Оградата по браздата с Турция – на ремонт! Без обеществена поръчка

Поправките били належащи, стихиите и мигрантите я повреждали
82
Оградата по браздата с Турция – на ремонт! Без обеществена поръчка
Снимка: архив, Булфото

Не само изграждането на оградата с Турция, която цели да спре наплива на нелегалните мигранти, но и поддръжката на съоръжението да е освободена от задължителните процедури по Закона за обществените поръчки и да се договаря пряко.

Предложението за това идва с внесени промени в закона от шефа на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ и Християн Митев от "Обединени патриоти".

Още по темата

Ремонтите, които се налагат било поради повреда на оградата от нарушители, било поради природни стихии или по други причини, трябва да бъдат извършвани максимално бързо, за да не се повишават рисковете за националната сигурност и да се противодейства адекватно на незаконната миграция, мотивират се двамата.

Според тях, ако поправките влязат в сила, това ще има "благотворно" влияние върху проблемите на МВР заради забавените проекти за ремонтни и други дейности по оградата на границата, обжалвани пред съда заради дефекти в обществените поръчки, което поставя под съмнение възможността да се усвоят парите от целевата спешна помощ от ЕК за опазване на съюзните граници.

Изграждането на оградата по границата като мярка срещу незаконната миграция бе започнато официално през 2014 г. след решение на МС от ноември 2013 г. През април 2016 г. парламентът гласува промяна, с която дейностите по изграждане на границата се изключват от реда по ЗОП с мотив, че само така може да се ускори изграждането й.

Сега това ще се прилага и за поправките по нея, които се оказват належащи.

Данаил Кирилов и Християн Митев са категорични, че оградата е основен фактор за пресичането на потока от бежанци, които се опитват да влязат в България, идвайки нелегално от Турция.

През 2015 г. са регистрирани опити на над 95 000 чужди граждани да преминат страната, което е три пъти повече от същия период на 2014 г., пише в мотивите към законопроекта.

През 2016 г. са регистрирани опити на 42 000 чужди граждани за преминаване, а през 2017 г. - 8000, мотивират се депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито оградата нито любовта между Ердоган и Бойко могат да спрат бежанците. Просто турската политика е такава. В България има доста турци като процент от населението и не искат да го смесват с разни араби, пакистанци и др. Дори и друг да беше на власт вместо Ердоган Турция пак щеше да пренасочи бежанския поток към гърция а не към България
10
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да правят каквото искат то се е видяло че от това държава не става, почти нищо не се е променило от мутренските времена с изключение на това че групировката е една и вече сама си прави законите в НС
9
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен трябваше от гипсокартон да я направят, евтино, бързо, и ефектно, здравината и без това няма значение. Картона дава големи възможности за добър вид на оградата. Примерно бойници, фалшиви кули, фалшиви охр. камери и т.н. Сегашната тел има подобна здравина, режеш с ножицата и хоп в ЕС. Ако имаха желание за истинска ограда- то се прави от буто-бетон 4мх0,5м с арматура фи 12-14мм
8
34
 
9
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Дипломацията може да е по-силна от всякакви огради и стени!!!Бати Бойко ви спаси задниците, добре че има приятелски връзки с Ердоган!!!Един е Бати Бойко, лавира и балансира и с ЕС, и със САЩ, и с Турция, и с Русия!!!Умен, умен,умен, в червената му книжка и досието ме пише особени белези-умен!!!Агент Матю Франсис!ЦРУ!!!
7
3
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато Орешарски започна оградата, Тиквата се сцепи да обикаля медиите и да реве как се харчели милиони за тая ограда, а откак дойде на власт започна сам да се хвали с нея и да води гости от Европа да я разгледат.
6
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само оградата ли е и после незнайно защо милионерите у нас се увеличавали !!!
5
5
 
36
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Боко иска руска Лада,за обход на граничната ограда.С бронировка Лада "Нива",на цар Тиква най ще му отива.
4
3
 
57
 
! Отговори
бай х преди 6 години
на село на кокошките имаме телена ограда с бетонови колци и 50 години / зиме и лете /и не е мръднала .. а тие айдуци ремонт след 1 година .... да не говорим и колко струва/ откраднаха - 1 000 0000 лева на километър
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нарочно са написали обеществена за да пишем , пишем , пишем хаха
2
2
 
60
 
! Отговори
ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ преди 6 години
Много скъпа тази ограда, като че ли е от златна тел. И слаба, слаба.- Ветрец да подухне, мигрант да я ритне - пада.А ще крадат още пари около нея - пак ще ремонтират.
1
3
 
70
 
! Отговори
Дядо ви преди 6 години
Тази ограда ще бъде по-скъпа от построяването на Великата китайска стена.