Радев откровено за Русия: Най-силните ни връзки са духовните!

Посещение на руския президент у нас се очаква до края на годината
Обновена: 1 мар 2018 13:52 | 1 мар 2018 13:30, Елка Василева
267
Радев откровено за Русия: Най-силните ни връзки са духовните!
Снимка: архив, БТА

Отношенията между България и Русия трябва да се развиват и да вървят напред. Това заяви президентът Румен Радев в интервю за ТАСС, разпространено днес.

"Връзките между нашите народи са живи, особено на чисто човешко, емоционално, културно и религиозно равнище. Но в политически и икономически план тези отношения бяха подкопани по времето на прехода. Мисля, че нашите връзки трябва да се развиват, да се придвижват напред", каза Радев пред Михаил Гусман, първи заместник-генерален директор на руската агенция.

По думите на българския държавен глава "еврофилията не означава русофобия".

Той отбеляза, че "опитите за политическа изолация на Русия не носят изгоди за нито една от страните".

По повод предстоящата 140-годишнина от подписването на Санстефанския мирен договор Радев каза, че договорът е "възкресил България" в границите, за които са мечтали възрожденците, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Радев добави, че Берлинският договор и "целият 20-и век" са изменили границите на Балканите и сега много хора с българско самосъзнание живеят извън пределите на своята родина.

"За тези 140 години имаше немалко опити опити за ревизиране на историята, вкл. и през последното десетилетие, но безспорен факт в тази история, най-важният за нас, е българското Освобождение, което още повече заздрави връзките между нашите два народа", констатира президентът на България.

В интервюто държавният глава изразява удовлетвореност, че все повече млади хора участват в отбелязването на 140-годишнината от Освобождението и така „поемат щафетата на нашата историческа памет“.

Румен Радев посочва, че при честването на връх Шипка се очаква да присъства Н. Св. патриарха на Москва и цяла Русия Кирил.

Очакваме до края на годината посещение от руския президент, защото тези събития заслужават да ги почетем съвместно, заяви президентът.

Той напомни, че България е дала на славянските народи писменост и се гордее с това свое постижение. Според него най-силните връзки между българския и руския народ са духовните и затова "те ще преживеят всяка политическа зима".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още по темата: РусияРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Васалът на САЩ България винаги ще бъде дребна риба в ЕС. За васала никога не е превиждана друга роля освен депо за евтина работна ръка и нов няколкомилионен пазар за масовите продукти на високотехнологичните западните фирми които се задъхвата от свъръхпроизводство и липса на пазари заради безработицата и обедняването на населението в Европа. В ЕС България никога няма да има собстена икономика и собствено производство, в момента е на изкуствено дишане с еврорсубсидиите.
137
0
 
7
 
! Отговори
До Православен преди 6 години
Според богослова Георги Тодоров, българите(гърците и сърбите) сме били блажени,за дето сме били под турско иго. А ,че сме искали да се осободим-това е мерзък грях. Грях е било,че ние сме искали да се осободим,като при положение,че България последна (след Гърция и Сърбия) се особождава от турската власт. И още нещо: българите мсе били под чуждо иго,но това не означава,че сме били роби в какъвто и да е смисъл. Хората са гледали как да оцелеят и съхранят Православието,езика и народността си.
136
6
 
21
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До Анонимен"Радев е откровен,балансиран,без резки уклони няляво-надясно"...-------------------------------------------------------Радев има толкова рязък уклон на ляво, че чак забива в шанеца... - сляп ли си...
135
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живея в Дания от години, вече съм си оправил живота финансово и мога да ви заявя най-отговорно, че тук в Дания където аз живея всеки който критикува ЕС се класифицира като руски шпионин и му се отваря досие в полицията. Така се защитава демокрацията в цивилизованите и демократични страни и затова тук при мен в Дания хората са добре финансово.
134
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шеломова Русия през 2018 г.: Мизерия, глад и тотално обезлюдяване!
133
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо сега имаме нужда от Григор Димитров. Едно обикновено момче от Хасково стигна върха и трябва да служи за пример всички българи! Когато бяхме под влиянието на Русия момчета като Григор Димитров никога нямаше да се издигнат до върха!
132
3
 
22
 
! Отговори
Chefa преди 6 години
А с другаря Радев руснаците уцелиха десятката. Честито на бай ***!
131
0
 
2
 
! Отговори
До 129 преди 6 години
Ти луд ли си?Ами турците може да поискат да се управлява от турското посолство.Лелееее,колко народ има за Карлуково,не е истина.
130
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евроатлантическа България през 2018 г.: Мизерия, глад и тотално обезлюдяване!
129
4
 
19
 
! Отговори
Chefa преди 6 години
Икономоческото и политическо влияние на Русия в България изобщо не е намаляло за съжаление ама българинът е шаран и лесно захапва кукичката. Ох,отнеха ни турското робство или джендърите ни нападат, това му дай на бай ***.А че руснаците изкупиха половината Черноморие и се готвят да купят и другата половина,това бай *** не го интересува,братушките може, близки сме си ние.Позор и пълна простотия.
128
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев е най-истинския президент през целия преход.Откровен,балансиран,без резки уклони няляво-надясно,който не се страхува да изрази мнение по всички въпроси,касаещи българския народ,на който не смеят да му набиват канчето ни от Брюксел ни от Вашингтон,човек с достойнство и авторитет,вдъхващ респект и уважение.Затова го недолюбват нашите послушковци и западните лицемери.
127
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България трябва да се управлява по американски модел от американското посолство, а не както сега по руски модел от руското посолство! Затова сега сме зле.
126
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе кво става с хъба, с хъба какво става, дойде ли катарската втечнена газ, дойде ли?
125
6
 
21
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Радев е толкова неадекватен и толкова далеч от политиката, че направо се излага... - може ли да отидеш на посещение в Полша и да пледираш пред поляците за сваляне на санкциите... - забележете, не къде да е, а в Полша...
124
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България от 44-та се управлява по руско-съветския модел а сега по руско-мафиотския модел Е за това сме страна от третия свят и там ще си останем
123
14
 
21
 
! Отговори
Жалко за Радев преди 6 години
Радев по поведението си прилича повече на пощенски гълъб на Путин отколкото на български президент. Жалко
122
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евроатланическа България се упрявлява от честни политици от ГЕРБ!
121
5
 
19
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Отношенията ни с Русия трябва да бъдат подчинени на българската поговорка:"Не искам бате по братски... - искам по равно"...
120
11
 
13
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Още през 19 в Русия започва военна агресия на Балканите и анексира огромни територии с налудничавата идея за мини славянска имерия, като изнудва Османската империя да подпише незаконния Сан-Стефански договор нарушавайки баланса в Европа. Затова нашите англосаксонски приятели от демократични западни цивилизации се намесват и успяват на Берлинския конгрес да озаптят имперските планове на Русия иначе сега щялме да теглим под руския ботуш както в Крим.
119
2
 
16
 
! Отговори
Жеков преди 6 години
Нямам нищо против Русия, стига да не се управлява от мафиоти!