Оградата по браздата с Турция – на ремонт! Без обеществена поръчка

Поправките били належащи, стихиите и мигрантите я повреждали
82
Оградата по браздата с Турция – на ремонт! Без обеществена поръчка
Снимка: архив, Булфото

Не само изграждането на оградата с Турция, която цели да спре наплива на нелегалните мигранти, но и поддръжката на съоръжението да е освободена от задължителните процедури по Закона за обществените поръчки и да се договаря пряко.

Предложението за това идва с внесени промени в закона от шефа на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ и Християн Митев от "Обединени патриоти".

Още по темата

Ремонтите, които се налагат било поради повреда на оградата от нарушители, било поради природни стихии или по други причини, трябва да бъдат извършвани максимално бързо, за да не се повишават рисковете за националната сигурност и да се противодейства адекватно на незаконната миграция, мотивират се двамата.

Според тях, ако поправките влязат в сила, това ще има "благотворно" влияние върху проблемите на МВР заради забавените проекти за ремонтни и други дейности по оградата на границата, обжалвани пред съда заради дефекти в обществените поръчки, което поставя под съмнение възможността да се усвоят парите от целевата спешна помощ от ЕК за опазване на съюзните граници.

Изграждането на оградата по границата като мярка срещу незаконната миграция бе започнато официално през 2014 г. след решение на МС от ноември 2013 г. През април 2016 г. парламентът гласува промяна, с която дейностите по изграждане на границата се изключват от реда по ЗОП с мотив, че само така може да се ускори изграждането й.

Сега това ще се прилага и за поправките по нея, които се оказват належащи.

Данаил Кирилов и Християн Митев са категорични, че оградата е основен фактор за пресичането на потока от бежанци, които се опитват да влязат в България, идвайки нелегално от Турция.

През 2015 г. са регистрирани опити на над 95 000 чужди граждани да преминат страната, което е три пъти повече от същия период на 2014 г., пише в мотивите към законопроекта.

През 2016 г. са регистрирани опити на 42 000 чужди граждани за преминаване, а през 2017 г. - 8000, мотивират се депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
50
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
А сега кажете, че Йончева не е права...
30
2
 
48
 
! Отговори
КЛАСИКА в ЖАНРА преди 6 години
Абсолютно по ГЕРБерастки,ремонт на ремонта!
29
2
 
39
 
! Отговори
Не може преди 6 години
Ама май може - оградата още не е готова, вече ще я поправяме, допуск до оградата е забранен, как ще ми докажете, че наистина е за поправка и наистина се поправя.
28
2
 
47
 
! Отговори
80% избират анархия преди 6 години
Цената на нашата Велика Българска Стена се оказа 2 пъти над тази построена от Гърция. Строиха я 100 години, но се повреди за по-малко от 1. Почнаха ремонтите. Очаквайте и ремонтите на ремонтите. И всичко това го плащате вие. Плащате го с мизерията в която живеете вие и децата ви. Но на вас ви харесва и пак ще си изберете мафиотите, които управляват в момента.
27
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Великата българска стена направена с бюджет от еуропа от вятър пада, а я си представи 4 милиона направо ще я разтопят от вълната... :-)
26
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Некой от вас може ли да си представи какво ще стане , ако се приеме такъв закон в Германия или Франция , Испания или въобще в друга държава от ЕС - още на следващия ден са аут от власта , а на по следващия са в панделата.
25
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Долу крадците от ГЕРБ, всичките са за затвора.Няма толкова корумпирано управление в историята на България.Този закон е нагледно доказателство за успехите в " борбата" с корупцията.И потвърждение на мнението на всички евро чиновници по въпроса защо не сме в Шенген
24
1
 
45
 
! Отговори
стихиите я повреждат преди 6 години
Да, стихията ГЕРБ помита всичко - държавата ни, индустрията, икономиката, народа.Явно главния бандит на държавата усеща наближаващи избори и краденето трябва да се усили за да се събераг пари за да си купят власт.Почти по Маркс:пари - власт - пари прим... и така до безкрая
23
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оградата е вредна за бъдещето на България,трябва да приемаме и интегрираме бежанци и всякакви чужденци,не да ги гоним или тъпчем по лагери.Ние сме мъртъв и прокажен етнос, а те могат да ни дадат жизненост.Знам, че ще ме наречете всякякъв, и че ще ме псувате, но това е истината.
22
2
 
38
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Кражби, кражби, кражбибезчет,ето, оградата е наред.Всеки ден, ни засипват с лъжи,ти, горд европеец бъди !
21
18
 
10
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Всяко нещо иска поддръжка, един стол или маса ,ако имате в къщи и те искат грижи!!!Той и Тодор Живков ви построи заводи , ама ви мързеше да ги поддържате и ги продадохте на други хора, които знаят как да ги поддържат и още нещо друго знаят какво да правят с тях!!!Това е живота , техническото съоръжение трябва да се ремонтира периодично, независимо къде се намира и какво представлява!!!Агент Малкъм Фредерикс!ЦРУ!!!
20
1
 
36
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Дайте право на Винкела да няма конкуренция в обществените поръчки,за да може да краде на воля нашите пари.
19
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приемат такива закони ,а после се правят на учудени и обидени, че не сме в Шенген, че не падат визите за САЩ, че даже в чакалнята на еврозоната не ни искат и тн и тн.....Това са шайка крадци ,който гледат само кво ще им падне в джоба , държавата и народа да го дух..
18
5
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Оставете една дупка в мрежата, за Кирето контрабандиста.
17
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо засекретиха оградата, а сега промениха и закона, така че там постоянно да може да се наливат милиони, а никой да няма право да пита.
16
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оградата е на принципа на "магистралите" на Боко-струи километър за милиони и после го ремонтира за двойно повече
15
35
 
7
 
! Отговори
Василев преди 6 години
ГЕРБ е неизбежната и необходима партия, която трябва да води българската държава към богатите евроатлантически страни!!!Агент Алън Брейди!ЦРУ!!!
14
1
 
35
 
! Отговори
Валери Милиони преди 6 години
А ми да!На нашта тайфа Одебелени патриоти ни трябват пари! Издържаме две телевизии- мойта и тъз на БезВолюю.На Красю Карата му трябват пари за да плати на историците за да докажат ,че Русе/дето е роден и живял/ е бил в Македонско! А пък и моя хотел до М Търново тия граничари го разбиха от банкети! Пари трябват за ремонта му!!!
13
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе в тая поправка на закона да впишат директно и фирмата изпълнител и да да още по-малко спокойни.Никога в България не е имало такава нагла , крадлива клика като ГЕРБ
12
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още ще изтечат към некои важни клечки - парички. Ими то не мина и година пак пари. Ми тоз и таз фирма които я " строиха" да си е ремонтират за техна сметка защо от държавният джоб пак. Най добре от там се краде, но корупция няма така ни казаха поне.