната църква я има доста преди нфсб палячовците и ще я има доста след тях.
25
0
 
17
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Какво е общото между патриота Левски и сегашните патриоти...ми абсолютно нищо!
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Патриотите" да си гледат "патриотизма" и да не се бъркат, където не им е работа.
23
0
 
13
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Хаха сега така ли решихте да трупате партийни точки бе Патриоти?! На "негов гръб"?? Еееееей политически гнусоиди сте...Преди да споменавате името му, трябва да минавате през пожарната да ви измият устите гадни
22
1
 
8
 
! Отговори
Не са прави преди 6 години
Не може човеци, да определя някой за светец. Православната и католическата църква за жалост са били и все още се използват от власт имащите за прокарване и осъществяване на контрол.
21
2
 
8
 
! Отговори
до 33 преди 6 години
Защото и Ботев е казал за Левски " твой един син,Българийо..."
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз па винаги съм се чудел що за Левски се говори толкова а па за Раковски примерно Хитов или Ботев като чели са в ъгъла и никой не се среща?
19
7
 
9
 
! Отговори
Василев преди 6 години
На Валери Симеонов каквото му спуснат от руските служби, това говори и прави!!!Защо не се обяви като истински български патриот против посрещането на руския патриарх Кирил по случай честванията за 3 март, след като Русия и руската православана църква в съюз с гръцклата нанасят едни от най-тежките рани на българската екзархия по време на Турското Робство!!!Левски е бог, не е нужно да бъде канонизиран, не пипайте върху образа и името му!!!Агент Марк Брамбъл!ЦРУ!!!
18
5
 
13
 
! Отговори
безсребърен преди 6 години
Левски е светец и без да го канонизират измислени канонизатори.Вазов го е казал навремето-"...селяните прости светец го зовяха.."Мнението на някакви мунчовци от църквата е без значение
17
4
 
7
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Каква е тази работа, най-обичания национален герой на българите е бил най-мразен от турската и руската власт!!!???Сигурно има някаква причина!!!Агент Дарън Шолохан!ЦРУ!!!
16
7
 
3
 
! Отговори
Василев преди 6 години
До АнонименИ какво като е убивал хора???И какво като е имал слабости и със сигурност е допускал грешки в борабата и в организацията , когато са изграждали вътрешната мрежа от комитети!!!???Левски си е Левски , селяни прости!!!Левски това е порива за национална идентичност на българите, сами опирайки се само на собствените си сили да създадат собствена държава!!!Това негово качетво го възнася по-високо от всички богове и религии на земята!!!Един е Левски, а Бати Бойко е неговия пророк!ЦРУ
15
0
 
11
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 6 години
Не става ,не може да се канонизира ако се спазват Светиите закони.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как кога, когато Симеонов си смени джендъра и се омъжи за Сидеров!
13
0
 
7
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Къде бяха НФСБ (национален фронт за спасение на мутрата) когато депутатите си вдигнаха заплатите с 300 Лева? Винкела разспространяващ на 17 гей-порно канала къде беше? Къде е оня снимаш се по *** и оплодил гаджето на доведения си син? Къде е оня русенски войвода агент на ДС? Къде сте продажни душици когато 80% от НАРОДА изнемогва? Когато парче шоколад в Германия струва 50 цента а тук 2 лева - 1 евро?
12
3
 
7
 
! Отговори
Питър преди 6 години
Но съм съгласен, че по същество подобна глупост може да се *** в атака срещу Българската Православна Църква, тъй като и на глухите и слепите е ясно, че Левски НЕ МОЖЕ и НЕ ТРЯБВА да бъде канонизиран от Църквата.Боже, пази България от идиотизма и патрЕотизма!