Радев откровено за Русия: Най-силните ни връзки са духовните!

Посещение на руския президент у нас се очаква до края на годината
Обновена: 1 мар 2018 13:52 | 1 мар 2018 13:30, Елка Василева
267
Радев откровено за Русия: Най-силните ни връзки са духовните!
Снимка: архив, БТА

Отношенията между България и Русия трябва да се развиват и да вървят напред. Това заяви президентът Румен Радев в интервю за ТАСС, разпространено днес.

"Връзките между нашите народи са живи, особено на чисто човешко, емоционално, културно и религиозно равнище. Но в политически и икономически план тези отношения бяха подкопани по времето на прехода. Мисля, че нашите връзки трябва да се развиват, да се придвижват напред", каза Радев пред Михаил Гусман, първи заместник-генерален директор на руската агенция.

По думите на българския държавен глава "еврофилията не означава русофобия".

Той отбеляза, че "опитите за политическа изолация на Русия не носят изгоди за нито една от страните".

По повод предстоящата 140-годишнина от подписването на Санстефанския мирен договор Радев каза, че договорът е "възкресил България" в границите, за които са мечтали възрожденците, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Радев добави, че Берлинският договор и "целият 20-и век" са изменили границите на Балканите и сега много хора с българско самосъзнание живеят извън пределите на своята родина.

"За тези 140 години имаше немалко опити опити за ревизиране на историята, вкл. и през последното десетилетие, но безспорен факт в тази история, най-важният за нас, е българското Освобождение, което още повече заздрави връзките между нашите два народа", констатира президентът на България.

В интервюто държавният глава изразява удовлетвореност, че все повече млади хора участват в отбелязването на 140-годишнината от Освобождението и така „поемат щафетата на нашата историческа памет“.

Румен Радев посочва, че при честването на връх Шипка се очаква да присъства Н. Св. патриарха на Москва и цяла Русия Кирил.

Очакваме до края на годината посещение от руския президент, защото тези събития заслужават да ги почетем съвместно, заяви президентът.

Той напомни, че България е дала на славянските народи писменост и се гордее с това свое постижение. Според него най-силните връзки между българския и руския народ са духовните и затова "те ще преживеят всяка политическа зима".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още по темата: РусияРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
8
 
25
 
! Отговори
ТВОЙТЕ РУМЕНЕ , ДА преди 6 години
...МОИТЕ ---НЕ... НА-1000%!!...И ДУХA И ПАРИТЕ МИ , И ДЕЦЕТЕ МИ СА ВЕЧЕ НА ЗАПАД!!!ТАМО...... Е ЖИВОТА!!!ТУКА Е---- ЧЕРВЕНА КОМУНИСТИЧЕСКА РОБИЯ ...ПО РУСКИ ОБРАЗЕЦ!!!
157
5
 
21
 
! Отговори
не контактувам преди 6 години
Аз не купувам от Лукойл. Има толкова други.Като гледам доста хора правят така. Така поддържаме независимостта.
156
1
 
22
 
! Отговори
Психодиспансер преди 6 години
Земля в илюминаторе. Трава у дома. И слуги .......много слуги и роби. Венецуела- Мадуро, Северна Корея- Ким Чен Ун, скоро и Турция с Ердоган и Иран
155
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля,че Президента е прав.Моят опит с млади рускинчета потвърждава,че духовните връзки са най важни.С немного пари се получават добри духовни връзки.И други подобни.
154
6
 
22
 
! Отговори
ех .... преди 6 години
Този президент ще остане в историята като "нежния президент"
153
6
 
26
 
! Отговори
Пабло преди 6 години
До АнонименРуснаците обикновено мразят или подчиняват. Това е техния подход към света. Ще ви помоля анонимен 151 да ми цитирате името на 1 страна прокопсала от руско присъствие ?
152
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този на снимката не е ли говорителят на БСП ?
151
6
 
24
 
! Отговори
рушветникоф преди 6 години
Абе президентче що не направиш духово оркестър на руските окупатори ? духовна връзка била..ха.ха ама аз в духове не вярвам...Какво унижение...Президент на колене
150
7
 
29
 
! Отговори
Психодиспансер преди 6 години
Вашите и на жена Ви може и да са г- н Президент. Моите не са ! Аз искам да принадлежа към Европа !
149
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не говорим за отделянето на най-българската земя - Македония. Пак от духовните ни братя. С такива братя ....врагг не ти трябва.
148
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Ми не купувайте от Лукойл бе, кой ви кара да зареждате от Лукойл, зареждайте от другите, защо подарявате милиарди на Русия чрез Локойл."Аз зареждам колата си от бензиностанции Лукой и Еко. И въпреки,че изпилзвам бензиностанции Лукойл,аз обичам да пътувам из Родината си България,и да гледам красотите български. Обичам България и това,че използвам руска газ и гориво,това не означава,че съм роб на Русия. Уважавам Русия,но мразя гъзолизците.Руснаците мразят тези,които им се мазнят
147
5
 
24
 
! Отговори
трудни отношения преди 6 години
Ние българите обичаме Русия. Там живеят наши кръвни братя. Но за съжаление московията кръвно мрази българите. Преименува ги на Татари. Глада в поволжието. Разчистването на Крим и Таврия. Все исконни територии попаднали под зависливото око на московията. Северан Добруджа харизана на Румъния в замяна на анексията на Молдова.
146
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко в ляво е бандит или нежно. Доказано в историята.
145
30
 
15
 
! Отговори
Трети Март преди 6 години
Браво г-н Президент !Достоен български държавник, който НЕ страда от фобиите и комплекса за малоценност на предишния !
144
33
 
12
 
! Отговори
смело напред преди 6 години
Едно голямо БРАВО! Прекрасен президент!
143
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Когато бяхме с Русия българите живееха добре."Тук си прав и те подкрепям. Само едно обаче да уточня: България става член на СССР. Преди революцията,България е имала мирни и дружелюбни отношения с Царска Русия;не сме изпращали български войници срещу руснаците. Единствено сме се били с казаци,руснаци,сърби и румънци,когато трябвало да освободим Добружда от окупаторите румънци. Някой крайни вярващи смятат делото на ген. Иван Колев за ужасно и братоубийствено.
142
6
 
28
 
! Отговори
tt преди 6 години
Радев- те твоите връзки с Рассия май не са само духовни ???
141
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИсторикНе си прав и няма да подкрепя това тове мнение. Българите сме благодарни на руснаците и руският император за помощта им. Българите в цяла България са издигнали красиви паметници,в чест на българските опълченци и руските войни,дали живота си за нашето Особождение. В Плевенските села ( и в Плевен) има православни кръстове( някои и руски) и паметници ,в чест на осободителите. Българите са благодарни вечно на Русия и Руския император,но това не означава,че сме потенциални роби на Русия
140
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато бяхме с Русия българите живееха добре.
139
9
 
25
 
! Отговори
льотчика президент преди 6 години
Просто нормалните хора недоумяват, льотчика президент на България ли е, или на някоя съветска република ?